Elektryka drzwi i lusterek

Problemy z prądem.
Cisiolek

Elektryka drzwi i lusterek

Post autor: Cisiolek »

Witam wszystkich jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem hondy civic V 1,5 hatchback, i mam pytanie czy możliwe jest zainstalowanie w niej elektrycznie sterowanych szyb i lusterek bez większych przeróbek , a mianowicie czy te autka mają standardowo przystosowane drzwi do zainstalowania w nich mechanizmów podnoszenia szyb i szy z lusterkami jest podobnie dziękuję z góry za pomoc
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

Post autor: ceelx »

drzwi sa takie same w modelach z elektryka i bez, tylko boczki sa inne.
zalozyc mozesz tylko kwestia jest tego typu cza masz juz podciagniete okablowanie , ze tak powiem :D , i podciagniete pod kostke.
ceelx's ferio -- lookaj gringo
FEEDBACK
#4CivicEG.com Ferio Squad , #26 EG FERIO SQUAD , #2 PL Ferio Squad
Cisiolek

Post autor: Cisiolek »

ale chodzi Tobie czy jest już jakieś orginalne czy ja jakieś podłączyłem?
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

Post autor: ceelx »

no wlasnie nie wiem czy jest ori wyprowadzone bo jakbys sam cos juz prowadzil to bys sie nie pytal ;)
ceelx's ferio -- lookaj gringo
FEEDBACK
#4CivicEG.com Ferio Squad , #26 EG FERIO SQUAD , #2 PL Ferio Squad
Kobriii

Post autor: Kobriii »

nie ma orginalnie puszczonych żadnych przewodów do elektryki, sam byś musiał wszystko położyć
kopernick

Post autor: kopernick »

witam, moze sie podepne-zeby nie tworzyc nowego watku.

mam HC EG4 z 1993 roku i pytanie moje dotyczy wlasnie elektryki szyb. mam wyprowadzoną kostkę w drzwi od strony pasażera ale niestety nie mam od strony kierowcy. czy ktoś z Was orientuje się jakie powinny być doprowadzone przewody do wiązki drzwiowej od strony kierowcy z FUSE BOX'a i czy jest możliwość zrobienia tego na krótko, bez konieczności szukania całej wiązki prowadzącej do drzwi kierowcy. mam wiązkę która łączy wszystko z przełącznikiem ale nie mam tej wychodzącej ze skrzynki bezpiecznikowej. znalazłem niedawno jakąś wystającą małą kostkę z kilkoma kabelkami prowadzącymi do skrzynki bezpiecznikowej ale wogole nie wiem czy to element właśnie wyprowadzający elektrykę ze skrzynki czy może wiązka której nie mam nie ma po drodze żadnych mniejszych złączek? będę wdzięczny za szybką odp.

PS: mam nadzieje że się połapaliście w tym co napisałem :japan:
muzammil
Potrójny As

Post autor: muzammil »

ja u siebie przerabialem na elektryke, nie mialem zadnych kostek-wszystko zrobilem sam, cala instalacje od nowa; po prostu wpialem sie w takie wystajace zapasowe bolce z fuse box(jest ich chyba 5, nad bezpiecznikami). przeciagnalem przez drzwi i dalej do przelacznikow. wszystko gra jak nalezy bo te bolce sa juz podpiete pod bezpieczniki wiec nie trzeba dawac dodatkowych.
kopernick

pamietasz ile tam kabli poszło na strone kierowcy i jak to dalej ogarnales? bede wdzieczny za jakiekolwiek info.
muzammil
Potrójny As

no musisz pokombinowac tak zeby wszystko sie otwieralo/zamykalo czyli wszystkie wejscia na przelaczniku i silniczku. nie mam schematow i nie pamietam- po prostu wez kilka kabli i kombinuj, podlacz do akumulatora na krotko i probuj po kolei, mysle ze pol godizny i dojdizesz gdize co idzie.
kopernick

dzienks łans egejn!
radziok

Post autor: radziok »

takie spinanie po kolei na krotko to najprostsza droga zeby zjarac instalacje. dzis juz nie dam rady ale jutro poprzerabiam schematy na jpgi i wkleje na forum.
kopernick

dzieki dzieki...w sumie to moj kumpel ma sie tym zajac. ma pojecie o elektonice i elektryce ale powiedzial wlasnie ze duzo by mu rozjasnil sytuacje schemat elektryczny. bede wdzieczny zatem ;)
muzammil
Potrójny As

radziok pisze:takie spinanie po kolei na krotko to najprostsza droga zeby zjarac instalacje. dzis juz nie dam rady ale jutro poprzerabiam schematy na jpgi i wkleje na forum.
ale co chcesz zjarac jesli tej instalacji jeszcze u niego nie ma??
mowie zeby najpierw na krotko wszystko poprobowal i podlaczyl sie pod kleme akumulatora-nic sie nie zjara, bez przesady to nie 220V.
radziok

muzammil pisze: nic sie nie zjara, bez przesady to nie 220V.
uwierz mi ze moze se zjarac, wlasnie dla tego ze w instalacji nie ma 230V tylko 12V.przy tak niskim napieciu w przewodach plynie duzo wiekszy prad. [W=(I*I)U]

wklejam odrazu cale wycinki z manuala(niestety anglojezyczny ale to chyba nie jest duzy problem),beda jasniejsze niz sam schemat.

elektryka szyb:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

elektryka lusterek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Kobriii

widze radziok poleciał po bandzie :P

podepne się też pod ten temat
mam taki problem, że szyba od strony kierowcy niedomyka mi się równo, dokładnie rzecz ujmując zamyka się od strony lusterka normalnie a od strony tylnego koła zamyka się krzywo (przechyla się w strone lusterka) i nie mogę jej sobie zamknąć równo jak siedze w środku, tylko muszę wysiąść i szybe przesunąć ręcznie i wtedy mogę zamknąć. Na tym krzyżaku co jest w drzwiach jest wszystko ok

co może być problemem? wymienić cały krzyżk? pasuje od manuala? jak to naprawić ?
cieszyn5
Potrójny As

Post autor: cieszyn5 »

cale drzwi do wymiany xD
radziok

gdzies przy krzyzaku jest regulacja polozenia szyby. nie wiem dokladnie gdzie bo sam tego nie robilem ale gdzies o tym czytalem...

EDIT:
znalazlem cos w magicznej ksiedze ;) :
Obrazek
Kobriii

ale to nie jest do końca regulacja, tylko montaż
cieszyn5 pisze:cale drzwi do wymiany xD
- to w takim wypadku jak u mnie szyba nie działa poprawnie to u ciebie cieszyn cały samochód jest do wymiany bo wszyędzie jest rdza:P
cieszyn5
Potrójny As

Post autor: cieszyn5 »

nie przesadzaj xD
Kobriii

no to po co gadasz głupoty :P spamownia to nie ten dział
ODPOWIEDZ