Brak mocy i migający check engine

Problemy z prądem.
Pyrek

Brak mocy i migający check engine

Post autor: Pyrek »

Mam dosyć ciekawy problem, na dziurach zapala mi sie dosłownie na moment check engine, a polskich drogach to juz jest stroboskop. Wydaje mi sie że jest jakaś zwara w okolicach bezpiecznikow (słychać jakby odgłos zwarcia w tamtych okllicach). Samodiagnostyka moze pomoc? To co mryga na zdjeciu to wlaśnie check engine.
http://www.youtube.com/watch?v=TxTz2suQPSQ

Dajcie jakieś propozycje rozwiązania problemu bo nie wiem w co ręce włożyć :/
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

Samodiagnostyka nie pomoze na 100%. Pierwsza rzecz jaka bym sprawdził to zamocowanie zarówki w zegarach. moze jest luzno wsadzona i dlatego mruga. Jesli jednak słyszysz trzaski w okolicach skrzynki z bezpiecznikami to szukaj tam. Im szybciej tym lepiej, bo bedzie jakies nieszczescie. Zastanawiam sie czy przypadkiem ten odgłos, króry słyszysz to nie jest jakis przekaznik od swiatełka CE. (o ile taki jest).
Pyrek

To swiatelko nie mryga sobie tak poprostu, zapomnialem dodać, że auto nie ma mocy jak check sie pali. Wystepuje cos w rodzaju odciecia/zmniejszenia dawki paliwa. Nie ma znaczenia czy jade na benzynie czy na gazie. Znajomy mi proponował żebym przelutował przekaźnik pompy paliwa, może to być jakaś opcja?
Ostatnio zmieniony pn 23 lis 2009, 08:42:32 przez Pyrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Moze poprostu zwarcie w instalacji ? W takim ukladzie nie przejmowałbym sie zarówka w zegarach :D Ciezka sprawa.
Zacznij od poczatku w takim ukladzie. Czyli samodiagnostyka. Czas wykonania 10 sekund. CE w przypadku błedu paliłby sie cały czas. U ciebie to ewidentnie wyglada na swarcie w elektryce.
Pyrek

To trzeba odpalić fure i zabrać ze sobą kogoś kto bedzie nasłuchiwać w aucie skąd dochodzi dźwięk :D
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Najpierw posprawdzaj czy masz wszystko dobrze podłaczone, rozłacz wszystkie mozliwe wtyczki i złacz ponownie. Przy okazji szukaj miejsca, gdzie ewentualnie dochodzi do przeskoku iskry, takie miejsca sa zazwyczaj nadpalone.
Pyrek

Dziś przejrzałem wszystkie wtyczki jakie znalazłem w aucie i wsio bangla jak trzeba. Pewnie któraś z nich byla lużna i to poodowało problem. Dzięki za pomoc Pecado ;)
łotwock

Post autor: łotwock »

mam podobny problem ...tzn check sie zapala, silnik zaczyna przerywac, po chwili check gasnie i wszystko wraca do normy a komp zadnych bledow nie wyrzuca. Tyle ze w moim przypadku te cuda dzieja sie w momentach gdy m.in wiatrak chlodnicy sie wylacza, lub inne urzadzenie ktore pobiera "troche" pradu. Jakies sugestie?
umek

Post autor: umek »

Jezeli zapala sie check to nie ma innej opcjii niz sprawdzic kod bledu poprzez samodiagnostyke:)Musi cos pokazac.Zacznij od tego.
Pyrek

Albo zrób tak jak ja, rozepnij i złącz wszystkie wtyczki jakie znajdziesz. U mnie to pomogło.
łotwock

Post autor: łotwock »

samodiagnostyke robilem nie raz i nic kompletnie nie wykazuje.
sprawdze przewody masowe bo pamietam ze ten przy silniku lubil sie luzowac i sprobuje z tymi kostkami
ODPOWIEDZ