Alarm - szukanie masy po otwarciu drzwi i bagaznika i +12V
Alarm - szukanie masy po otwarciu drzwi i bagaznika i +12V
Witam
Chcę podłączyć alarm w EJ2.
Gdzie w okolicach deski rozdzielczej znajdę przewód gdzie:
pojawia się masa podczas otwierania drzwi?
pojawia się masa po otwarciu bagażnika?
dodatkowo szukam przewodu gdzie pojawia się +12V po włączeniu zapłonu - znalazłem przy bezpiecznikach pod kierownicą 2 takie przewody(???) idące od skrzynki z bezpiecznikami do stacyjki, którego użyć? obojętnie? - jestem lama
szukałem na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi
pozdrawiam
Chcę podłączyć alarm w EJ2.
Gdzie w okolicach deski rozdzielczej znajdę przewód gdzie:
pojawia się masa podczas otwierania drzwi?
pojawia się masa po otwarciu bagażnika?
dodatkowo szukam przewodu gdzie pojawia się +12V po włączeniu zapłonu - znalazłem przy bezpiecznikach pod kierownicą 2 takie przewody(???) idące od skrzynki z bezpiecznikami do stacyjki, którego użyć? obojętnie? - jestem lama
szukałem na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi
pozdrawiam
najprosciej zdejmij plastikową nakladke na progu i poszukaj miedzy blachąa wykladziną, bedzie szedł kabel od przycisku w ktory odpowiada za otwarte drzwi wlasnie do deski rozdzielczejtfidos pisze:pojawia się masa podczas otwierania drzwi?
tego Ci nie powiem bo mam hb ale w hb wyglada to tak ze przy zatrzasku klapy jest czujnik i idzie kabel stroną od kierowcy do przodutfidos pisze:pojawia się masa po otwarciu bagażnika?
ja osobiscie połączylem kabel masy z bagaznika razem z tym z drzwi, hb nie ma kontrolki otwartych drzwi wiec po zmostkowaniu przy niedomknietych drzwiach zapala mi sie kontrolka ze mam cos otwarte
i wtedy juz nie musisz obu tych pierdol podlaczac osobno.
przy skrzynce bezpiecznikow masz takie 4 bolce płaskie z miejscami na wsuwki, kazda z nich odpowiada za inna pozycje stacyjki, wybadaj ktora Cię interesuje i zastosuj wsuwkę.tfidos pisze:dodatkowo szukam przewodu gdzie pojawia się +12V po włączeniu zapłonu - znalazłem przy bezpiecznikach pod kierownicą 2 takie przewody(???) idące od skrzynki z bezpiecznikami do
jesli to Ci nie przejdzie to podlacz pod bezpiecznik od radia , tam pojawia sie prad po przekreceniu stacyjki.
hmmm, a gdzie dokladnie jest ten czujnik bo zapomnialem o tym i nie podpielem sie do bagala, a alrm juz dawno zakldalem. A bedzie tez dzialac jak uzbroisz alarm i ktos bedzie grzebał przy bagolu to wtedy tez bedzie piał ? ten czujnik nie działa przypadkiem tylko przy wlaczonym zaplonie lub silniku ?BRNK pisze:tfidos pisze: tego Ci nie powiem bo mam hb ale w hb wyglada to tak ze przy zatrzasku klapy jest czujnik i idzie kabel stroną od kierowcy do przodu
ja osobiscie połączylem kabel masy z bagaznika razem z tym z drzwi, hb nie ma kontrolki otwartych drzwi wiec po zmostkowaniu przy niedomknietych drzwiach zapala mi sie kontrolka ze mam cos otwarte
czujnik dziala zawsze,
jak bedziesz mial uzbrojony alarm i otworzysz bagaznik to zacznie wyc.
ogolnie ja to wszystko zmostkowalem - sygnalizuje mi lampka jak mam otwarte drzwi, bagażnik albo maske, a za razem jak uzbroje alarm to cokolwiek z tych rzeczy zostanie otworzone zacznie wyć alarm.
czujnik jest bodajże w klapie po prawej stronie pod szarym plastikiem .
jak bedziesz mial uzbrojony alarm i otworzysz bagaznik to zacznie wyc.
ogolnie ja to wszystko zmostkowalem - sygnalizuje mi lampka jak mam otwarte drzwi, bagażnik albo maske, a za razem jak uzbroje alarm to cokolwiek z tych rzeczy zostanie otworzone zacznie wyć alarm.
czujnik jest bodajże w klapie po prawej stronie pod szarym plastikiem .
hmmmmm ciekawe a jak udalo Ci sie znalesc kabel od czujnika maski ? one wszystkei te kable biegna gdzies w lewym progu od kierowcy i biegna pod kabine ? Ja mam podłączony alarm pod drzwi czujnik otwaraci drzwi ? to mowisz,ze da rade te trzy kable polaczyc razem i bedzie wszycho hulalo ? Czyli kabel od czujnika klapy biegnie do kierowcy, czyli musi isc kolo kabla od czujnika otwarcia drzwi ( przy slupku bo tam on jest ) i gdzie jeszcze musi byc kabel od czujnika maski ? gdzie on jest ?
nie ma czujnika maski, mialem go w pakiecie z alarmem i sam go dołożyłem.
nie powiem Ci bo nie wiem któredy ten z klapy leci, ja to robilem jak mialem cale auto wybebeszone i sam sobie kabelek pod podlogą bagażnika pociagnalem do słupka drzwi i tam go podpialem pod czujnik drzwiowy.
pewnie w manualu gdzies znajdziecie polozenie tych kabli.
a pod maske takie coś wleciało i kabelek ktory także zostal podpiety pod ten z czujnika trzy tylko juz nie przy czujniku tylko alarmie
http://www.allegro.pl/item973071857_czu ... iezny.html
nie powiem Ci bo nie wiem któredy ten z klapy leci, ja to robilem jak mialem cale auto wybebeszone i sam sobie kabelek pod podlogą bagażnika pociagnalem do słupka drzwi i tam go podpialem pod czujnik drzwiowy.
pewnie w manualu gdzies znajdziecie polozenie tych kabli.
a pod maske takie coś wleciało i kabelek ktory także zostal podpiety pod ten z czujnika trzy tylko juz nie przy czujniku tylko alarmie
http://www.allegro.pl/item973071857_czu ... iezny.html
mam identyczny, alarm pod drzwi, maske i klape podłączonyBRNK pisze:a pod maske takie coś wleciało i kabelek ktory także zostal podpiety pod ten z czujnika trzy tylko juz nie przy czujniku tylko alarmie
http://www.allegro.pl/ite...y_mosiezny.html
NO RACE NO FUN!
Witam jestem w trakcie podłączania alarmu do hb, w którym miejscu zmostkować kabel masy z bagaznika razem z tym z drzwi?BRNK pisze:
tego Ci nie powiem bo mam hb ale w hb wyglada to tak ze przy zatrzasku klapy jest czujnik i idzie kabel stroną od kierowcy do przodu
i wtedy juz nie musisz obu tych piiip piip piiip podlaczac osobno.