Nie pali , za pierwszym razem.

Problemy z prądem.
mobilek019

Nie pali , za pierwszym razem.

Post autor: mobilek019 »

Witam , mam problem tego typu auto po przekręceniu zapłonu gdy chce odpalić wydobywa się taki dziwny dzwięk '' tyk" jakby z rozrusznika i za drugim podejściem to samo i dopiero za trzecim razem odpala tak jak należy , choć czasami też odpali za pierwszym , Ja stawiam na elektromagnes , bo masy już wszystkie poczyściłem i dalej jest to samo . Ale czekam na wasze opinie, z góry dzięki i Pozdr.
glibo

Post autor: glibo »

rozrusznik do regeneracji :) Elektromagnes załączający
kott

Post autor: kott »

Odkręć kabel zasilający przy rozruszniku przeczyść styki papierkiem i spr.. Jak nie to tak jak kolega pisał rozrusznik nic innego
rychulja

Post autor: rychulja »

automat do wymiany
mobilek019

rychulja pisze:automat do wymiany
Czyli ??
glibo pisze:rozrusznik do regeneracji :)

A sam elektromagnes jakbym wymienił , czy zaraz musi być cały rozrusznik ?

I jakie są koszta kupna takiego zregenerowanego rozrusznika ??
glibo

Post autor: glibo »

rychulja pisze:automat do wymiany
czyli Elektromagnes załączający ;)

uzywany kupisz za max 50zl od kazdej d serii pasuje
mobilek019

no dzięki , kolego będe musiał coś z tym fantem zrobić:)
Infi
Pełnoprawny User

Re: Nie pali , za pierwszym razem.

Post autor: Infi »

mobilek019 pisze:Witam , mam problem tego typu auto po przekręceniu zapłonu gdy chce odpalić wydobywa się taki dziwny dzwięk '' tyk" jakby z rozrusznika i za drugim podejściem to samo i dopiero za trzecim razem odpala tak jak należy , choć czasami też odpali za pierwszym , Ja stawiam na elektromagnes , bo masy już wszystkie poczyściłem i dalej jest to samo . Ale czekam na wasze opinie, z góry dzięki i Pozdr.
tez to przerabialem, rozkrecilem rozrusznik, i w srodku byla taka metalowa blacha, nie wiem jak to nazwac ale bynajmniej cos o onia uderza lub trze bo bylo wyraznie widac ze w miejscu styku jest juz wyrobione (wytarte miejsce)

wiazlem ten element zapodalem mu pare mlotkow :) zeby go podgiac w gore (w strone tego punktu styku) i rozrusznik chodzi od 2 lat jak igla, pierwszy strzal i jest uruchomienie.
DOMOKUNY 9cm, 32, 65, pokrowce torby itp - gg 755694
mobilek019

No będę musiał chyba go zreanimować :flex: jak ty swojego bo w moim przypadku jest tak ze jak silnik jest ciepły to pali od strzała ale jak zimy to właśnie tak mu się robi ze nie chce zaraz zatrybić.
Awatar użytkownika
Walnuts.inc
Nałogowiec

Post autor: Walnuts.inc »

Odświeżę kotleta, sytuację mam podobną tylko po przekręceniu zapłonu słyszę tyknięcie i buczenie jakby albo pasek się ślizgał albo sam rozrusznik pracował. Oczywiście za drugim razem działa normalnie i od dotyku zaskakuje silnik.
mobilek019

To masz chyba coś z bendixem i się nie załancza , bys musiał wyciągnać rozrusznik i go rozebrać zobaczyć co nie tak, ja tak zrobiłem i teraz jest gitara ;)
Awatar użytkownika
dam01ian
Podwójny As

Post autor: dam01ian »

dolaczam sie, teoretycznie d15 powinno w normalnych warunkach palic tak: czyli po pierwszym przekreceniu, a pali mi zazwyczaj tak jesli zgasze auto i zapale ponownie to juz jest ok, co to moze byc?
Awatar użytkownika
Laskosz
Natchniony

Post autor: Laskosz »

dam01ian: 1 nie czekaj aż chceck zgaśnie tylko pal po chwili.
2 poczekaj jak zgaśnie, pokręc 2 obroty cofnij kluczyk i pal od razu
Jeśli punkt 1 lub 2 działa(tzn silnik szybciej załapie) jest duże prawdopodobieństwo że trzeba przeczyścić coś aparacie(chyba te blaszki tylko delikatnie najlepiej b. drobnym papierem). U mnie kiedyś pomogło ale to było juz dawno. Najlepiej ściągnij kopułke i zobacz co się da przeczyścić :p
edit: jesli masz tak jak na filmiku to na pewno nie wina rozrusznika
Awatar użytkownika
dam01ian
Podwójny As

czyscilem aparat i nic nie pomoglo :/ tzn, te blaszki, glebiej w niego nie zagladalem
Awatar użytkownika
Laskosz
Natchniony

może paliwo Ci schodzi z filtra albo cos masz nie szczelne i dlatego musi sobie pokręcić żeby dostać paliwo, a za drugim razem już jest ok
VTEC - there is no better way to fly
viewtopic.php?t=12878
Awatar użytkownika
dam01ian
Podwójny As

filtr paliwa wymienilem i dalej to samo :/, tzn jesli chce odpalic auto po nocy to wlasnie tak kreci, jak juz odpale pochodzi chwile to za 2 razem juz jest ok i za 3 tez, ale jak zostawie auto na np godzinke to znowu jest to samo, moze to cos zalezne od temp. silnika?
Awatar użytkownika
Laskosz
Natchniony

komputer pokazuje błedy ? temp silnika ?hmm raczej mała szansa, a jeśli od razu zgasisz jak odpali to jak jest odpala łatwo ?? wtedy wykluczysz temperature
viewtopic.php?t=12878
Awatar użytkownika
dam01ian
Podwójny As

aaaa racja jak zgasze odrazu to pali dobrze za 2 razem czyli to raczej nie wyna temp.
a komp nie pokazuje bledow
Awatar użytkownika
Laskosz
Natchniony

sprawdź ten dopływ paliwa. włącz 3-4 razy zapłon niech pompka naciągnie benzyny i próbuj palić. masz LPG ?
viewtopic.php?t=12878
Awatar użytkownika
dam01ian
Podwójny As

nie mam podtlenku :P ale sproboje jak mowisz z tym zaplonem ;)
ODPOWIEDZ