Jak wiadomo lampy w naszych Hondkach mają już swoje lata. Odbłyśniki są często powypalane, a przewody nie trzymają nominalnych wartości prądowych. Wszyscy wiemy jak to świeci, chociaż stwierdzenie świeci jest raczej bardzo przesadzone.
Mam zamiar coś podziałać u siebie w tym temacie, ale najpierw chciałem zebrać informacje o możliwościach i kosztach. Na razie rozważam kilka opcji:
(Od razu napiszę, że wymieniałem już żarówki na różne mocniej/lepiej świecące i powiem szczerze, że wielkich różnic nie było)
1) Wymiana przewodów obwodu lamp przednich po uprzednim sprawdzeniu napięcia (z informacji jakie dostałem powinno wynosić około 13,2V) na przewodach. Czy to się opłaca? Da jakieś rezultaty? Czy ktoś próbował takiej zabawy? Generalnie najniższe koszty, ale trochę zabawy z tym jest.
2) Wymiana samych lamp. I teraz kilka pytań. Nie miałem nigdy u siebie żadnych customowych/tuningowych lamp. Po forach krążą różne opinie co do jakości wykonania/świecenia tego typu wynalazków. Niektórzy twierdzą że różne cleary/black-i itp itd świecą gorzej niż seria. Czy ktoś może to potwierdzić? Wyrazić opinię jak to świeci w porównaniu z serią. Fajnie byłoby pokazać to na jakichś fotkach itp.
Wersja druga, to poszukać w dobrym stanie lamp oryginalnych, ale czy jest sens wymieniać kilkunastoletnie lampy na inne kilkunastoletnie lampy.
3) Wersja 3 to montaż ksenonów. Oczywiście trzebaby to pewnie zrobić profesjonalnie, czyli wiązałoby się z wymianą lamp. Więc pytanie, jakie koszty samego ksenonu, na allegro można coś kupić w małych pieniądzach, a sprzedawcy deklarują możliwość montażu do oryginalnych lamp, co pod względem prawa jest zabronione i grozi utratą dowodu w momencie kontroli policji. Jest z tym sporo wątpliwości. Więc podstawowe pytanie. Jaki zenon i jakie lampy do tego?
Zobaczymy co się z tematu rozwinie, może posłuży komuś kiedyś jako kompendium wiedzy w tej sprawie.
Poprawa jakości świateł w V genach.
http://hidretrofit.wordpress.com/ ziomek robi lampy pod ksenon na bazie soczewek i clearów.
co do jakosci nowych zamiennikow bym polemizowal....aczkolwiek regeneracja starych lamp pewnie przyniesie podobny skutek. Powiem tak - ja zamienilem seryjne na lampki clear i do tego mam H4 OSRAM Nightbreaker - jest lepiej niz na serii, czy duzo lepiej czy niekoniecznie to juz nie mi oceniac - wazne ze jestem zadowolony i takie rozwiazenie tez Ci proponuje
Bawiłem się z jakiś rok temu w regenerację odbłyśników...
Efekt przed i po
są to odbłyśniki od soczewek i powiem wam że zaraz po naprawie efekt był bardzo dobry ale teraz tak jakby światła były już słabsze bo albo już zmatowiały odbłyśniki albo warstwa już się zjarała albo mi się po prostu zdaje a rozklejać lamp żeby spr jak to wygląda to po prostu mi się nie chce
robiłem to w firmie vacmet we wrocławiu zapłaciłem 30zł za sztukę bez rachunku a i miałem poł roku gwarancji na to
Efekt przed i po
są to odbłyśniki od soczewek i powiem wam że zaraz po naprawie efekt był bardzo dobry ale teraz tak jakby światła były już słabsze bo albo już zmatowiały odbłyśniki albo warstwa już się zjarała albo mi się po prostu zdaje a rozklejać lamp żeby spr jak to wygląda to po prostu mi się nie chce
robiłem to w firmie vacmet we wrocławiu zapłaciłem 30zł za sztukę bez rachunku a i miałem poł roku gwarancji na to