Gaśnie, źle wkręca się na obroty

Serce samochodu niedomaga ?
dEboo033434

Gaśnie, źle wkręca się na obroty

Post autor: dEboo033434 »

Config:
Honda civic 93r. eg4
d15b2

2 dni temu z dnia na dzien gdy rano odpaliłem hanię......zaczęła nie równo pracować silnik dziwnie wkreca się na obroty... daję gaz do dechy i na 2,5tyś zatrzymuje sie wskazówka na chwile spada jakby ją coś dusiło....gdy już wkręci się na obroty gdy wskazówka spada i dam gaz do dechy to przez jakieś 2s obroty dalej spadają mimo gazu do podłogi....podczas jazdy prycha i gaśnie....co ciekawe od pewnego czasu(gdzieś1,5 tygodnia)robi mi wirek w baku.....wcześniej za 30zł robiłem niecałe 90KM....teraz 30zł starczyło na jakieś 30KM. Samodiagnostykę robiłem i nie wykazuje żądnego błędu w komputerze....teraz mi wyskoczyło ale je zresetuje bo kolega rozpinał wtyczki na chodzącym silniku i dlatego załapało.....Ogólnie wielka kicha....wymieniałem wczoraj filtr paliwa i paliwo wyciekające z filtra pełne było ciemno szarej benzyny... czy to normalne że w filtrze jest aż tak brudna waha(zapachem benzyna przypomina birol który stoi u mnie na półce) ?? czy aby dostać się do pompy paliwa trzeba trzeba od spodu(kanał) czy wystarczy wyjąć tylną kanape i od góry ?? i czy jak walnięty by był czujnik położenia przepustnicy to czy samodiagnostyka by to wykazała ??

Dodam iż to nie aparat ponieważ mój kolega go przeczyszczał mi aparat i wszystko chodziło dobrze....
Ostatnio zmieniony śr 17 gru 2008, 23:53:45 przez dEboo033434, łącznie zmieniany 2 razy.
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

Jesli silnik pracuje Ci nierowno na jałowym biegu powienienes wyczyścić silnik krokowy.
jeszcze jedna kwestia, zalewasz za 30 PLN na pusty bak ? oznacza to ze wlewasz jakies 8l paliwa, co oznacza ze pompa ciagnie cały czas syf z baku.
Pompa paliwa powinna byc zamoczona w całości w paliwie inaczej moze dojść do zatarcia pompy, jak bedzie smigała na sucho.

Proponowłabym wyjęcie pompy paliwa, wyczyszczenie jej jesli jest taka potrzeba, obejrzenie jak wygląda dno baku, czy nie ma tam syfu ( a napewno jest po tylu latach eksploatowania), czyszczenie krokowego silnika, reset kompa.. i zobaczyć .

Rozumiem ze kable zapłonowe sprawdzałeś i nei biegają Ci iskierki pod maską ? (najlpeiej sprawdzić w nocy)
Ostatnio zmieniony pt 10 paź 2008, 10:32:37 przez Pecado, łącznie zmieniany 2 razy.
dEboo033434

Post autor: dEboo033434 »

pompe wczoraj wymontowałem jest czyściutka i paliwo w środku też jest krystalicznie czyste na dnie ani śladu syfu.... najwidoczniej już ktoś kiedyś płukał tutaj bak. Muszę spawdzić sondę lambda bo wżera mi niesamowite ilości paliwa.....poza tym silnik kolo 2,5tys zmula....jakby go zalewało.... lub jakby nie wiedział jakie jest położenie przepustnicy....a po 2,5tyś wkeca się jak poje,......Musze zaglądnąć do tego krokowego ale nie sądzę by była to jego wina bo on odpowiada tylko za bieg jałowy a mi na wyższych obrotach także chodzi dziwnie szarpie przy zmianie biegów jakbym pierwszy raz jechał autem w życiu....
umek

Post autor: umek »

co do obrotow to wg mnie wina polaczenia miedzy cewka a modulem - kabel sie przepalil,tez tak mialem ze bodajze wkrecal mi sie na obroty tylko do 4 tysiecy i wiecej nie dawalo rady.Wymiana kabla laczacego modul z cewka pomogla - moge do bolu krecic
Pyrek

Post autor: Pyrek »

Świece kiedyś sprawdzał/wymieniał? Siostra też podobnie miała w swoim aucie i okazało się że trzeba świece wymienić ;)
Stoowa

Post autor: Stoowa »

ja tylko dodam ze jesli ktos w przyszlosci zdecyduje sie na czyszczenie pompy i ewentualnie zbiornika to wszelkie operacje ze zbiornikiem i jego ewentulanym czyszczeniem wymagaja ostroznosci i zdrowego rozsadku.. opary paliwa sa naprawde.. bardzo.. ale to bardzo latwopalne... no.. powiedzialbym ze wybuchowe...

ps.
zeby nie bylo.. ja nie wylecialem w powietrze... ale sasiad mial okazje sie przekoanc ze pozornie pusty zbiornik ... ciagle nie jest pusty...
Ostatnio zmieniony śr 17 gru 2008, 22:34:11 przez Stoowa, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ