Podświetlenie zegrów
Podświetlenie zegrów
Zamontowałem 2 dni temu ledowe podświetlenie zegarów (taśmy ledowe), wyszło bardzo ładnie, może kolor nie ten ale przecierpiałbym te parę tygodni i zmienił na właściwy. Wczoraj jechałem i w połowie drogi za miastem zegary zgasły, a podświetlenie ludzików działa. Wszystko się świeci po za samym podświetleniem zegarów (wszystkie kontrolki jak i same wskaźniki wskazują bardzo dobrze).
Wykluczam brak masy bo bez niej zgłupiały by wskaźniki oraz kontrolki. Biorę pod uwagę, że spaliły się.
Nie wiem jak tutaj wygląda sprawa z alternatorem bo nie miałem tej przyjemności go demontować ale chyba to będzie winowajca gdyż, jak posiadałem wzmacniacz to występowały szumy przy odpalonym silniku.
Czy regulator napięcia może mieć swoje chwile i dawać zawyżone napięcie ? Wiem, że szczotki mogą być nie najciekawsze bo są w miarę duże spadki mocy po włączeniu dmuchawy na 1 biegu obroty potrafią się głęboko zawahać (wiem, że trochę spadną ale bez przesady).
Regulator napięcia jest tutaj razem ze szczotkami czy są osobno ?
Wykluczam brak masy bo bez niej zgłupiały by wskaźniki oraz kontrolki. Biorę pod uwagę, że spaliły się.
Nie wiem jak tutaj wygląda sprawa z alternatorem bo nie miałem tej przyjemności go demontować ale chyba to będzie winowajca gdyż, jak posiadałem wzmacniacz to występowały szumy przy odpalonym silniku.
Czy regulator napięcia może mieć swoje chwile i dawać zawyżone napięcie ? Wiem, że szczotki mogą być nie najciekawsze bo są w miarę duże spadki mocy po włączeniu dmuchawy na 1 biegu obroty potrafią się głęboko zawahać (wiem, że trochę spadną ale bez przesady).
Regulator napięcia jest tutaj razem ze szczotkami czy są osobno ?
-
- Pełnoprawny User
-
- Pełnoprawny User
Co złego ? Ja chciałem mieć równo i dobrze doświetlone zegary w odpowiednim kolorze. Żarówki aby odpowiedni kolor miały to trzeba zetrzeć farbę z tyłu a po tym nie świecą równomiernie tylko punktowo. Pasek smd charakteryzują się małym poborem prądu i dużą efektywnością więc ten przekaźnik to poleciałeś .
Jak zwykle pierdoła która narobiła drobnych szkód i łatwo usunięta. Poskąpiłem na tej taśmie i kupiłem zwykłą nie w sylikonie przez co stykami dotknęła metalowej ramki od dźwigienki od resetowania przebiegu dziennego i w efekcie przepaliła się ścieżka w miejscu w którym się zwęża, po zaizolowaniu tego miejsca i zlutowania ścieżki oświetlenie wróciło.
Co do poboru prądu jeśli chodzi o ledy a żarówki to powiem tak:
-Wszystkie paski ledowe (17 paneli z czego każdy panel po 3 diody) pobierają sobie 0.4 ampera
-Jedna żarówka T6.5 pobiera już 0.18 ampera
Trzeba sobie policzyć ilość tych żarówek plus do tego dochodzą w podświetleniu żarówki T5 które swoje też biorą.
Jak zwykle pierdoła która narobiła drobnych szkód i łatwo usunięta. Poskąpiłem na tej taśmie i kupiłem zwykłą nie w sylikonie przez co stykami dotknęła metalowej ramki od dźwigienki od resetowania przebiegu dziennego i w efekcie przepaliła się ścieżka w miejscu w którym się zwęża, po zaizolowaniu tego miejsca i zlutowania ścieżki oświetlenie wróciło.
Co do poboru prądu jeśli chodzi o ledy a żarówki to powiem tak:
-Wszystkie paski ledowe (17 paneli z czego każdy panel po 3 diody) pobierają sobie 0.4 ampera
-Jedna żarówka T6.5 pobiera już 0.18 ampera
Trzeba sobie policzyć ilość tych żarówek plus do tego dochodzą w podświetleniu żarówki T5 które swoje też biorą.
-
- Pełnoprawny User
-
- Pełnoprawny User
-
- Pełnoprawny User
-
- Pełnoprawny User