Nie ma stopów! help!

Problemy z prądem.
piciu81
Forumowy As

Nie ma stopów! help!

Post autor: piciu81 »

siema
od kilku dni walcze ze światłami stop, rzecz się dzieje w eg8, w weekend dzięki cieszynowi obczailiśmy że jego były a mój aktualny sedan nie ma stopów,
sprawdziłem połączenia w tyłu przy oprakach, kostki, wszystko ok, masa tez jest, ale nie ma prądu od stopów, od postojówek jest, poszedłem dalej, sprawdziłem czujnik przy pedale hamulca, jest sprawny, kostka od niego tez ma obieg zamknięty, sprawdziłem wszystkie możliwe znane mi bezpieczniki,są dobre, ale nie znalazłem bezpiecznika od tylnych świateł,w tym i stopów, zatem może ktoś z was wie co jest grane??? gdzie jest bezpiecznik od tylnych świateł?? heloł? :/ może to któryś przekaźnik? pomożcie jak wiecie bo nie chce mieć hb zamiast sedana z tyłu na jakimś skrzyżowaniu:/
NO RACE NO FUN!
Kondraczek
Podwójny As

Post autor: Kondraczek »

Jedyny bezpiecznik, który znalazłem w manualu i ma coś wspólnego ze stopem to nr 52 w skrzynce pod machą, opisany jako:sygnał dźwiękowy, układ hamulcowy :!:
Obrazek

Więcej to ja nie widze bezpieczników mających coś wspólnego ze światłem stop :/
klosek
Podwójny As

Post autor: klosek »

ostatnio nie miałem sygnału od zapalonych świateł przy otwartych drzwiach i świateł tył był to bezpiecznik pod kierownica nie pamietam który dokładnie ale 10 A
CYkada
Nałogowiec

Post autor: CYkada »

jak sie nie znasz na biespiecznikach to na klapce od wewnetrznej powinines miec rozrysowane;p jesli nadal nie ogarniasz to wyjmij kazdy po koleji i zobacz czy którys nie jest przepalony....
CYkada
Nałogowiec

Post autor: CYkada »

aczkolwiek mialem przepalone bezpieczniki od swiatel tylnich i stop chyba był.. moze to nie bezpiecznik tylko czujnik czy pedal jest wciśnięty?
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

Post autor: grrruby »

ja nawet spotkałem się z sytuacją, że bezpiecznik był wytopiony, a nie przepalony ;) i z góry nie było tego widać, dopiero po wyciągnięciu.

inna możliwość jest taka, że do lampy dostawała się konsekwentnie woda w małych ilościach i zaśniedziało coś w lampie na tyle, że nie przewodzi prądu odpowiednio, ale nie widać tego na pierwszy rzut oka... też z doświadczenia, pomogła dopiero wymiana wkładu lampy.

najlepiej jak byś sprawdził po kolei cały "układ" przewodzenia prądu do tych żarówek... a jak nie masz czym, to weź żarówkę z podsufitki i przyłóż jeden koniec do kabla od świateł (po kolei w kilku miejscach, tam gdzie się da) a drugi do masy i każ komuś wcisnąć hamulec :D mój patent, działa :D
c00li
Pełnoprawny User

Post autor: c00li »

Klakson masz? Jak też nie, to wymień bezpiecznik 15A (niebieski) w skrzynce pod maską :)
piciu81
Forumowy As

Post autor: piciu81 »

pany, już ogarnięte z pomocą manuala, tak jak Kondraczek napisał, walnięty był bezpiecznik 20A pod maską, niestety na deklu od tych bezpieczników nie ma ich opisu, poza tym patrząc z góry wyglądał na ok, jak go wyciągąłem to okazało się że krap:)
dzia za pomoc

PS. całą instalację sprawdzałem miernikiem zarówno pod kątem prądu ale też czy jest przejście/obwód zamknięty.
NO RACE NO FUN!
ODPOWIEDZ