Układy wydechowe.

Serce samochodu niedomaga ?
vidar

Post autor: vidar »

Barti88, szukaj w sklepach tuningowych -> internet <- znajdziesz najszybciej
zonk
Podwójny As

Post autor: zonk »

dobra sprawa dalej w toku...

dorwalem hurtownie z kwasowka, znaczy vidar dal mi namiar. maja rury ale kolanka tylko 90stopnii. Teraz ma ktos moze jakis schemat i w koncu jakich stopnii sa te kolanka...bo po moich przegladach wynika ze jedno 90st + 2x 135st i nad wachaczem chyba 2x1,35st.

Zeby zrobic kolanko 135st to trzeba wziac kolanko 90st+ 1/2 90st czyli 90st+45st = 135st ??

Czyli musze kupic x metrow rury + 7 kolankek ?? ( jedno 90st + 3 kolanka kolo baku i 3 kolanka przy wachaczu ? )

Czy ja dobrze to kumam ??

Jaki polecacie tlumik srodkowy zeby bylo w miare cicho ?? ktos wie na jakich tlumikach ssg buduje?? tyl eltechach czy mtechach ??
vidar

Post autor: vidar »

zonk, jeszcze raz Ci wytłumaczę:

kolanko 90°:
Obrazek

kolanko 90° przecinasz na pół:
Obrazek

otrzymujesz 2 kolanka po 135° (czyli dokładnie takie jakie potrzebujesz):
Obrazek

jeżeli zrobisz tak jak napisałeś, czyli weźmiesz kolanko 90 ° + połowę kolanka 90 ° to dostaniesz 135 ° ale w kącie ostrym:
Obrazek

Z tego co słyszałem (czytałem) SSG buduje wydechy na tłumikach m-techa, z czego końcowy wstawiają jakiś dziwny komorowy produkowany tylko dla nich przez m-techa.
umek

Post autor: umek »

hmmm,jezeli mowa juz o ukladach to wie ktos cos wiecej na temat nippona?mam taki wydech,bylem na oficjalnej stronie /niestety tego jezora nie kumam/,szczerze mowiac mi on odpowiada - mruczek ale nie wyje jak w innych autach ze az glowa boli.Chodzi mi o sam koncowy wydech niz o kompletny uklad.
gvader

Post autor: gvader »

Zeby nie robic smietnika... Pytanie :D

Co lepiej wrzucac, dedykowany ebajowy kolektor do D serii, czy kolektor 4-2-1 od d16z6? Silnik to d15b2. Plany na wrzucenie calej gory od z6. W niedlugim czasie robie caly wydech od kolektora wiec zastanawiam sie co lepiej podpasuje pod moj silnik z gora od z6 zeby nie trzeba bylo pozniej drugi raz motac sie z wydechem? I przede wszystkim czy 1,75 cala czy 2 cale? Uklad chce robic na jednym tlumiku srodkowym.
Awatar użytkownika
Uszy
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Uszy »

Moim zdaniem aftermarketowy koletor będzie lepszy niż ten od z6, a co do srednicy wydechu to zrób 2" będzie to optymalne rozwiązanie ;)
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

Ebayowy kolektor jest lżejszy i podobno ma szersze kanały. Ale Z6 jest tanszy i brzydszy :D
KamilŁDZ

Post autor: KamilŁDZ »

ja do siebie zalozylem od z6 i czuc troche roznice, jest lepiej na dole, ale nie wiem czy troszke gora sie nie pogorszyla albo takie wrazenie mam przez poprawe na dole i nie ma az takiego kopa
gvader

No wlasnie jezeli chodzi o Z6 to przede wszystkim cena do mnie przemawia, bo Ebajowe 4-2-1 kosztuje prawie tyle ile cala reszta mojego wydechu, ktory planuje zrobic. I do tego jeszcze szalejąca cena dolara... Pozatym, kolektory od z6 są troche dostępniejsze. Co do srednicy to też się nastawiłem na 2". Ogólnie dzięki za informacje.

Aha... jeszcze takie pytanie. Orientuje się ktoś z was może czy ceny katalizatorów które teraz dość znacząco spadły mają zamiar wrócić do tych wyższych wartości czy to już raczej tak na stałe, w sensie trzymać to badziewie z nadzieją większego zysku za jakiś czas czy niech idzie w cholere za tyle ile będą chcieli mi za niego dać?
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

Zastanawiam sie czy jest sens pakowania 2" wydechu do kolektora z Z6, on ma chyba mniej na wyjściu ? Wiec bedzie i tak wąskim gardłem całego układu. No chyba ze jako mod przyszłościowy...
gvader

Przyszlosciowo ma to wygladac tak, ze na bloku d15b2 bedzie glowica z z6 i do tego ebajowe 4-2-1, ale zastanawiam sie czy teraz pod b2 bez vitka jest sens sadzic 4-2-1 na 2", czy wsadzic kolek od z6 i zrobic wydech na 2". Ale wydaje mi sie ze poczekam na jebajowe 4-2-1 i zrobie caly wydech od razu a nie rozdlubywac to.
muzammil
Potrójny As

Post autor: muzammil »

a dlaczego nie mialbys od razu wsadzic 4-2-1 ebay?? jest on lepszy niz kazdy OEM kolektor z d serii a wiec cos tam zawsze doda, nawet z b2. nie widze sensu wydawac kase na kolektor od z6 a pozniej znow na ten ebayowy(tym bardziej ze jest on nieduzo drozszy).
gvader

Dlatego w poscie wyzej napisalem ze raczej bedzie robiony od razu caly wydech na 4-2-1 kolektorze :happy:
zonk
Podwójny As

Post autor: zonk »

tak w ramach pytania ktore zadalem w 1 poscie ,po konsultingu z klubowiczami wyszlo tak ze

ebay wydechy sa slabe i niepolecane ( te tansze )

w Polsce zlozenie ukladu w jakiejs firmie kosztuje 1800-2200zl ( w zaleznosci od dlugosci/srednicy)

najlepsza opcja jest zlozenie ukladu na wlasny koszt:

tlumiki: +- 600zł ( m-tech)
rura kwasowa : +- 50zł/metr ( potrzeba kolo 3m) 150zł
kolanka: +- 30zł /sztuka ( potrzeba 1x90st + 4x135st , czyli 3 kolanka 90st= +- 100zł )
spawanie +- 200zł
----------------------------
+- 1000zł
Awatar użytkownika
gruszecky
Natchniony
Kontakt:

Post autor: gruszecky »

w poznaniu robią wydechy na giętarce ale nie są wykonane z kwasówki, koszt ~350zł i narazie nikt nie narzekał a efekty są ...efektowne;]
: http://ttgarage.pl

a oto moja Funky JDM toczka:

viewtopic.php?t=18302
gvader

U mnie w Częstochowie sama robocizna + rury wychodzi 250zl. Do tego cena tłumików + kolektora trzeba doliczać.
ODPOWIEDZ