D15z1 co zrobic by był żwawszy?

Serce samochodu niedomaga ?
Kacper18

D15z1 co zrobic by był żwawszy?

Post autor: Kacper18 »

mam silnik d15z1 , czyli vtec-e . co zrobic zeby troche lepiej sie rozpedzał ?
moze ktos przerabial ta jednostke ?
jakies rady jak za mała kase cos z niego wyciagnac?
ile mocy da sie wycisnac?
SPOON
Berbeć

Post autor: SPOON »

Zmien kolektor wydechowy i ssący od d15z7 powinno pomóc a zeby sie lepiej rozpędzał to zmien skrzynie bo eco ma długie przełozenia co negatywnie odbija sie na przyspieszaniu :bored:
Kacper18

a ile mozna z tego silniczka wyciagnac??
The Player

Post autor: The Player »

Zmień silnik :)
Kacper18

nie no nie chce go zmieniac bo jest zdrowy , nie wali niebieskimi chmurami oleju tez nie siąmpie. Napewno ktos modził ten silnik , moze podzieli sie wrazeniami ? skrzynie napewno wymienie bo jak jade na 5 biegu i wciskam do dechy gaz to nic sie nie dzieje . Jest o duzo za dluga :(
SPOON
Berbeć

Post autor: SPOON »

z tego silnika na NA mozesz wyciagnąc 115KM-125
Kacper18

125 koni :D czyli nie jest tak zle :) a co trzeba wymienic zeby tyle osiagnac?
Ile dadzą mi kolektory ? wlozyl bym d15z7 i wydechowy4-2-1 pozniej pelen przelot.
Skrzynie mysle ze od 1.5 16v bym tanio zalatwyl no i jakis stozek.
s3b

Post autor: s3b »

Pogadaj z użytkownikiem "Gruszecky" z CKPL. On zajebiście wzmocnił swój D15Z1, na pewno Ci pomoże.
Kacper18

widziałem chyba na YT jego autko, ladnie sie zbiera ale ja raczej nie chce wymieniac polowy silnika :dontgetit:
mateuszafro
Pełnoprawny User

Post autor: mateuszafro »

Tu się mylisz,on wymienił to co ty chcesz,czyli kolektory,wydechowy D16Z6 i ssący D15B7,do tego stożek i skrzynie miał od 1.4,śledziłem jego wątek na ckp.
Awatar użytkownika
pit
Potrójny As

Post autor: pit »

Kacper18 pisze:skrzynie napewno wymienie bo jak jade na 5 biegu i wciskam do dechy gaz to nic sie nie dzieje . Jest o duzo za dluga :(
to akurat żadna skrzynia ci nie zagwarantuje że na 5biegu będziesz zwijał asfalt.. 5bieg jest nadbiegiem do utrzymywania stałej prędkości..do jakichkolwiek wojaży musisz redukować, to nie silnik TDI..
Wsadź skrzynkę z 1,3 ( a którą dokładnie, było już tu na forum poruszane).ewentualnie hybrydę.
No i to co pisali wyżej..
Później możesz odchudzić koło zamachowe, porting głowicy i kolektorów.. i może uzyskasz z 5KM :gunsmilie:
Kacper18

czytałem projekt gruszeckiego i on tam mial po wszystkich modach ~110 koni ... trochu malo ... niewiem czy warto wkladac tyle kasy i pracy w 20koni
ODPOWIEDZ