witam,
mam problem. miałem zmienianą skrzynię w 1,6 VTEC i na jeździe próbnej po zakręcie 90 stopni i z mocnym przyspieszeniem nagle coś walnęło i stracił napęd. czytałem dużo na ten temat i ludzie doradzają,że półośka mogła wypaść. Czy na półosiach od strony skrzyni powinny być pierścienie zabezpieczające?
jak wrzucam bieg 1 i 2, to nic się nie dzieje, jak wrzucam 3, 4 i 5 to słychać lekkie zgrzyty cały czas, prędkościomierz idzie w górę.
auto nie jedzie po wymianie skrzyni i przejechaniu 5km
wypięła się lub urwała.. wjedź na kanał i zobacz ot cała filozofia..poruszaj półosiami i będziesz widział co i jal
bo i będzie szedł w górę, znakiem tego że skrzynia się kreci. Prędkość jest brana ze skrzyni biegów a nie z kół jak w rowerzeyaro666 pisze: prędkościomierz idzie w górę.
mieli ci albo wieloklin albo coś innego...yaro666 pisze:jak wrzucam bieg 1 i 2, to nic się nie dzieje, jak wrzucam 3, 4 i 5 to słychać lekkie zgrzyty cały czas,
półosie wymontowane. jak dobiłem lekko na aucie, to zaczęły się kręcić koła.
w krótkie półosi zauważyłem, że końcówka wieloklina przy pierścieniu jest objechana, czy to jest aż tak ważne - chyba to się mieliło.
druga sprawa to to, że pierścienie były mocno wciśnięte w rowek i miałem problem, żeby je wyciągnąć, ale półośki ze skrzyni wyszły właściwie po szarpnięciu ręką.
może za słabo wbite półośki?
czy pierścienie powinny obracać się w rowku?
w krótkie półosi zauważyłem, że końcówka wieloklina przy pierścieniu jest objechana, czy to jest aż tak ważne - chyba to się mieliło.
druga sprawa to to, że pierścienie były mocno wciśnięte w rowek i miałem problem, żeby je wyciągnąć, ale półośki ze skrzyni wyszły właściwie po szarpnięciu ręką.
może za słabo wbite półośki?
czy pierścienie powinny obracać się w rowku?
ma znaczenie, ale jeżeli tylko sam koniec a reszta jest ok, i da się wbić ją do skrzyni, to nie powinno być problemu..yaro666 pisze:w krótkie półosi zauważyłem, że końcówka wieloklina przy pierścieniu jest objechana, czy to jest aż tak ważne - chyba to się mieliło.
Właśnie to, to się mieliło..
tak powinny się obracać.. , grunt aby nie były sklepane i dobrze zatrzaskiwałyyaro666 pisze:czy pierścienie powinny obracać się w rowku?
półosiek nie da się wbić za mocno, mają swój punkt do którego dochodzą i basta, poczujesz to ..może za słabo wbite półośki?