Opis kostek OBD2
Opis kostek OBD2
Potrzebuje opis kostek jak w temacie. Chce przerobić wiązkę silnikową obd2 na obd1, a w szukaniu po necie jestem lewy.
Może ktoś na taki opis lub sprawdzony link.
Może ktoś na taki opis lub sprawdzony link.
Zabrałem się do pracy nad przerobieniem wiązki obd2 na obd1, okazało się że wiązkę mam obd2a.
Z tego opisu pasuje tylko idealnie obd1, co do obd2 to już mało co się zgadza. Wiele przewodów jest w innym miejscu albo kolory się nie zgadzają.
teraz niewiem czy lutować kolor do koloru czy jak leci
szukałem też innych opisów, ale wszędzie jest tak samo
Z tego opisu pasuje tylko idealnie obd1, co do obd2 to już mało co się zgadza. Wiele przewodów jest w innym miejscu albo kolory się nie zgadzają.
teraz niewiem czy lutować kolor do koloru czy jak leci
szukałem też innych opisów, ale wszędzie jest tak samo
Zrób tak jak Stoowa radzi. Sprawdź jakie piny we wtyczkach do czego służą (funkcja). Potem możesz sobie ewentualnie dobrać kolory przewodów. Najlepiej gdybyś sobie całą wiązkę rozłożył w jakimś pomieszczeniu na podłodze. Tylko w tym momencie musisz wiedzieć która wtyczka do czego będzie podpięta Potem lecisz od krańcowych wtyczek (czujnikowych) - sprawdzasz jakie tam są kolory przewodów i sprawdzasz w którym miejscu ten kolor jest we wtyczce ECU. Jeśli się zgadza to OK, jeśli nie, to zmieniasz miejsce we wtyczce ECU na prawidłowe.
Mam nadzieję, że wiesz w jaki sposób rozłożyć wtyczkę żeby jej nie połamać/uszkodzić?
Mam nadzieję, że wiesz w jaki sposób rozłożyć wtyczkę żeby jej nie połamać/uszkodzić?
wiem jak to zrobic , ale poszedlem latwiejsza droga i kupiem cala wiazke silnikowa
co do pomyslu vidar, jak zwykle wyprzedzasz mnie o krok
mialem tak zrobic jak napisales, tylko znalazla sie wiazka wczesniej, ale nie zostawie tego tematu. Wezme wiazke na wzor i porownam to i zlutoje jak powinno byc.
thx
co do pomyslu vidar, jak zwykle wyprzedzasz mnie o krok
mialem tak zrobic jak napisales, tylko znalazla sie wiazka wczesniej, ale nie zostawie tego tematu. Wezme wiazke na wzor i porownam to i zlutoje jak powinno byc.
thx