Rozwiercanie kolektora ssącego.
Rozwiercanie kolektora ssącego.
Witam mam pytanie do osób, które rozwiercały kiedyś kolektory ssące lub chcą się do tego zabrać i wiedzą z czym to się je. Pytanie: Jak to zrobić? (chodzi mi o średnice 62mm tak jak przepustnica z B16)
Dostałem np. taką odpowiedz ostatnio od Elchupakabra:
"Najpierw znalazł się rozwiertak duży, taki do tulejowania, jednak przy 60mm już się kleszczył bo za daleko wchodził i wadził o kanały, to reszta doprawiona wiertłami trzpieniowymi i na koniec godzina chyba ściernicą listkową żeby troszkę spolerowac..."
Dostałem np. taką odpowiedz ostatnio od Elchupakabra:
"Najpierw znalazł się rozwiertak duży, taki do tulejowania, jednak przy 60mm już się kleszczył bo za daleko wchodził i wadził o kanały, to reszta doprawiona wiertłami trzpieniowymi i na koniec godzina chyba ściernicą listkową żeby troszkę spolerowac..."
Ostatnio zmieniony wt 27 sty 2009, 12:51:52 przez AriN, łącznie zmieniany 1 raz.
TO TRZEBA PRZEŻYĆ ŻEBY TO ZROZUMIEĆ, ŻEBY W TO UWIERZYĆ!
raczej mniejsze
na koniec do polerowania mozna nawinać taki druciany zmywak, na wiertare i polerowac
Muzammil swoj rozwiercał, ale tylko kanały wylorowe na koncu... uzywał dremla (kamenia) i wiertarki..
widziałem tez gdzies na forum (zaoceanicznym) ze rozcinaja cały, rozwiercaja, poleruja itp , a potem kleja go na taka mase...
na koniec do polerowania mozna nawinać taki druciany zmywak, na wiertare i polerowac
Muzammil swoj rozwiercał, ale tylko kanały wylorowe na koncu... uzywał dremla (kamenia) i wiertarki..
widziałem tez gdzies na forum (zaoceanicznym) ze rozcinaja cały, rozwiercaja, poleruja itp , a potem kleja go na taka mase...
Ostatnio zmieniony wt 27 sty 2009, 13:38:36 przez Pecado, łącznie zmieniany 2 razy.
rozciac mozna tez w domu. Flex i jedziesz z tematem. plus takiego rozwiazania taki, ze masz dojscie do kanałów zarówno od strony głowicy jak i kolektora. jak wiesz one sa pozawijane i normalnie ciezko bedzie tam dojść.
poza tym musisz sobie zadac pytanie, co chcesz tak naprawde zrobić ? rozwiercic tylko wlot ? wyczyscic rozwiercic kanały wylotowe ?czy powiekszyc komore całego kołka.
Na moj gust najlepiej rozwiercic kanały wylotowe i spasowac z kanałami w głowicy. Wyczyscic kolektor, bo po kilkunastu latach wygląda tragicznie w srodku. Odłaczyc odme, zeby nie pluła olejem. Ewentualnie rozwiercic odrobine wlot od strony przepustnicy jesli planujesz załozyc wieksza.
Po tekiej operacji przydałoby sie strojenie....
poza tym musisz sobie zadac pytanie, co chcesz tak naprawde zrobić ? rozwiercic tylko wlot ? wyczyscic rozwiercic kanały wylotowe ?czy powiekszyc komore całego kołka.
Na moj gust najlepiej rozwiercic kanały wylotowe i spasowac z kanałami w głowicy. Wyczyscic kolektor, bo po kilkunastu latach wygląda tragicznie w srodku. Odłaczyc odme, zeby nie pluła olejem. Ewentualnie rozwiercic odrobine wlot od strony przepustnicy jesli planujesz załozyc wieksza.
Po tekiej operacji przydałoby sie strojenie....
Ostatnio zmieniony wt 27 sty 2009, 13:49:23 przez Pecado, łącznie zmieniany 2 razy.
No tak jak mówisz przedwszystkim wyczyścić. Rozwiercić chciałbym pod przepustnicę z B16. No i dopasować kanały wylotowe. Odma zostanie odłączona bo tak jak pisałem planuje załorzenie Oil catch tanka, a wiec olej nie będzie żygał do dolotu. Co do strojenia to wiem, że po czymś takim przydało by się
TO TRZEBA PRZEŻYĆ ŻEBY TO ZROZUMIEĆ, ŻEBY W TO UWIERZYĆ!
najlepiej chyba zrobic to dremelem uzywajac końcówki z frezem, a nie z kamieniem. Frezem zrobisz to zdecydowanie szybciej, a opiłki beda wieksze niz po kamieniu takze łatwiej je usuniesz z kolektora. Ja u siebie robiłem kolektor pod kanały w głowicy własnie w taki sposób godzinka roboty troche czyszczenia i po sprawie.
"Nie zapale, nie usne bo lubię gdy canabinoll przesiąka mi poduszkę..."