Kupno auta. Na co warto zwrócić uwagę.
działa to tak, że jeśli masz auto na współwłasność z kimś kto ma zniżki (nie koniecznie z rodziny, ale tak najłatwiej wyprosić) to masz też jego zniżki krótko mówiąc. Czyli przykładowo masz auto z tatą/dziadkiem jako współwłaściciel, który ma 65% zniżek i wtedy od ceny wyjściowej obliczanej od pojemności itd masz zwyżki za wiek poniżej chyba 24 lat, za to że masz prawko krócej niż chyba 2 albo 3 lata, za to że auto ma więcej niż 10 lat itd no i od tego masz odliczane 65% zniżek z tytułu współwłasności pojazdu tej osoby. Możesz też jeździć autem zarejestrowanym tylko na tą osobę, bez swojego udziału, ale tylko teoretycznie - bo przy kontroli auto ma i właściciela i dokumenty i ubezpieczenie, więc możesz się nim poruszać (na zasadzie pożyczenia od ojca auta) ale w razie wypadku mogą być "cyrki" że nie prowadziła osoba wpisana w dowodzie itd - bo każda wymówka jest dobra do obniżenia odszkodowania Wybór należy do Ciebie
Mogę Ci polecić ze swojej strony firmę MTU (moje towarzystwo ubezpieczeń), która działa zazwyczaj przy poczcie polskiej - jedne z najtańszych stawek za ubezpieczenie i w dodatku rozłożyłem sobie na wygodne raty 4 x 150zł
Sorki za OT, a o ubezpieczeniach na forum już była gadka, szczególnie o ich stawkach Jeśli chcesz jeszcze się czegoś dowiedzieć na ten temat to pisz na PW
Mogę Ci polecić ze swojej strony firmę MTU (moje towarzystwo ubezpieczeń), która działa zazwyczaj przy poczcie polskiej - jedne z najtańszych stawek za ubezpieczenie i w dodatku rozłożyłem sobie na wygodne raty 4 x 150zł
Sorki za OT, a o ubezpieczeniach na forum już była gadka, szczególnie o ich stawkach Jeśli chcesz jeszcze się czegoś dowiedzieć na ten temat to pisz na PW
Witam , za 4 miesiące zaczynam robić prawko lecz chciałbym wcześniej się już porozglądać za Hanią najlepiej jajko z silnikiem 1.5 tylko mam dylemat gdyż chciałbym mieć już autko z dobrymi osiągami tzn. aby już było czuć moc a nie dopiero 1.3 męczyć zmieniając wałki itp. a niektórzy namawiają mnie na D15B7 a niektórzy na D15B2 i co by tu wybrać
I jeszcze takie pytanie z innej beczki tzn. czy taka Hania wzięłaby BMW e36 2.0 150km w automacie
Pozdrawiam Marcin
I jeszcze takie pytanie z innej beczki tzn. czy taka Hania wzięłaby BMW e36 2.0 150km w automacie
Pozdrawiam Marcin
Odpowiem na to pytanie chowając głęboko w kieszeń szyderę
D15B2 to bardzo dobry silnik i naprawdę rozwojowy, można z niego wycisnąć 130 KM przy dużej kompresji i latać na równi z seryjnymi VTI. B7 od B2 różni się tylko wtryskiem, o ile się dobrze orientuje. Z B2 łatwo zrobić B2, wystarczy założyć MPFI. Podstawowe mody typu dolot,wydech, wielopunkt i masz koło 120 KM
I tak seryjna 1.5 objedziesz raczej taką bete..............
PS
Nie jest łatwo znaleźć nie dojechane oba silniki
D15B2 to bardzo dobry silnik i naprawdę rozwojowy, można z niego wycisnąć 130 KM przy dużej kompresji i latać na równi z seryjnymi VTI. B7 od B2 różni się tylko wtryskiem, o ile się dobrze orientuje. Z B2 łatwo zrobić B2, wystarczy założyć MPFI. Podstawowe mody typu dolot,wydech, wielopunkt i masz koło 120 KM
I tak seryjna 1.5 objedziesz raczej taką bete..............
PS
Nie jest łatwo znaleźć nie dojechane oba silniki
Posłuchaj jak odpala na zimnym, potem na ciepłym, posłuchaj czy nie klepią zawory, czy silnik jest wszędzie suchy, z B7 często widziałem z przy lewym rogu spod głowicy coś się pociło, no i przedewszystkim Honda musi dymić, przy 4000 do 5000 powinno już się wydać czy dymi czy nie, wkręć go na te obroty i zobacz czy dymi z tyłu, czy na biało czy na niebiesko powąchaj korek wlewu oleju czy nie śmierdzi wachą i czy olej na bagnecie nie jest podejrzanie za rzadki na ZIMNYM SILNIKU! jest mnóstwo sposobów na to żeby sprawdzić auto, poszukaj na forum i w necie
Witam . Jestem nowy na forum i zielony w temacie Hond , zapoznałem się z wiedza teoretyczna na forum i chcę zakupic Honde Civic Vgen. Najbardziej interesuje mnie model Coupe ew. Hatchback . Na co zwracac uwagę przy kupnie , czego unikac ? Czym się nie przejmowac i ostatnie pytanie . Jakie ceny tych modeli są rozsądne by nie kupic studni bez dna z wydatkami .
Nie ma jakiś tam ustalonych widełek cenowych w sensie co brać, czego nie- wiadomo, nie ma reguły. Osobiście z dużą rezerwą podchodzę do egzemplarzy z ceną poniżej tych 4,5- 5k (chodzi o silniki D15). Po pierwsze dokładnie oglądaj auto, ale wszystkie mierniki grubości lakieru sobie daruj- to są stare samochody i szpachla czy malowane elementy są czymś normalnym i nie ma co się tym zrażać. Popatrz czy pod maską jest wszystko proste i nie nosi śladów napraw- tak samo możesz zrobić z bagażnikiem. IMO wystarczy, że auto ma prostą budę i nie jest spawane z czterech innych. O rdzy pewnie już wiesz- tylne nadkola i okolice progów- raczej norma... Od strony mechanicznej warto się przejechać i sprawdzić czy nic w zawiasie nie stuka, czy układ kierowniczy działa jak powinien, czy hamulce działają przyzwoicie. Warto otworzyć maskę i sprawdzić ewentualne wycieki z silnika, skrzyni i innych pierdół. Sprawdź przed odpaleniem poziom oleju- to zawsze może dać Ci pogląd na sprawę spalania. Jak auto się trochę rozgrzeje to dobrze, żeby je trochę przegazować i zwrócić uwagę czy nie dymi (mocne, intensywne dymienie na biało- spalanie płynu chłodniczego, niebiesko- olej). Unikaj egzemplarzy po "tuningu" bo zazwyczaj lekko nie miały (zdarzają się wyjątki, ale ich raczej w małej kasie nie znajdziesz). Przeczytaj jeszcze raz ten temat, bo jest tu kilka użytecznych informacji.
Witam w najblizszym czasie planuję zakupić honde civic V w hatchback rok produkcji jest mi obojętny szukam z silnikiem d16z6 czyli vtec 125km wiadomo auto musi miec chociaz elekt. szyby czy lusterka i teraz pytanie do was do jakiej kwoty kupić taki samochod w miare dobrym stanie , doradzcie tez na co zwracac uwage przy zakupie ,czym sie kierowac , z gory dzieki za pomoc .
PS. co to jest EG , np.EG5 czy EG3 .
PS. co to jest EG , np.EG5 czy EG3 .
EG5... raczej będą elektryczne szyby, może szyber i lusterka... No i pytanie "do ilu" powinno brzmieć raczej inaczej- "od ilu". Myślę, że na taki egzemplarz, który nie będzie skarbonką trzeba będzie przeznaczyć ok. 6k. chociaż jak wcześniej wspominałem reguły nie ma.
BTW, VTI to też VTEC (VTEC- Variable valve Timing and lift Electronic Control). Kubełkowych foteli fabrycznie nie było w żadnej wersji Civica piątej generacji.
BTW, VTI to też VTEC (VTEC- Variable valve Timing and lift Electronic Control). Kubełkowych foteli fabrycznie nie było w żadnej wersji Civica piątej generacji.
http://otomoto.pl/honda-civic-vti-C21809808.html
http://otomoto.pl/honda-civic-vtec-e-13 ... 59631.html
O te siedzenia mi chodzi w civicach vti takie wystepuja , A powiedz mi silnik vtec jest tylko jeden o oznaczeniu(d16z6) , troszke czytalem i duzo pozytywow sie slyszy o tym silniku ekonomiczny i dynamiczny , dlatego jestem bardziej do niego przekonany niz do VTI (b16a2) .
http://otomoto.pl/honda-civic-vtec-e-13 ... 59631.html
O te siedzenia mi chodzi w civicach vti takie wystepuja , A powiedz mi silnik vtec jest tylko jeden o oznaczeniu(d16z6) , troszke czytalem i duzo pozytywow sie slyszy o tym silniku ekonomiczny i dynamiczny , dlatego jestem bardziej do niego przekonany niz do VTI (b16a2) .
- Walnuts.inc
- Nałogowiec
- Walnuts.inc
- Nałogowiec
Fakt cieżko jest znaleźć , bo do tej pory na allegro dobrego egzemplarza w kwocie do 8-9 tys. nie znalazłem tam nie wymagam alarmu czy jakiś bajerów z szyberdachem , ale podstawa to te elektryczne szyby i lusterka , a nie podjadę do znajomych i na korbkę będę krecił
PS . a jesli jest wybor silnik 1.4 90km lub 1.5 90km , bo sa one popularne i tanio mozna znalezc autko z takim silnikiem to z jaka pojemnoscia lepiej wziasc i czy zna ktos oznaczenie tych silnikow (silnik pod gaz by szedl , bo vteca nie ma co meczyc)
PS . a jesli jest wybor silnik 1.4 90km lub 1.5 90km , bo sa one popularne i tanio mozna znalezc autko z takim silnikiem to z jaka pojemnoscia lepiej wziasc i czy zna ktos oznaczenie tych silnikow (silnik pod gaz by szedl , bo vteca nie ma co meczyc)
no to w takim razie co to:Grzesieek pisze:Kubełkowych foteli fabrycznie nie było w żadnej wersji Civica piątej generacji.
http://allegro.pl/fotele-kanapa-skory-k ... 09573.html
za wynalazek? ma ktoś jakiś pomysł?
Pytanie
Witam mam takie pyt przymierzam się do kupna civica zastanawiam się nad dwoma silnikami D15B2 lub D15B7 czy warto brać tego mocniejszego ? pali więcej ? pierwszy jest na dwu punkcie aa drugi już na wielopunkcie z tego co wiem aaale jest bardziej żwawszy aale ciekaw jestem czy warto brać tego drugiego i czy spali więcej ? Z góry dzięki za odp.