Swap drzwi z elektryką

Problemy z prądem.
coq

Swap drzwi z elektryką

Post autor: coq »

Witam!
Jestem w trakcie przekładki drzwi z elektryką(1,5 93r) do 1,3 92r. po całym zabiegu chętnie napisze jakiś knowhow. Wcześnie potrzebuję kilku informacji 1.czy wiązka w standard wersji posiada złącza do wersji z elektryką(widziałem jakieś, ale jeszcze nie sprawdzałem ) 2. czy w odniesieniu do pkt1. w ogóle taki swap jest możliwy bez jakichkolwiek modyfikacji wiązki. 3. co ewentualnie trzeba zabrać razem z wiązką. Narazie mam przełożone drzwi(tu odrazu napominam że mogą wystąpić problemy z zawiasami) i wypatroszoną elektrykę w obydwu autach. jeśli ktoś posiada wiedzę na ten temat to proszę o informacje. Aha zapomniałem, niedługo zamierzam zrobić swap automatu do mojej bryczki więc też chętnie podzielę się doświadczeniami:)
Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

Post autor: pit »

Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

1.tak
2.tak
3.przełączniki, silniczki, boczki, przekaźnik, bezpieczniki w skrzynkę.

Jak byś poszukał i poczytał to nie zadawał byś pytania..

I ty chcesz robić know how. Powodzenia przy automacie :gunsmilie:

sorry myślałem że się scali w jeden post
coq

Drzwi mają fabrycznie el.szyby i lusterka a jakoś nie znalazłem wtyczek do el. w standardowej wersji(dziwne, ale tak jest). a link który kolega tak pośpiesznie podał do tematu niewiele wyjaśnia w tej sytuacji. Dzięki jakoś sobie poradzę, lubię wyzwania. jak skończę to jednak napisze artykuł bo nie znalazłem żadnego.
Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

skoro kupiłeś drzwi uzbrojone z wersji z elektryką i w drzwiach jest już wiązka, to wpinasz ją tylko w tą kostkę co siedzi w słupku, wpinasz bezpiecznik, przekaźnik i działa..
Przynajmniej u mnie tak było..
coq

Kostka która wychodzi ze słupka w wersji standard ma 2piny a gniazdo w drzwiach z elektryką dużo więcej. Mam wrażenie że się nie rozumiemy, mam drzwi el. auto standard. mam wiązkę kabinową z innego auta tzn. tę która wyłazi z kabiny przez słupek do drzwi. myślałem że standard posiada drugą część tej wiązki ale jej nie znalazłem. napomnę jeszcze ze sam demontowałem wiązkę el. z 1.5 więc mam wzór gdzie co podłączyć. Chodzi o to że nie ma do czego, a może źle szukam.zrobię kilka fotek.
Kozi

Post autor: Kozi »

Rób foty i jak już Ci się uda to zamieść jakiś artykuł z foto story, bo jak się cieplej zrobi, to będę to samo przerabiał :)
Z góry dzięki i jak najmniej problemów ;)
coq

na każdym etapie robię foty, trochę już mam na razie muszę rozkminić wiązkę od silnika bo okazało się że ktoś kiedyś sobie ją wymontował:D:D na szczęście mam dawce:) jutro zabieram się ostro do roboty, bo ostatnio zapracowany byłem. Spokojnie opiszę to tak że każdy załapie...
coq

Jest przy tym sporo zabawy, okazuje się że wiązka jest dość rozległa dzisiaj wymontowałem wszystko co będzie potrzebne do przekładki z 1.5 i okazuje się że trzeba wypatroszyć pół samochodu :cały kokpit, kierownice, fotele przednie, tylną kanapę, obudowę ręcznego, tylne plastiki, akumulator.... :flex: było ciężko...
Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

oj chyba trochę zbyt daleko się zapędziłeś z tą wiązką..
no ale jak zrobisz opis KNOW HOW to poczytam i wtrącę swoje 3grosze
coq

Wiem co Ci po głowie chodzi ja z 1.5 wymontowałem lewą wiązkę w całości(ta która przechodzi w lewym progu) dlatego że nie chciałem nic ciąć ani sztukować. Z kolei główna wiązkę z pod kokpitu wyprułem całą ale z niej jest potrzebny tylko kawałek. Jeśli chodzi o to że zdemontowałem kokpit razem z nawiewem kierownicą i jej kolumną to cóż, ułatwiłem sobie dostęp w 1.3 i przy okazji wszystko wyczyszczę dokładnie i popoprawiam kilka drobnych mankamentów. Myślę że dzisiaj uda mi się to wszystko złożyć do kupy...
barton82

Post autor: barton82 »

witam mam od niedawna hanie V 3d 1.3 93r ale golas totalny. Kupilem oryginalne czesci do przekladki tylko ze w zestawie była wiazka od drzwi do slupka bo ta co idzie od bezpieczników niby miała być podciagnieta fabrycznie ale po ogledzinach okazało sie ze brak, jedynie dwa kabelki od glosników a kostki w słupku zadnej. Tez by mi z tym jakos poradzic tylko ze musze dostać wiazke od bezpieczników do słupka.
Może być problem z przeciagnięciem kabli od drzwi do słupka bo strasznie ciasno zobaczymy jest w necie kilka artykułow ale ciezko troche to z nimi ogarnac z fotkami byłoby duzo prosciej to wyslij jak juz skonczysz dzieło powodzenia
coq

Z przełożeniem przez słupek a w zasadzie pod słupkiem nie będziesz miał problemów do lewych drzwi potrzebujesz wiązki którą wpinasz do puszki i do drzwi, a która to przechodzi pod lewym progiem na tył auta. Do prawych drzwi to ja z głównej wiązki od 1.5 wyprułem tylko to co idzie do drzwi razem z kabelkiem od kierunku.wygląda to tak:

wtyczka do prawych drzwi
http://zapodaj.net/1fce7d6e29ed.jpg.html
wiązka do lewych
http://zapodaj.net/53ea9864b6be.jpg.html
a tak razem
http://zapodaj.net/bfea7c5b7326.jpg.html

a te 4 odcięte kabelki są już w oryginalnej wiązce od 1.3 wystarczy połączyć rozprowadzić całość powpinać wtyczki przekaźnik bezpieczniki i w drogę!
coq

Kurde, mógłbym już ładnie wszystko opisać, ale obiecałem foto story w weekend popstrykam resztę i w Niedziele publikuje:D
barton82

coq pisze:Kurde, mógłbym już ładnie wszystko opisać, ale obiecałem foto story w weekend popstrykam resztę i w Niedziele publikuje:D

Witam jak tam ci idzie z przygotowywaniem poradnika???
coq

w zasadzie to wszystko już gotowe brakuje mi jeszcze kilka fotek, ale przekładając wiązkę nabawiłem się grypy i leże w domu. Jeśli chodzi o autko to wszystko jest już podłączone i działa, muszę tylko poskładać plastiki do kupy i będzie gotowe.
Mam jeszcze pytanko jak wrzucić fotki do posta bez użycia linków?
barton82

z fotkami proponuje http://imageshack.us/ instrukcja znaleziona w necie http://nahaju.net/topics12/jak-latwo-ws ... e-vt34.htm
wojtasw

Post autor: wojtasw »

I jak fotostory??
barton82

wojtasw pisze:I jak fotostory??
no wlasnie tez sie przyłaczam do prosby o wstawienie
barton82

Wyglada na to ze z obiecanego poradnika lipa a szkoda
ODPOWIEDZ