Lampka w podsufitce

Problemy z prądem.
luknow27

Lampka w podsufitce

Post autor: luknow27 »

mam klopot z lampka w podsufitce poniewaz ona nie swieci nie mam pojecia dla czego, podejzewam ze ktos kiedys tam zrobil zwarcie bo byla na przewodach izolacja nie wiem nawet po co, bezpiecznik jest dobry, przewody raczej tez. Macie pomysl co sie moglo stac i jak to naprawic??????
Sikor
Pełnoprawny User
Kontakt:

Post autor: Sikor »

Może się przepaliła żaróweczka?
Obrazek
luknow27

nie zarowka jest ok probowalem nawet druga zalozyc i sa dobr bo popzniej zobaczylem na akumlatorku od wiertarki i swiecily
vidar

Post autor: vidar »

luknow27 znalazłeś przyczynę?

Z elektryką na odległość jest jak z seksem przez internet - dzieciaka nie zrobisz :p Trudno cokolwiek powiedzieć na ten temat, trzeba organoleptycznie zadziałać.
Bierz probówkę i sprawdź czy dochodzi prąd do lampki (lampka jest sterowana masą więc prąd powinien być cały czas na zielonym przewodzie z czerwonym paskiem). Jeśli dochodzi prąd - to problem tkwi w masie (najciemniejszy przewód) - być może gdzieś jest w pobliżu lampki przerwany/zaśniedziały. Zdejmij tą izolację, o której piszesz w pierwszym poście, z przewodów i sprawdź co tam pod tym żyje.
Jeśli prąd nie dochodzi to być może gdzieś po drodze masz przerwany przewód albo rozpiętą kostkę (sprawdź za fuseboxem pod kolanami kierowcy po lewej stronie blisko drzwi - mała kostka, chyba dwa przewody idą od wiązki do tej kostki i dalej za kostką w górę w stronę przedniego słupka). piszę 'chyba' bo dawno tam nie grzebałem

Jutro znajdę schemat elektryczny tego i podrzucę tutaj.
mkdadi
Pełnoprawny User

Post autor: mkdadi »

Lampka swieci jak sie przesunie na "on" czy przerywa jak sie drzwi otworzy? Moze problem jest z czujnikiem w drzwiach?
Obrazek
luknow27

no wlasnie chodzi o to ze wogule nie swieci ani tak ani tak
muzammil
Potrójny As

Post autor: muzammil »

tak jak napisal vidar, ciezko cos doradzic na odleglosc. zaczalbym od ponownego sprawdzenia bezpiecznika(a nawet wymiany dla swietego spokoju, czasem nie widac jak sie przepali), jesli to nie pomoze to najwyrazniej gdzies jest przerwa w instalacji-pozostaje tylko ja znalezc i naprawic.
luknow27

powiem wam tak przerwy nie ma w instalacji bo zostala juz sprawdzona a klopt jest w tym ze najprawdopodobniej sie zwarcie zrobilo. a kolo akumulatora jest skrzyneczka z bezpiecznikami tam przypadkiem nie ma jeszcze drugiego bezpiecznika ???
Kobriii

Post autor: Kobriii »

do lampki nie ma :p

a czy coś oprócz lampki ci nie działa ??
luknow27

nie dziala tylko sama lampka. i mysle ze ktos kiedys zwarcie zrobil ale co teraz z tym zrobic to nie wiem
Kobriii

no to jest prose rozwiązanie - pociągnij sobie nowe przewody
luknow27

sluchajcie a moze ja nie na ten bezpiecznik patrze to jest ten sam co do radia czy inny ???? jezeli inny to ktory
Kobriii

a radio ci działa ?? jak dział to inny :p
muzammil
Potrójny As

Post autor: muzammil »

moim zdaniem bezpiecznik. zeby nie bylo watpliwosci ktory to:

Obrazek

Obrazek
vidar

Post autor: vidar »

Masz tutaj schemat.
Jeśli ktoś zrobił wcześniej zwarcie to pewnie nieprawidłowo podłączył lampkę (w sumie nie wiem jak można nieprawidłowo to podłączyć, no ale cóż, spotkałem w życiu różnych magików :p )
Obrazek

No i oczywiście sprawdź ten bezpiecznik, o którym muzammil mówi ;)

Aaa no i jeszcze jedno - wcześniej źle napisałem o kolorze przewodu. Prąd jest cały czas na przewodzie biało-niebieskim, a nie na zielono-czerwonym. :oops:
luknow27

dobra dzisiaj kupie nowy bezpiecznik do lampki i do radia bo dokrylem ciekawe zjawisko ze jak wyjolem bezpiecznik od radia to ono i tak dzialalo zegarek tez wieczorem napisze co i jak. Dzieki za schemat powinnien sie przydac :8
luknow27

klopot rozwiazany lampka dziala przyczyna bylo zwarcie ktore robilo sie przy fuse box'ie w przewodach od lampki juz wszystko podlaczylem tak jak ma byc i kupilem nowy bezpiecznik bo tamten sie spalil i wlozylem next tez sie spalil dopiero po rozdzieleniu przewodow i wpieciu 3 bezpiecznika dziala

thx za pomoc
ODPOWIEDZ