Zawiesza sie wskazowka predkosciomieza, niema podswietlenia

Problemy z prądem.
maxkb88

Zawiesza sie wskazowka predkosciomieza, niema podswietlenia

Post autor: maxkb88 »

-Mam problem, wczoraj malowalem wskazowki wzegaze na czerwono i zmienialem diody (niepotrzebnie zdielem ztyl zegara ta plytke ale wepchalem ja tak samo potem) po zlozeniu okazalo sie ze wskazowka od predkosciomieza dopiero lapie jak jade powyzej 40km/h :( co jest grane ....
-Drugi problem polega natym ze wymienilem zaroweczki na diodyy led wentylatoze (nigdy mi tam nieswiecilo myslalem ze popalone zarowki, raz jak udezylem reka od gory zaswiecilo nachwile ... ) i wogule nieswieci tak jakby pradu niebylo ... bezpiczniki sprawdzalem sa ok .. tak samo niema prady w popielnice nieswieci mi dioda ... a wzapalnice znowu jest ;|

prosze o pomoc ...
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

Post autor: ceelx »

co do predkosciomierza to nie zdejmowales wskazuwek :!: odkrecales tarcze zegara od obudowy :!:
maxkb88 pisze:Drugi problem polega natym ze wymienilem zaroweczki na diodyy led wentylatoze (nigdy mi tam nieswiecilo myslalem ze popalone zarowki, raz jak udezylem reka od gory zaswiecilo nachwile ... ) i wogule nieswieci tak jakby pradu niebylo
z tym problemem to ewidentnie cos nie laczy.
moze kostka, ktora znajduje sie za tym panelem, albo w srodku podlaczenie juz do zarowek.
musisz rozebracv i sprawdzic.
ceelx's ferio -- lookaj gringo
FEEDBACK
#4CivicEG.com Ferio Squad , #26 EG FERIO SQUAD , #2 PL Ferio Squad
maxkb88

ceelx, wskazowki nieruszalem tylko tarcze zegara od obudowy sciagalem ... a co do wtyczek to wszystkie przepatrzylem i nic tak jakby pradu niebyloo :( jakbym wiedzial ktore kable sa + i _ to jakos bym wpial sie tam ,...
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

- zawsze bedzie czarny ( tak mi sie wydaje ) i skoro nie ma pradu na kostkach, musisz szukac przerwy blizej zasilania.
maxkb88 pisze:wskazowki nieruszalem tylko tarcze zegara od obudowy sciagalem
mogles krzywo ja potem przykrecic ( delikatnie skosic o 1st) i bedzie cie przycinal.
ja tak mialem po pierwszym rozbieraniu zegarow.
albo nawaliles farby po 2kg na kazda wskazuwe :D
FEEDBACK
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

maxkb88 pisze:Drugi problem polega natym ze wymienilem zaroweczki na diodyy led wentylatoze (nigdy mi tam nieswiecilo myslalem ze popalone zarowki,
Zdajesz soebie sprawe z faktu ze dioda musi być odpowiednio podłaczona ? W przeciwienstwie do zarówki, w której obojetnie gdzie dasz plus a gdzie minus (masa) - zawsze bedzie świecic. natomiast diode trzeba podłaczyć odpowiednio. Podłaczysz odwrotnie i nie bedzie swiecić.
maxkb88

ceelx, awidziales wtyczke od nawiewu tam jest z 20 kabli czarno biale itp ... a co do zegara teraz od20 lapie iidze do gory niewiem co jest znim ...

Pecado, wiem otym przerabialem to jak wzegarach wymienialem podswietlenie na niebieskie (diody t5) ale znawieem odpoczatku mialem problem bo niebylo podswietlenia raz jak udezylem to pojawilo sie i zgaslo pochwili :( i od tamtej pory nic przepratrzylem kable szukalem bezpiecznika przepalonego ale nic niema ... :furious:
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

U mnie gineło podswietlenie na zime, zaczynało szwankować jesienia, a wiosna wracało do normy. przyczyna była w dimmerze (regulatorze jasnosci podswietlenia zegarów0, ale nie wszystkie fury maja taki wynalazek.
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

maxkb88 pisze:ceelx, awidziales wtyczke od nawiewu
tak naprawde to sa tam 2 wtyczki
FEEDBACK
maxkb88

Pecado, ja nieposiadam dimmera asprzydalby mi sie teraz bo pozna noca jak jest ciemno to niebieskie diody swieca zabardzo :) ale itak jest super efekt :) co do nawiewu to napewno tak niema czegos takiego zdaje mi sie ze jakbym wiedzial ktory jest + i - to bym od zapalniczki pociagnal dwa kabelki i bylo by :)
ceelx, 2 wtyczki wentylator i potem jedna wtyczka wchodzi wdruga tak niewiecej na srodku wszystko przepratrzylem i nic ..
Awatar użytkownika
ceelx
Moderator
Kontakt:

maxkb88 pisze:jakbym wiedzial ktore kable sa + i _ to jakos bym wpial sie tam ,...
Obrazek
FEEDBACK
maxkb88

tx sproboje jutro .. :flex:
Styler

Post autor: Styler »

I napisz jak coś znajdziesz, bo niestety nie jesteś jedyny...
maxkb88

gdzie jest ten schemat ? i ktory wrescie kabel odpowiada za podswietlenie nawiewu ... (gdy wcisne guzik to podswietla guzik zielono,pomaranczowo ale podswietlenia nawiewu nadal niema )

-wskazówka tak jakby sama sie naprawia ;P bo juz czesciej lapie od 0km/h
porez

Post autor: porez »

słuchajcie panowie nie chcę otwierać nowego tematu, gdyż mam podobny problem.
Mianowicie czasami przestaje działać mi wskazówka prędkościomierza i liczniki kilometrów (główny + dzienny). Cała reszta (obrotek, paliwo, temp.) jest ok. Czyściłem już tą kostkę, która wchodzi do skrzyni, ale dalej jest to samo... Gdzie szukać przyczyny? Czy może coś nie kontaktować przy samym liczniku? Proszę o pomoc!
Miezian

Post autor: Miezian »

porez pisze:słuchajcie panowie nie chcę otwierać nowego tematu, gdyż mam podobny problem.
Mianowicie czasami przestaje działać mi wskazówka prędkościomierza i liczniki kilometrów (główny + dzienny). Cała reszta (obrotek, paliwo, temp.) jest ok. Czyściłem już tą kostkę, która wchodzi do skrzyni, ale dalej jest to samo... Gdzie szukać przyczyny? Czy może coś nie kontaktować przy samym liczniku? Proszę o pomoc!
Mam identyczny problem, z tym ze czasami wskazowka zaczyna wariowac i pokazuje 160kmh gdy jade 90. Ruszałem kostką, ale nie wiem dokladnie czy to ta (czarna, 3 pinowa, wchodzi od góry w skrzynię, mozna powiedziec ze za aparatem zaplonowym po lewej od ssaka). Dodam ze miejsce wtyczki troche podlane olejem bo coś cieknie z pod VTEC'a.
Ostatnio zmieniony pt 02 paź 2009, 13:39:18 przez Miezian, łącznie zmieniany 1 raz.
porez

Post autor: porez »

u mnie też występują te wariacje, że przy 40 nagle mam na blacie 160 :D
znalazłem na civicklubie taki temat, może się przyda...
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showth ... B6ciomierz
ja jeszcze nie miałem czasu się do tego zabrać, najprawdopodobniej dopiero jutro jak się uda :/ (zima się zbliża u nasz na wschodzie :/)
Dojrzałem się, że nie mam przykręconej osłony zegarów od góry (2 śrubki), zobaczymy co i jak. Zdam relację co i jak poszło :)
Miezian

Post autor: Miezian »

W manualu jest też poradnik, jak sprawdzić sensor i resztę gdy są problemy z prędkościomierzem. Dla wersji USDM zaczyna się na stronie 23-140. Gdy auto wróci od lakiernika będę działał. Najgorsze jest to że dostęp do czujnika jest bardzo kiepski :dry: Choć może problem tkwi w zegarach bo widziałem że ktoś coś drutował na ścieżkach płytki. Poinformuje o postępach być może ktoś ma taką samą sytuację.

---EDIT---

Więc auto wróciło w moje ręce. Uporałem się kompem i checkiem, ponieważ kompy był od automata :blink: I zabrałem się za licznik. W moim przypadku problem najprawdopodobniej tkwił w złączu czujnika VSS. Pomogło dokładne wyczyszczenie zarówno kostki, jak i blaszek przy czujniku, oraz delikatne ich przygięcie dla lepszego zwarcia. Zalałem je wd40, następnie oczyściłem dokładnie. Kolejnym krokiem było oczyszczenie styków w miejscy zwarcia z płytką z tyłu zegarów oraz oczyszczenie wszystkich styków i płytki w samym prędkościomierzu. Póki co wszystko działa i oby działało jak najdłużej. Jeżeli taka akcja komuś nie pomaga polecam zajrzeć do manuala i sprawdzić poszczególne podzespoły układu.

--- EDIT---

Niestety problem wrócił. Gdzieś tu na forum wyczytałem, że winny może być sam prędkościomierz. Wymieniłem go na inny i wszystko gra :clap: Także jeżeli macie problem z licznikiem, a nie wywala wam checka, to spróbujcie go podmienić. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ