Zmiana podświetlenia zegarów EG9 B16A2
-
- Nałogowiec
Zmiana podświetlenia zegarów EG9 B16A2
Operacja: Zmiana podświetlenia zegarów w EG9
Narzedzia i koszty:
- Śrubokret(y)
- Zmywacz do paznokci (1,6 PLN)
- Pa3eczki kosmetyczne 200 szt. (2,4 PLN)
- 5 niebieskich + 1 czerwona dioda W5W (18 PLN)
Cel: Ladny efekt
Poziom trudności: 2/5... 2 ze wzgledu na poświecony czas
No, wiec do roboty...
01. Odkrecamy 2 górne śrubki mocujące os3one zegarów :arrow: patrz zdjecie.
02. Ostro?nie podwa?amy i wyjmujemy os3one. Nastepnie od3ączamy kostke zegarka i kostke awaryjnych.
03. Odkrecamy 2 śruby z lewej i 2 śruby z prawej strony mocujące konsole zegarów.
04. Od3ączamy prawą i lewą kostke za konsolą, a nastepnie wyjmujemy ca3ą konsole.
05. Odczepiamy 3 zaczepy na górnej i 3 na dolnej cześci konsoli.
06. Najwiekszy problem w moim przypadku to by3o zdjecie "cycka" z "drutu" zerującego licznik, aby zdjąa kompletnie os3one zegarów. Nale?y go "krecąc ściągnąa"
07. Zacznijmy od predkościomierza. Odkrecamy z ty3u konsoli 3 śruby mocujące i wyjmujemy zegar.
08. Polecam odkrecia tak?e wcześniej wspomnianego "druta"
09. Bierzemy pa3eczke do reki i moczymy ... w zmywaczu i zaczynamy zmywaa farbe naniesioną na liczby zegara.
10. Nastepnie bierzmy sie za obrotomierz. Odkrecamy z ty3u konsoli 3 śruby mocujące i wyjmujemy zegar.
11. Powtarzamy czynnośa z braniem pa3eczki do reki oraz moczeniem Tak samo zmywamy farbe do uzyskania czystej powierzchni.
12. Tarcze ze wska1nikami paliwa oraz temperatury silnika zostawiamy nie ruszoną, poniewa? po okreceniu tarczy od konsoli okazuje sie, ?e nie ma tam dojścia. Na szczeście farba na odwrocie tarczy jest niebieska, wiec bedzie dobrze wyglądaa po za3o?eniu samej diody
13. Osobiście chcia3em czerwone świat3o skupia tylko i wy3ącznie na obrotomierzu ostatnich tysiecy, wiec zastosowa3em plastikową p3ytke która rozdziela obrotomierz od predkościomierza
14. Teraz tylko kwestia wymiany ?arówek na diody. Jak na zdjeciu odpowiednio diody kolorami
15. Teraz tylko wystarczy wszystko z3o?ya do kupy. Nale?y nie zapominaa o posprzątaniu po sobie
16. Efekt koncowy. Niestety nie dopracowany. Brak3o mi jednej niebieskiej diody oraz świat3o nie jest rozproszone jak mia3o bya. Myśle nad patentem zamoczenia diody w kleju z pistoletu który rozproszy świat3o. Jak poprawie efekt to na pewno uaktualnie zdjecie w opisie. Ogólnie podoba mi sie bardziej ni? seria
POWODZENIA
Narzedzia i koszty:
- Śrubokret(y)
- Zmywacz do paznokci (1,6 PLN)
- Pa3eczki kosmetyczne 200 szt. (2,4 PLN)
- 5 niebieskich + 1 czerwona dioda W5W (18 PLN)
Cel: Ladny efekt
Poziom trudności: 2/5... 2 ze wzgledu na poświecony czas
No, wiec do roboty...
01. Odkrecamy 2 górne śrubki mocujące os3one zegarów :arrow: patrz zdjecie.
02. Ostro?nie podwa?amy i wyjmujemy os3one. Nastepnie od3ączamy kostke zegarka i kostke awaryjnych.
03. Odkrecamy 2 śruby z lewej i 2 śruby z prawej strony mocujące konsole zegarów.
04. Od3ączamy prawą i lewą kostke za konsolą, a nastepnie wyjmujemy ca3ą konsole.
05. Odczepiamy 3 zaczepy na górnej i 3 na dolnej cześci konsoli.
06. Najwiekszy problem w moim przypadku to by3o zdjecie "cycka" z "drutu" zerującego licznik, aby zdjąa kompletnie os3one zegarów. Nale?y go "krecąc ściągnąa"
07. Zacznijmy od predkościomierza. Odkrecamy z ty3u konsoli 3 śruby mocujące i wyjmujemy zegar.
08. Polecam odkrecia tak?e wcześniej wspomnianego "druta"
09. Bierzemy pa3eczke do reki i moczymy ... w zmywaczu i zaczynamy zmywaa farbe naniesioną na liczby zegara.
10. Nastepnie bierzmy sie za obrotomierz. Odkrecamy z ty3u konsoli 3 śruby mocujące i wyjmujemy zegar.
11. Powtarzamy czynnośa z braniem pa3eczki do reki oraz moczeniem Tak samo zmywamy farbe do uzyskania czystej powierzchni.
12. Tarcze ze wska1nikami paliwa oraz temperatury silnika zostawiamy nie ruszoną, poniewa? po okreceniu tarczy od konsoli okazuje sie, ?e nie ma tam dojścia. Na szczeście farba na odwrocie tarczy jest niebieska, wiec bedzie dobrze wyglądaa po za3o?eniu samej diody
13. Osobiście chcia3em czerwone świat3o skupia tylko i wy3ącznie na obrotomierzu ostatnich tysiecy, wiec zastosowa3em plastikową p3ytke która rozdziela obrotomierz od predkościomierza
14. Teraz tylko kwestia wymiany ?arówek na diody. Jak na zdjeciu odpowiednio diody kolorami
15. Teraz tylko wystarczy wszystko z3o?ya do kupy. Nale?y nie zapominaa o posprzątaniu po sobie
16. Efekt koncowy. Niestety nie dopracowany. Brak3o mi jednej niebieskiej diody oraz świat3o nie jest rozproszone jak mia3o bya. Myśle nad patentem zamoczenia diody w kleju z pistoletu który rozproszy świat3o. Jak poprawie efekt to na pewno uaktualnie zdjecie w opisie. Ogólnie podoba mi sie bardziej ni? seria
POWODZENIA
-
- Nałogowiec
-
- Nałogowiec
-
- Nałogowiec
-
- Nałogowiec
Zastanawia mnie jakich uzy3es diód. Bo normalne diody prtzenaczone sa na 1.5 V do 3 V. po pod3aczeniu do 12V skwierczą az mi3o
Stosowa3eś jakieś resyztory razem z diodami ? jesli tak to ile Ohm ?
Mam jescze dwie uwagi. Barkuje informacji ze jest trzecia sruba mocująca atrape (pkt2) i widac ja po wyjeciu przycisku od awaryjnych (przynajmniej u mnie tak jest)
I jeszcze jedno - klej jako dyfuzor ? mozliwe ze sie sprawdzi. W fotografii uzywam do dyfuzowania świat3a zwyk3ą kalke techniczna , niezle sie sprawcza. Moze nada sie pod zegary
Pozdr. Efekt fajny
Stosowa3eś jakieś resyztory razem z diodami ? jesli tak to ile Ohm ?
Mam jescze dwie uwagi. Barkuje informacji ze jest trzecia sruba mocująca atrape (pkt2) i widac ja po wyjeciu przycisku od awaryjnych (przynajmniej u mnie tak jest)
I jeszcze jedno - klej jako dyfuzor ? mozliwe ze sie sprawdzi. W fotografii uzywam do dyfuzowania świat3a zwyk3ą kalke techniczna , niezle sie sprawcza. Moze nada sie pod zegary
Pozdr. Efekt fajny
-
- Nałogowiec
Pecado, mo?na kupia diody na 12V
Ale jak chcesz zastosowaa 1,5 V to na nó?ke + dajesz rezystor 1,0 - 1,1 kohm, tylko nie wiem czy bedzie tam miejsce na rezystory w tych zegarach...
Ta trzecia śruba pod przyciskiem od awaryjnych to prawda - jest taka! Trza podwa?ya przycisk awaryjnych, wyciągnąa go i śrubeczka bedzie widoczna!
O dyfuzorach to wiem tylko tyle, ?e zwiekszają predkośa liniową gazów wylotowych w silnikach rakietowych
Ale jak chcesz zastosowaa 1,5 V to na nó?ke + dajesz rezystor 1,0 - 1,1 kohm, tylko nie wiem czy bedzie tam miejsce na rezystory w tych zegarach...
Ta trzecia śruba pod przyciskiem od awaryjnych to prawda - jest taka! Trza podwa?ya przycisk awaryjnych, wyciągnąa go i śrubeczka bedzie widoczna!
O dyfuzorach to wiem tylko tyle, ?e zwiekszają predkośa liniową gazów wylotowych w silnikach rakietowych
A wiecie może jakie dokładnie to mają być diody? Bo obszedłem wszystkie motoryzacyjne sklepy w mieście i wszedzie mowią ze takie zarowki jak ja mam to u nich tylko i wylacznie biale sa. Szukam tych diod na allegro ale nie wiem nawet jakie to maja byc wiec jak by ktos mogl mi pomoc podac jakis link z tymi diodami bylbym wdzieczny....
http://allegro.pl/item446959686_najmocn ... egary.html
albo takie
http://allegro.pl/item439016794_diody_d ... mocja.html
pytaj w elektronicznych sklepach, tylko pamietaj ze maja byc pod 12V
albo takie
http://allegro.pl/item439016794_diody_d ... mocja.html
pytaj w elektronicznych sklepach, tylko pamietaj ze maja byc pod 12V
-
- Żółtodziób
-
- Żółtodziób
-
- Żółtodziób
Zmywałem je zmywaczem do paznokci mojej żony farba schodzi elegancko. Tylko nie rozkręcaj tarczki od paliwa i temp. bo potem będziesz mieć problemy, ja zmyłem tylko od obrotomierza i prędkościomierza, tą trzecią zostaw tak jak jest (i tak będzie podświetlona) jak widzisz na fotce. O diodach pisałem wyżej. Z tymi co masz będzie raczej trudno bo trzeba je umieścić we wtykach a twoje diody mają wąsy i nie wiem jak to zrobisz. Ja wsadziłem u siebie takie:
- Załączniki
-
- http://www.ctuning.be/%C2%AFar%C3%B3wka-walcowa-niebieska-p-219.html
- DSC02815.jpg (13.97 KiB) Przejrzano 657 razy