zegarek
zegarek
witam, co moze byc przyczyna resetowania sie godziny w zegarku przy kazdym odpalaniu silnika?
Splalony bezpiecznik w skrzynce w przedziale komory silnika jest on takze od radia... Jest to stały prąd do podtrzymania pamieci zegarka i radia... Jesli sie nie mysle do bezpiecznik opisany jako "BACK UP" (drugi od lewej w górnym rzędzie)
Ostatnio zmieniony ndz 14 lut 2010, 19:58:26 przez Cinek, łącznie zmieniany 1 raz.
o widzicie.. dobrze się składa bo i ja mam problemy z radiem, ale nie z zegarkiem tylko z samym radiem..
Ale to w sumie trochę dziwne w moim przypadku, bo radio gubi prąd tylko przy odpalaniu...
A bezpiecznik gdyby był spalony to radio nie miało by prądu w ogóle do podtrzymywania pamięci a wszystko poza chwilą odpalania jest OK>
Ale to w sumie trochę dziwne w moim przypadku, bo radio gubi prąd tylko przy odpalaniu...
A bezpiecznik gdyby był spalony to radio nie miało by prądu w ogóle do podtrzymywania pamięci a wszystko poza chwilą odpalania jest OK>
Mozesz przeprowadzić procedure "nauki" . Odpalasz samochód i czekasz do zagrzania i właczenia i wyłaczenia wentylatora. Gasisz silnik, odpalasz ponownie i po kolei właczasz odbiorniki elektryczne, nawiew, radio ogrzewanie szyby wycieraczki swiatła itp. Wszytko robisz na jałowym biegu. Nie jest to koniecznie, ale tak mowi stara japonska szkoła
ECU zbiera cała mase informacji z róznego rodzajów czujników. Jakby nie reagował na załaczanie poszczególnych odbiorników pradu, to mogłby doprowadzic do zadławienia sie.pit pisze:zwłaszcza z tymi odbiornikami prądu, bo że niby ECU ma zapamiętać jak włączają sie wycieraczki itp.. sory ale nie kumam co ma piernik do wiatraka..
A przeciez na wolnych obrotach nie pracuje pod zadnym obciazeniem. A jednak jak włączysz odbiornik pradu, to obroty na chwile spadaja a po kilku sek wracaja do poprzedniego poziomu. Jak to wytłumaczysz ?
żarówka może być słabsza lub mocniejsza.. czasem tak bywa..
także rozumiem..
właśnie dlatego chodziło mi aby ktoś to opisał i potwierdził, ale w sumie tak myślałem że głównie chodzi o obroty pod względem obciążenia..Pecado pisze:A przeciez na wolnych obrotach nie pracuje pod zadnym obciazeniem. A jednak jak włączysz odbiornik pradu, to obroty na chwile spadaja a po kilku sek wracaja do poprzedniego poziomu. Jak to wytłumaczysz ?
także rozumiem..