Podnoszenie prawej szyby nie działa od strony kierowcy.

Problemy z prądem.
adamstar1

Podnoszenie prawej szyby nie działa od strony kierowcy.

Post autor: adamstar1 »

Witam wszystkich.
Wczoraj dopadł moje autko dziwny problem. Mianowicie nie działa sterowanie prawej szyby za pomocą przełącznika po stronie kierowcy. Szyba ta działa bez problemu gdy jest sterowana przełącznikiem w prawych drzwiach.

W pierwszej kolejności posprawdzałem czy żaden kabelek się nie urwał. Obydwa które łącza lewy i prawy sterownik przewodzą i nie maja zwarcia ze sobą. Zasilanie prawych drzwi dochodzi do obydwu przełączników (w prawych i lewych drzwiach). Przełącznik pomierzyłem i przełączają zgodnie ze schematami. Pomierzyłem kable łączące oba sterowniki i działa w nich sterowanie (+/- 12V). Ponadto gdyby któryś z nich był uszkodzony nie działałby sterownik w prawych drzwiach.

Naprawdę zastanawiam się o co tu może chodzić?
Czy ktoś już się spotkał z takim problemem?
zajonc

Post autor: zajonc »

Ale w ogóle nie działa? Nic nie słychac? Może walnął ci bezpiecznik.
adamstar1

Bezpiecznik jest w porządku, bo szyba się podnosi za pomocą przełącznika w prawych drzwiach. Nie działa natomiast z przełącznika w drzwiach kierowcy.
zajonc

Post autor: zajonc »

No to może coś jest z kostką w drzwiach kierowcy lub przełącznikiem, skoro mówisz, że napięcie jest w kablach i w drzwiach pasażera o/z działa. Nic innego mi do głowy nie przychodzi na tą chwilę. Spróbuj przełożyć przełącznik z pasażera do kierowcy i sprawdź czy działa.
radziok

Post autor: radziok »

zajonc pisze:Spróbuj przełożyć przełącznik z pasażera do kierowcy i sprawdź czy działa.
szkoda, ze sie nie da... nie wiemy, nie spekulujmy...

dziwne objawy, moze jakis przekaznik nawala, nie wiem z jakimi schematami mierzyles instalacje dlatego wklejam ci swoje, moze znajdziesz cos ciekawego ;)
Obrazek Obrazek
adamstar1

Wydaje mi się że to nawala kostka w drzwiach (użyłem WD-40). Jak przelutuje kostkę to dam znać czy to ona moze powodować takie problemy.
adamstar1

Problem rozwiązany. Musiałem wymienić kostkę z obu stron. Teraz działa bez problemu.
ODPOWIEDZ