zegarek

Problemy z prądem.
oras

zegarek

Post autor: oras »

witam, co moze byc przyczyna resetowania sie godziny w zegarku przy kazdym odpalaniu silnika?
Cinek

Post autor: Cinek »

Splalony bezpiecznik w skrzynce w przedziale komory silnika jest on takze od radia... Jest to stały prąd do podtrzymania pamieci zegarka i radia... Jesli sie nie mysle do bezpiecznik opisany jako "BACK UP" (drugi od lewej w górnym rzędzie)
Ostatnio zmieniony ndz 14 lut 2010, 19:58:26 przez Cinek, łącznie zmieniany 1 raz.
oras

sprawdzalem biezpieczniki i wydawaly mi sie wszystkie wporzadku... a ktory dokladnie bezpiecznik jest za to odpowiedzialnyy?>
BadColins
Forumowy As

Post autor: BadColins »

Miałem to samo i był to bezpiecznik o którym pisze Cinek, wyglądał jak dobry ale wymieniłem i to było to. Jak podniesiesz tą klapkę od bezpieczników pod maską to pod nią jest rozpiska gdzie jest ten bezpiecznik.
oras

ok dzieki sprawdze jesczze raz jutro
Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

Post autor: pit »

o widzicie.. dobrze się składa bo i ja mam problemy z radiem, ale nie z zegarkiem tylko z samym radiem..

Ale to w sumie trochę dziwne w moim przypadku, bo radio gubi prąd tylko przy odpalaniu...
A bezpiecznik gdyby był spalony to radio nie miało by prądu w ogóle do podtrzymywania pamięci a wszystko poza chwilą odpalania jest OK>
BadColins
Forumowy As

pit, sprawdź najlepiej ten bezpiecznik pod maską od potrzymania pamięci bo to może on jest winny :bored:
Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

tak, zamierzam to jutro zweryfikować
oras

ok, faktycznie byl bezpiecznik spalony! Ale teraz takie pytanie: z tego co wiem to ten sam bezpiecznik jest odpowiedzialny tez za ECU ! i czy jak byl spalony bezpiecznik nic sie nie poprzestawialo w pamiecu kompa? czy po wlozeniu nowego bezpiecznika bedzie wszystko jak nalezy?
BadColins
Forumowy As

U mnie nie było problemu z ECU. Więc raczej nie powinno być problemu
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

Mozesz przeprowadzić procedure "nauki" . Odpalasz samochód i czekasz do zagrzania i właczenia i wyłaczenia wentylatora. Gasisz silnik, odpalasz ponownie i po kolei właczasz odbiorniki elektryczne, nawiew, radio ogrzewanie szyby wycieraczki swiatła itp. Wszytko robisz na jałowym biegu. Nie jest to koniecznie, ale tak mowi stara japonska szkoła :)
Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

szczerze w tą naukę kompa nie wierzę.. zwłaszcza z tymi odbiornikami prądu, bo że niby ECU ma zapamiętać jak włączają sie wycieraczki itp.. sory ale nie kumam co ma piernik do wiatraka..

Że niby powiązane jest to z obrotami przy obciążaniu silnika..??
lukeHKS

Post autor: lukeHKS »

dokladnie, w koncu komputer steruje obrotami silnika w zaleznosci od obciazenia
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

pit pisze:zwłaszcza z tymi odbiornikami prądu, bo że niby ECU ma zapamiętać jak włączają sie wycieraczki itp.. sory ale nie kumam co ma piernik do wiatraka..
ECU zbiera cała mase informacji z róznego rodzajów czujników. Jakby nie reagował na załaczanie poszczególnych odbiorników pradu, to mogłby doprowadzic do zadławienia sie.

A przeciez na wolnych obrotach nie pracuje pod zadnym obciazeniem. A jednak jak włączysz odbiornik pradu, to obroty na chwile spadaja a po kilku sek wracaja do poprzedniego poziomu. Jak to wytłumaczysz ?
oras

zauwazylem jeszze jeden problem otoz: gdy włączę lewy migacz ok mryga wlasniewie lecz prawy mruga bardzo szybko mimo tego ze wszystkie zarowki dzialaja... o co biega? :bored:
Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

żarówka może być słabsza lub mocniejsza.. czasem tak bywa..
Pecado pisze:A przeciez na wolnych obrotach nie pracuje pod zadnym obciazeniem. A jednak jak włączysz odbiornik pradu, to obroty na chwile spadaja a po kilku sek wracaja do poprzedniego poziomu. Jak to wytłumaczysz ?
właśnie dlatego chodziło mi aby ktoś to opisał i potwierdził, ale w sumie tak myślałem że głównie chodzi o obroty pod względem obciążenia..
także rozumiem.. :flex:
ODPOWIEDZ