obrotomierz zaczął przekłamywać (?)

Problemy z prądem.
niuniexPL
Natchniony

obrotomierz zaczął przekłamywać (?)

Post autor: niuniexPL »

Mam nowy problem, bo dawno nic nie było... :furious:

Ostatnio wracałem z wwy do domu i miałem tak jakoś ze 150km/h i zauważyłem, że wskazówka od obrotomierza przesunęła się o 1000RPM wyżej. Jak chodzi na jałowym to jest normalnie 1000RPM, a jak musnę lekko gaz to odrazu wskakuje na ponad 2000RPM. I to mnie irytuje, bo wcześniej na 2 miałem przy 80km/h 7k RPM, a teraz mam o 1k mniej... Co się zwaliło? jakiś czujnik padł? Dodam, że cały czas jarzy mi się check engine, tak jakby jakieś przebicie było.. Dopiero jak przełączę na gaz to zaświeca się mocniej. O co tu chodzi?
kwiatek87

Post autor: kwiatek87 »

Wyczyść czujnik w skrzyni i zobacz, czy coś się zmieniło, albo jeśli masz możliwość, to zrób z kimś podmiankę. Jeśli nie to, to zapewne licznik do wymiany.
Awatar użytkownika
Laskosz
Natchniony

Post autor: Laskosz »

Czujnik od obrotów jest w skrzyni ? Jak nic nie zrobisz to mam licznik w którym został sprawny obrotomierz mogę oddać za piwo :P
VTEC - there is no better way to fly
viewtopic.php?t=12878
niuniexPL
Natchniony

A jakieś dokładniejsze info gdzie ten czujnik się znajduje macie? Nie widzę nigdzie na necie o tym..
wojtu
Potrójny As

Post autor: wojtu »

Yyy, czujnik od obrotów silnika jest jakoś powiązany z aparatem zapłonowym (cewką?) chyba, w skrzyni to od prędkości i przebiegu.
Podmień na szybko licznik i sprawdź, tam będzie najlepiej bo to pewnie coś w liczniku że są źle przeliczane.
Awatar użytkownika
Laskosz
Natchniony

Post autor: Laskosz »

Mi też nijak nie pasuje ten czujnik w skrzyni. taki czujnik to chyba działa dobrze albo wogole. Jak dla mnie problem jest w liczniku ale nie zaszkodzi sprawdzić
VTEC - there is no better way to fly
viewtopic.php?t=12878
niuniexPL
Natchniony

Kumpel ma civica QP to na dniach do niego podjadę i zmienię licznik :) Laskosz, jak by co to trzymaj dla mnie ten licznik :D
niuniexPL
Natchniony

aaa i dodam że klakson mi przestał działać jeszcze :D Przeczyścić jakieś styki? czy co?

Sorry, zapomniałem że tu postów nie łączy :(
ODPOWIEDZ