Spalanie
OK. Można tu jeszcze zamieścić 1000 postów z informacjami ile spalają nasze Hanie ale tak na dobrą sprawe niewiele to daje komuś kto dopiero kupił autko i chce uzyskać w miarę ścisłą informacje.
Moje pytanie jest takie: Czy spotkał się ktoś z Was w Hondzie z takim gadżetem jak licznik spalania? Bo pomiar "manualny" przy każdym tankowaniu jest dość kłopotliwy .
Drugie pytanie: Czy po podłączeniu Hani pod kompa na hamowni można uzyskać informacje o spalaniu (zaznaczam nominalnym) na poszczególnych obrotach?
Nie wiem czy te pytania nie są dość naiwne albo głupiutkie, ale w kwestii mechaniki samochodowej jestem totalnym laikiem :sweatdrop:
Moje pytanie jest takie: Czy spotkał się ktoś z Was w Hondzie z takim gadżetem jak licznik spalania? Bo pomiar "manualny" przy każdym tankowaniu jest dość kłopotliwy .
Drugie pytanie: Czy po podłączeniu Hani pod kompa na hamowni można uzyskać informacje o spalaniu (zaznaczam nominalnym) na poszczególnych obrotach?
Nie wiem czy te pytania nie są dość naiwne albo głupiutkie, ale w kwestii mechaniki samochodowej jestem totalnym laikiem :sweatdrop:
więc tak zaleje za 20 zł przejadę jakoś 50 km po mieście tak odcinki 2km 3 km do sklepu czy o tak gdzieś.
na trasie hmm do wawy i z powrotem wyszło 320 km wydałem 100 zł czyli spaliła jakoś 6 l/100, ale zrobilem ze 30 km po samej wawie
ogólnie na pełnym baku 43 l zrobiłem 680 km MAX , to ładny wynik
na trasie hmm do wawy i z powrotem wyszło 320 km wydałem 100 zł czyli spaliła jakoś 6 l/100, ale zrobilem ze 30 km po samej wawie
ogólnie na pełnym baku 43 l zrobiłem 680 km MAX , to ładny wynik
Nocto pisze:OK. Można tu jeszcze zamieścić 1000 postów z informacjami ile spalają nasze Hanie ale tak na dobrą sprawe niewiele to daje komuś kto dopiero kupił autko i chce uzyskać w miarę ścisłą informacje.
gadżet : możesz kupic na allrgro taki ala komp pokładowy tam CI mierzy chwilowe i srednie spalanie temperature olej itp...za 200 zł. podobno DZIAŁA :gossip:
Poprawiłem wkońcu spalanie.
Np. Na 12l zrobiłem 165-170km. (trasa ok.60km, miasto ok. 100km)
W trasie ciągle 110-120km/h, ok 2km zrobione przy 160km/h na 3.
W mieście normalna jazda, umiarkowanie szybkie 3k rpm i zmiana.
SPALANIE średnie mieszane zszedłem do 7,02l/100km.
W trasie spokojnie do 5,2-5,5 literka
Np. Na 12l zrobiłem 165-170km. (trasa ok.60km, miasto ok. 100km)
W trasie ciągle 110-120km/h, ok 2km zrobione przy 160km/h na 3.
W mieście normalna jazda, umiarkowanie szybkie 3k rpm i zmiana.
SPALANIE średnie mieszane zszedłem do 7,02l/100km.
W trasie spokojnie do 5,2-5,5 literka
-
- Berbeć
eg4
d15b2
165 kg pasażerów
ok 50 kg w bagażniku
195/50 15''
trasa z Nederland,mierzone na dystansie nieco ponad tysiąca km.zatankowane do pełna,po przyjeździe do domu rezerwa,na której przejechałbym jeszcze z 50 km.
90km/h
2.5 na obrotku
kilka razy 3.5 - 4 na chwilkę przy wymijaniu peletonu tirów.
4.45l/100km -szok!
Jazda mieszana 6.5l/100km eko driving,chamowanie biegami i przeważnie 2.5 na obrotku.przy 140 kg na przednich fotelach.
d15b2
165 kg pasażerów
ok 50 kg w bagażniku
195/50 15''
trasa z Nederland,mierzone na dystansie nieco ponad tysiąca km.zatankowane do pełna,po przyjeździe do domu rezerwa,na której przejechałbym jeszcze z 50 km.
90km/h
2.5 na obrotku
kilka razy 3.5 - 4 na chwilkę przy wymijaniu peletonu tirów.
4.45l/100km -szok!
Jazda mieszana 6.5l/100km eko driving,chamowanie biegami i przeważnie 2.5 na obrotku.przy 140 kg na przednich fotelach.
hehe jak patrze na te spalania rzędu 9 litrów w mieście to, nie wiem czy śmiać się czy płakać
Jak było cieplej lato odcinki po 20km robiłem spalanie miałem 8l/100 teraz gdy jeżdżę po mieście krótkie odcinki wciąga 16l/100km. Komp nie wywala żadnych błędów, sonda przewody WN świece filtry wymienione wszystko cacy przewody paliwowe całe
Jak było cieplej lato odcinki po 20km robiłem spalanie miałem 8l/100 teraz gdy jeżdżę po mieście krótkie odcinki wciąga 16l/100km. Komp nie wywala żadnych błędów, sonda przewody WN świece filtry wymienione wszystko cacy przewody paliwowe całe