witam serdecznie wszystkich mam takie pytanko moja hania jest lapczywa na olej i nie wiem co wymienic prosilbym o pomoc i jakie koszta naprawy ??i czy to sie wogole oplaca z gory dzieki.
Co rozumiesz przez pojęcie łapczywa? Ile Ci tego oleju bierze? Zuzycie nie powinno przekraczać 1dm3/1000km. Większe zużycie może być oznaką uszkodzenia uszczelniaczy trzonków zaworów, pierścieni tłokowych lub uszczelnień w układzie smarowania.
właśnie czy nie zostawia plamek pod sobą oraz czy dymek z wydechu nie ma koloru błękitnego przy przegazówce oraz jak odpalasz to nie robi zasłony dymnej (na zimnym)? nie masz oznak wycieków itp ?
raven104 pisze:no typowych oznak wyciekow nie mam ale co do tego dymu to idzie taki blekitny jakby para czy cos
ale cały czas czy po odpaleniu powiedzmy 5minut podejrzewał bym uszczelniacze zaworowe lub pierścienie a nie bucha ci z pod korka para (w pokrywie zaworów)
no po odpaleniu tak z 5-10min z pod korka nie bucha para natomiast koncowka wydechu zbiera sie tam takie czarne jakby bloto a jaki koszt moze byc tych uszczelniaczy
raven104, gdzie mieszkasz??? w krakowie mały remont ( planowanie głowicy, honowanie cylindrów, wymiana pierścieni, wymiana uszczelniaczy, wymiana uszczelek(kolektory+głowica) i jakieś tam jeszcze pierdoły u ziomka który pracował kiedyś w ASO- około 1000 pln.
To samo w wielikarze- 2500 pln