Dioda power led w bagażniku

Problemy z prądem.
sebeusz

Dioda power led w bagażniku

Post autor: sebeusz »

Czy można zastosować diodę power led zamiast żarówki w bagażniku. Generalnie ja nie posiadam wogóle lampki w bagażniku, mam w tym miejscu plastikową zaślepkę, trzeba było by szukać kabli, a na pomysł z power ledem wpadłem jak kolega przyniósł taką tylko podłączoną do akumulatorka. Efekt super jasne niebieskawe światło. Jedna mała dioda rozświetliła idealanie cały bagażnik, efekt naprawdę mega. Teraz tylko pytanie jak coś takiego podłączyć żeby to działało, jak się otworzy bagażnik.
muzammil
Potrójny As

Post autor: muzammil »

gdzies jest krancowka(jak mas zotwarta klape to swieci sie kontrolka na desce rozdzielczej). Pod to sie podpinasz i tyle. kupujesz interesujacy Cie zestaw diod(czy tam gotowa juz listwe) i to laczysz. jesli chcesz zastosowac zwykle najzwyklejsze diody musisz do kazdej dac tranzystorek bo sie zjaraja-lawiej wiec kupic juz gotowe diody ktore maja to wbudowane i sa przystosowane do 12v instalacji.
przemasSs
Nałogowiec

Post autor: przemasSs »

jesli jest podloczone kilka diod w szeregu to wystarczy tylko jeden rezystor na samym poczatku zasilania ;p
,,Jadą chłopaki w Japońcach,nikt Ich nie dogoni bo kręcą do końca"
Infi
Pełnoprawny User

Post autor: Infi »

przemasSs pisze:jesli jest podloczone kilka diod w szeregu to wystarczy tylko jeden rezystor na samym poczatku zasilania ;p
no nie do konca tak jest bo moze byc i tak ze wogole rezystora nie nalezy stosowac przy szeregowym polaczeniu, gdyz wtedy diody moga swiecic za slabo. zawsze nalezy przeliczyc uklad diodowy aby sprawdzic jaki rezystor zastosowac lub czy mozna go pominac.
DOMOKUNY 9cm, 32, 65, pokrowce torby itp - gg 755694
ODPOWIEDZ