Czy każdy Civic wolno kręci?

Problemy z prądem.
mariusz87

Czy każdy Civic wolno kręci?

Post autor: mariusz87 »

Witam,
pytanie mam dosyć głupie ale wolę mieć pewność, tym bardziej że auto mam od niedawna. Chodzi mi o to czy w Waszych Hondach rozrusznik tak wolno kręci, normalnie jak chcę odpalić auto to muszę pokręcić mniej więcej 3 sekundy żeby silnik odpalił. Alternator ładuje bardzo dobrze, sprawdzany był przy okazji wymiany łożysk. Nie wykluczam że akumulator jest do wymiany chociaż nie ma jednoznacznych objawów jego zużycia.
serwal4

Post autor: serwal4 »

U mnie zależy, ale 3sec nie potrzebuje:

Czasem wręcz błyskawicznie po przekręceniu kluczyka odpala;
Czasem to jest 1.5-2sec max;

W zimę bywa gorzej, mówię o obecnych warunkach;
mariusz87

Poszedłem jeszcze sprawdzić co tam za akumulator siedzi, jest tam jakiś obsługowy jeszcze Bosch 45Ah/300A, dolałem wody destylowanej bo płyty były widoczne.
Pewnie i tak mnie nie ominie wymiana aku przed zimą. Szkoda że nie mam na podmianę jakiegoś akumulatora (mam ale 60Ah/4xxA, chyba za mocny no i nie jest on do "japońca").
Spinak

Post autor: Spinak »

Moje tez ok 2,5 sek -3 sek kreci zanim załapie poniej już jest ok. A aku mam 10miesięczne:(
zajonc

Post autor: zajonc »

Według instrukcji jest tak że prawidłowo się powinno odpalać auto po uprzednim depnięciu na pedał gazu, zdjęciu nogi i przekręceniu kluczyka. Ja tak robię u siebie i odpala za każdym razem w moment a kiedyś o tym nie wiedziałem i tak mi chechłał
mariusz87

Czyli mam rozumieć że włączam zapłon (dodatkowo czekam aż check zniknie)-> wciskam gaz, puszczam pedał gazu-> odpalam auto ?
witia

Post autor: witia »

To co pisze kolega wyżej to na gaźniku, ty masz wtrysk więc nic nie da. A jak wyglądają świece, sprężanie na cylindrach, przewody, kopułka, wreszcie może pompa umiera - spróbój dwa trzy razy wlączyć zapłon i dopiero wtedy odpalać i ostatnia sprawa czy ten rozrusznik szybko kręci czy może powoli(kończą się szczotki, tulejki, łożyska czy coś tam jeszcze inego :))
mariusz87

Świece są dobre, bo sprawdzałem. Przewody też wyglądają na dobre, ale jak z resztą układu zapłonowego to nie wiem, bo do aparatu się nie dobierałem, tak samo nie sprawdzałem sprężania, bo silnik chodzi dobrze. Rozrusznik kręci według mnie powoli, chociaż mam jeszcze Astrę F i tam kręci tak samo wolno. Mimo wszystko sądzę że rozrusznik ma jeszcze siłę zakręcić, a gdy kręci pracuje cicho (nic nie wyje), gdyby szczotki były zużyte to raczej byłyby problemy z uruchomieniem rozrusznika (myślę że mnie zrozumiecie).
Ostatnio zmieniony ndz 13 wrz 2009, 19:29:50 przez mariusz87, łącznie zmieniany 1 raz.
Spinak

Kopułke mam nówke kable też, swiece maja pol roku, kręci szybko, ok 3 sek i zawsze pali ale możliwe że to pompa;/
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

Post autor: ceelx »

mariusz87, podepnij sie z tym 60AH na chwile i zobaczysz czy jest roznica.
ceelx's ferio -- lookaj gringo
FEEDBACK
#4CivicEG.com Ferio Squad , #26 EG FERIO SQUAD , #2 PL Ferio Squad
Styler

Post autor: Styler »

U mnie pół sekundy, czasami nawet ćwierć ;) Robię tak jak Zajonc opisał. Chodzi o D13b2
mariusz87

Nagrałem film jak odpala moje auto, będzie mogli ocenić sami czy coś jest z nim nie tak :D

Tutaj p całonocnym postoju:

A tutaj po chwili odpalam ją drugi raz:
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

u mnie ten pierwszy raz mooooooze trooszke szybciej lapie a tak to w normie
FEEDBACK
Spinak

mariusz87 to jest norma:) paliwo musi z pompy dojść . Pozdro
mariusz87

Też mi się wydaje że to układ paliwowy tak działa :) Skoro mówicie, że normy są spełnione to chyba nie mam się czym martwić :!:

W weekend dla sportu przejrzę rozrusznik, automat z tego co wiem nie jest rozbieralny :!:
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

a po przekreceniu kluczyka na II, czekasz az pompa sie wylaczy :!:
FEEDBACK
mariusz87

Czekam, a jak :) Zawsze czekam aż check zniknie.
umek

Post autor: umek »

mariusz87 pisze:Nagrałem film jak odpala moje auto, będzie mogli ocenić sami czy coś jest z nim nie tak :D

Tutaj p całonocnym postoju:

A tutaj po chwili odpalam ją drugi raz:
1wszy troszke za dlugo kreci na moje oko,na 2gim filmiku juz ok jest,ale to normal bo silnik juz pracowal troche..Z tego co slychac to za 1 razem po calonocnym postoju to jest 4-5 obrotow walu.Troche za duzo,nawet zima powinny byc max 4 przy duzym mrozie.Moze to kwestia zuzycia aku,podepnij ta 60 jak pisal ceelx i lookaj.Wiem,ze przed awaria TPS-a przy 1 kreceniu silnik odpalal u mnie za max 2 obrotem walu.Przy silnych mrozach za 3 juz palił(mowie o duzym mrozie a nie -7 )teraz musze krecic okolo 3-4 czasami 5 obrotow wału korbowego po dluzszym postoju.No i alternator rowniez do sprawdzenia,sprawdz jakie masz napiecie na aku,bedziesz wiedzial czy jest juz zmeczony zyciem.Wartośc napięcia akumulatora naładowanego to powyżej 12,5 V bodajze.
Moze tez byc ,ze cos zre ci prad i rozladowuje aku,a alternator jest ok.
mariusz87

Problem rozwiązany :) Winny był akumulator, który faktycznie był do d***, nowa Centra sprawiła że autko szybko... bardzo szybko :D
piotrekla

Post autor: piotrekla »

muszu siebie tez aku zobaczyc bo tez jakos pogorszyło sie zapalanie
ODPOWIEDZ