Rozwiercanie kolektora ssącego.

Serce samochodu niedomaga ?
Awatar użytkownika
AriN
Potrójny As

Rozwiercanie kolektora ssącego.

Post autor: AriN »

Witam mam pytanie do osób, które rozwiercały kiedyś kolektory ssące lub chcą się do tego zabrać i wiedzą z czym to się je. Pytanie: Jak to zrobić? (chodzi mi o średnice 62mm tak jak przepustnica z B16)

Dostałem np. taką odpowiedz ostatnio od Elchupakabra:
"Najpierw znalazł się rozwiertak duży, taki do tulejowania, jednak przy 60mm już się kleszczył bo za daleko wchodził i wadził o kanały, to reszta doprawiona wiertłami trzpieniowymi i na koniec godzina chyba ściernicą listkową żeby troszkę spolerowac..."
Ostatnio zmieniony wt 27 sty 2009, 12:51:52 przez AriN, łącznie zmieniany 1 raz.
:D TO TRZEBA PRZEŻYĆ ŻEBY TO ZROZUMIEĆ, ŻEBY W TO UWIERZYĆ! :D
przepity

Post autor: przepity »

kamieniem na wiertarce można zrobić, tylko trzeba coś upchnąć do środka żeby syfy nie wpadały i później odkurzaczem zebrać opiłki. kamień ma ten minus ze się lubi zapychać wiec dobrze mieć ich parę szt.
Awatar użytkownika
AriN
Potrójny As

Kamien o średnicy 60mm czy takie mniejsze?
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

raczej mniejsze :D
na koniec do polerowania mozna nawinać taki druciany zmywak, na wiertare i polerowac :D

Muzammil swoj rozwiercał, ale tylko kanały wylorowe na koncu... uzywał dremla (kamenia) i wiertarki..
widziałem tez gdzies na forum (zaoceanicznym) ze rozcinaja cały, rozwiercaja, poleruja itp , a potem kleja go na taka mase...
Ostatnio zmieniony wt 27 sty 2009, 13:38:36 przez Pecado, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
AriN
Potrójny As

Wiesz Pecado nie będę nic rościnał :P Chodzi mi o takie metody że można to w domu zrobić ;) :D
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

rozciac mozna tez w domu. Flex i jedziesz z tematem. plus takiego rozwiazania taki, ze masz dojscie do kanałów zarówno od strony głowicy jak i kolektora. jak wiesz one sa pozawijane i normalnie ciezko bedzie tam dojść.

poza tym musisz sobie zadac pytanie, co chcesz tak naprawde zrobić ? rozwiercic tylko wlot ? wyczyscic rozwiercic kanały wylotowe ?czy powiekszyc komore całego kołka.

Na moj gust najlepiej rozwiercic kanały wylotowe i spasowac z kanałami w głowicy. Wyczyscic kolektor, bo po kilkunastu latach wygląda tragicznie w srodku. Odłaczyc odme, zeby nie pluła olejem. Ewentualnie rozwiercic odrobine wlot od strony przepustnicy jesli planujesz załozyc wieksza.

Po tekiej operacji przydałoby sie strojenie....
Ostatnio zmieniony wt 27 sty 2009, 13:49:23 przez Pecado, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
AriN
Potrójny As

No tak jak mówisz przedwszystkim wyczyścić. Rozwiercić chciałbym pod przepustnicę z B16. No i dopasować kanały wylotowe. Odma zostanie odłączona bo tak jak pisałem planuje załorzenie Oil catch tanka, a wiec olej nie będzie żygał do dolotu. Co do strojenia to wiem, że po czymś takim przydało by się :(
Awatar użytkownika
fala
Pełnoprawny User

Post autor: fala »

najlepiej chyba zrobic to dremelem uzywajac końcówki z frezem, a nie z kamieniem. Frezem zrobisz to zdecydowanie szybciej, a opiłki beda wieksze niz po kamieniu takze łatwiej je usuniesz z kolektora. Ja u siebie robiłem kolektor pod kanały w głowicy własnie w taki sposób godzinka roboty troche czyszczenia i po sprawie.
"Nie zapale, nie usne bo lubię gdy canabinoll przesiąka mi poduszkę..."
muzammil
Potrójny As

Post autor: muzammil »

jakies foty z prac??
Awatar użytkownika
fala
Pełnoprawny User

Post autor: fala »

niestety nie mam fotek... teraz kolektor sprzedany. Bede robił pewnie jeszcze raz pod ITB ale opisze pewnie w swoim temacie
"Nie zapale, nie usne bo lubię gdy canabinoll przesiąka mi poduszkę..."
ODPOWIEDZ