Przyciemnianie Szyb pytanie

wygląd zewnętrzny, tuning wizualny itd
ruda2
Żółtodziób

Przyciemnianie Szyb pytanie

Post autor: ruda2 »

witam
Chciałbym przyciemnić szyby w moim aucie ale nie za bardzo wiem które i jak moge
znalazłem cos takiego ale niebardzo rozumiem ...
(...) pojazd musi być tak zbudowany, utrzymany i wyposażony, aby korzystanie z niego (...) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy (...)"; Polska norma branżowa nr BN-76/3626-07 określająca wymagania dla samochodów osobowych w zakresie widoczności z miejsca kierowcy. Norma ta określa, że niedopuszczalne jest ograniczenie pola widzenia kierowcy w obrębie kąta widzenia 180 stopni.
jak można przyciemniać szyby z przodu i po bokach kierowcy
a jak z tyłu
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

Post autor: grrruby »

no to tak, tylne boczne jak i tylną możesz nawet zamalować farbą - pełna dowolność jeśli chodzi o ciemnienie ;) a z przodu to przednie boczne muszą być przyciemnione tak, żeby przepuszczały nadal 70% światła, a przednia 75% ;)
młody
Nałogowiec

Post autor: młody »

no tak, tylko każda szyba fabrycznie jest już ciut przyciemniona jeśli chodzi o przepuszczalność światła, tak więc żeby się zmieścić w przedziale to nie lada wyczyn :huh:
ruda2
Żółtodziób

czyli na tył moge kupić filie 95% a na przod 25% ? a co sie stanie gdy przekrocze te 70% jak to sprawdzą ?
młody
Nałogowiec

miernikiem, dowód leci i odzyskujesz go w momencie pokazania zaświadczenia ze Stacji Kontroli Pojazdów o dopuszczeniu pojazdu do ruchu ( po zerwaniu folii ) lub zrywasz na miejscu i nie tracisz dowodu

tył możesz nawet zabić deskami, przepuszczalność na przodzie nie może spaść poniżej odpowiednio 75 i 70 %, próbuj :D zawsze możesz zaryzykować :P niektórzy jeżdżą i ich nie łapią

moje zdanie : jak przyciemniać to całe auto wszystkie szyby równo, nie podoba mi się przyciemniony tył a przód seria .. :) :lookaround:
Awatar użytkownika
Grzesieek
Moderator

Post autor: Grzesieek »

Jak nakleisz cokolwiek na boczną szybę, to na 90% będziesz miał już przekroczoną normę. Młody dobrze mówi: jak przyciemniać to wszystkie równo, inaczej wygląda to beznadziejnie.
młody
Nałogowiec

a tak w ogóle to jak na mój gust, oklejanie wyszło z mody ... :P
Awatar użytkownika
Grzesieek
Moderator

Nie ma lekko, jak chcesz być fajny to oklejenie musi być!
młody
Nałogowiec

no tak :D zapomniałem :P

ruda2, wymysliles w koncu coś :D? przyciemniales ?
ruda2
Żółtodziób

Narazie nie wiem, ciągle myśle czy przyciemniać
andrewosw91
Pełnoprawny User

Post autor: andrewosw91 »

Ja przyciemniłem na 95% tył.. Przodu nie przyciemniłem z powodu widoczności wieczorem i w nocy. Kolega ma przyciemnione delikatnie przednie szyby i na skrzyżowaniu jechałem na wyczucie... Sam tył tez się dobrze prezentuje szczególnie w czarnym samochodzie. Ale to rzecz gustu.
ruda2
Żółtodziób

andrewosw91 pisze:Sam tył tez się dobrze prezentuje szczególnie w czarnym samochodzie.
yulko że mój jest czerwony , ale zobaczymy , może sie zdecyduje na przyciemnianie
młody
Nałogowiec

ruda2, jak masz przyciemniać to całość, tym bardziej w czerwonym samochodzie

nie wiem, mi sam tył zalatuje "wioską"
andrewosw91
Pełnoprawny User

Post autor: andrewosw91 »

pod "wioskę" można podpiąć dosłownie wszystko od zegarów przez tłumik aż do alufelg.... rzecz gustu...
Co do przyciemniania całości... może ktoś z twoich znajomych ma takie auto, przejedz się nim wieczorem zanim to zrobisz i sam ocenisz czy ci to będzie przeszkadzać czy też nie...
Awatar użytkownika
Grzesieek
Moderator

młody pisze:ruda2, jak masz przyciemniać to całość, tym bardziej w czerwonym samochodzie

nie wiem, mi sam tył zalatuje "wioską"
x2
Nie dość że wiocha to jeszcze ogranicza funkcjonalność...
młody
Nałogowiec

andrewosw91 pisze:Ale to rzecz gustu.
właśnie, jeśli mowa o gustach, to też wyraziłem swoje zdanie i tyle
nie musisz się z nim zgadzać jeśli nie chcesz
tak, mam znajomego, który posiada przyciemnione szyby, ogranicza to funkcjonalność, ale ja tu mówie o tym jak wygląda a nie o tym jak się z tym jeździ

i nadal twierdzę, że jak przyciemnić to całe auto i można to zrobić lekko a nie NA CZARNO, bo wtedy normalne, że "kupe" będziesz widział

i utwierdzam się po raz drugi, że sam tył przyciemniony po prostu NIE WYGLĄDA, dlatego już lepiej sobie odpuścić i nie "psuć" samochodu.
ruda2
Żółtodziób

zostawiam seryjne szyby nie będę przyciemniał ;p i tak ładnie wygląda
młody
Nałogowiec

noo ! bardzo dobry wybór, na prawdę :) pozdro :D
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

Post autor: grrruby »

a ja się wybije i jak dla mnie najlepiej jest przyciemnić tył w miarę mocno, tak żeby jadący za Tobą nie widział nic ze środka ;) a z kolei przednie boczne słabiej, tak żeby było legalnie, a przedniej w ogóle nie ma potrzeby przyciemniać ;) i generalnie boczne szyby słabiej przyciemnione zrobią taki efekt przejścia a nie ograniczą aż tak bardzo widoczności ;)

nawiązując jeszcze, rzecz gustu to raz, a podejście do praktyczności to dwa. Dla jednego to nie praktyczne a dla drugiego przeciwnie ;)

Można o tym zrobić temat na kilka stron albo... zamknąć go ;)
młody
Nałogowiec

ciężko zrobić efekt przejścia między bocznym tyłem a przodem,przy tyle przyciemnionym tak jak mowisz, bo z przodu mamy za małe pole manewru jeśli chodzi o prześwit w % :) czym byś tam nie zrobił to już przekroczysz :P

ale wlasciwie koniec debaty nie na temat, bo rozmowa miała być o konkretnym przykładzie, który został wyjaśniony

pozdro Panowie :)
ODPOWIEDZ