żarówka światła przeciwmgielnego czy grubsza sprawa?

Problemy z prądem.
bart3k
Berbeć

żarówka światła przeciwmgielnego czy grubsza sprawa?

Post autor: bart3k »

Mam problem ze światłem przeciwmgielnym z tyłu. Otóż nie wiem jaki są oznaki spalonej żarówki. Dzisiaj we Wrocku troche zamglilo klimat i chcialem wlaczyc to wlasnie swiatelko, no ale mi nie poszlo, bo ani swiatlo ani kontrolka sie nie swieca. Boję się trochę, że to jakaś grubsza sprawa, bo ostatnio podłączałem woofer z tyłu i nie wiem, czy czasem nie naruszyłem jakiegoś kabla.
Interesuję mnie czy ktoś miał podobny przypadek ze spaloną żarówką świateł przeciwmgielnych i czy kontrolka się świeciła?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dj-napster
Podwójny As

Post autor: dj-napster »

Tylko nie panikuj, najgrubsza sprawa to uszkodzony przewód czyli nic strasznego.

Kontrolka nie musi działać bo u mnie była spalona, miałem tez spaloną żarówkę przeciwmgłowego. Najpierw sprawdź obie żarówki.
bart3k
Berbeć

W świecie elektryki jestem zielony. :P Więc może podpowiedź mi jak mam to sprawdzić. :PP Żarówkę podejrzewam, że wystarczy podłączyć jakąś inną i sprawdzić czy świeci, ale kontrolkę nie mam pojęcia. :P
A jest możliwość, że źle podłączyłem masę od woofera i są jakieś przebicia i przez to przeciwmgielne i kontrolka nie działają?
Awatar użytkownika
dj-napster
Podwójny As

Post autor: dj-napster »

Żeby kontrolkę sprawdzić wyciągasz przycisk przeciwmgłowego i po boku jest włożona mała żaróweczka w brązowej oprawce.

Żaden woofer nie ma nic wspólnego ze światłem przeciwmgłowym, sprawdź żarówkę światła przeciwmgłowego, żarówka może wyglądać na sprawną a w rzeczywistości może być uszkodzona (ja tak miałem).
Awatar użytkownika
K23
Natchniony
Kontakt:

Post autor: K23 »

Przy okazji jak wyciągasz ten przycisk, to żaróweczkę razem z oprawką wyjmij bardzo ostrożnie, bo potrafi się w palcach pokruszyć.
bart3k
Berbeć

Dzięki chłopaki, jednak miałem na to swój sposób. :)
2 razy mocniej puknąłem i wszystko zaczęło działać.
Pamiętajcie, siła razy ramie czasami potrafi zdziałać cuda. :)
Pozdro
ODPOWIEDZ