Oleje - zbiorczy temat
Tylko nie wiadomo jaki ten słupek kupisz za 500 zł , ja już trochę tych słupków się nakupowałem i czasem były w gorszym stanie niż silnik który chciałem na złom wyrzucić , najlepiej jak ktoś sprzedaje auto na części i silnik jest jeszcze w budzie , przejechać się , zobaczyć czy nie kopci, nawet tą stówke na hamowanie wydać bo po włożeniu zajazdu już nie chodzi nawet o pieniądze ale o pracę poświęconą na jego montaż..
-
- Nałogowiec
no sprzedazy auta nie planuje, chyba nigdy, kocham to auto i mam nadzieje ze zostanie ze mna do konca..
Moja biała perełka
viewtopic.php?t=22221
viewtopic.php?t=22221
-
- Nałogowiec
-
- Nałogowiec
Siema przeczytałem cały temat i nic w sumie takiego sie nie dowiedziałem. Mój silnik to d15b2 przebieg niecałe 200 tyś. Olej nie wiem jaki był wlany do tej pory bo nie było żadnej karteczki ani nic a że nadszedł czas wymiany więc sie pytam jaki wlać?? Nie chodzi mi o marke tylko o to czy ma to być syntetyk/półsyntetyk/mineralny. Oleju po 7 tyś km ubyło z 300ml ale wycieka mi tez spod miski olejowej troche więc nie wiem ile wziąl sam silnik. Ogólnie jak sprawdzałem z kumplem czy dymi to jak za mną jechał i zmiana biegu przy 5 tyś od 1 do 3 to nie puscił chmurki żadnej oraz jak jeżdze na co dzien również nie dymi. No i wyjaśnijscie jak np mówicie że półsyntetyk to dlaczego nie mineralny albo np syntetyk. pozdrawiam
3/4 samochodów w naszym kraju ma przebieg "200 000 km". Nie wiesz co wlać- lej półsyntetyk. Minerał to olej "najgorszej jakości" o najniższych właściwościach smarujących (jeśli się później okaże, że na półsyntetyku silnik cieknie i pali olej to wniosek prosty- silnik kończy swój żywot- remontujesz albo zalewasz z powrotem minerał i czekasz na zgon), pełnego syntetyku na 99% nie masz zalanego i nie radzę go teraz zalewać (zgodnie z zasadą, że nie przechodzi się z "gorszego oleju" na "lepszy"- zapytaj Negroazora z tego forum- kiedyś była dyskusja o olejach i stwierdził, że wleje pełny syntetyk- średnio na tym wyszedł). Generalnie możesz przeczytać moje poprzednie wypowiedzi bo nadal się ich trzymam.