podświetlenie zegarów by maciej29
podświetlenie zegarów by maciej29
Ze dzis mnie wzielo stwierdzilem ze hania ma slabe podswietlenie jesli chodzi o zegary i trzeba bylo cos z tym zrobic padlo na czerwone podswietlenie co bedzie potrzebne:
-srubokret krzyzowy i plaski
-diody zastepujace zarowki w5w oraz t5 do poswietlenia nawiewu
-zmywacz do paznokci
-patyczki do uszu
-farba do wskazowek ale to w nastepnej czesci
-tasma malarska
To foto story jest podgladowe mozna wykonac podobnie w kazdym aucie
No to zabieramy sie do pracy nie bede dokladnie opisywal jak sie licznik wyciaga mysle ze wiekszosc wie co i jak jesli nie bedzie to dobra baza do nauki grzebania w aucie
1.Troche stufu do grzebania
2. Mamy wciagniety licznik mozna isc na latwizne i wymienic tylko zarowki bedzie dobrze ale nie beda swiecic tak jak u mnie na tym zdjeciu pokazane sa zarowki ktore nas interesuja
sa to diody tz wkrecane zeby je wyjac trzeba lekko przekrecic dziecinnie proste
3. Zeby ladniej to wszystko wygladalo musimy otworzyc licznik i zmyc orginalna farbe to znaczy poprawic fabryke .zeby otworzyc musimy wypiac przedni panel licznika z zaczepow pokazany tu jest dol ale tak samo jest u gory
4.Jak mamy juz otwarty przystepujemy do demontazu zegarow od tylu licznika sa one przykrecone na srubokret krzyzowy jesli nie wiemy jakie sruby dojdziemy wlasnym pomyslem do tego . i mamy juz predkosciomierz oraz obroty na zewnatrz ,zegarow od paliwa nie musimy odkrecac bo nie damy rady ich przygotowac chyba ze ktos chce sie podjac sciagania wskazowek ja nie polecam to smierc dla licznika .po to wyciagamy te czesci zeby poprawic fabryke teraz bierzemy zmywacz do paznokci i patyczki i myjemy tyl zegarow az beda bialutkie jak zauwazylismy to czarne przycmi swiatlo nowych lampeczek dlatego ta praca
fabryka
nasze dzielo
5.Mamy juz umyte to przechodzimy do skladania .skladamy w odwrotnej kolejnosci jak rozkladalismy i montujemy w aucie. tutaj przedstawiam fotke jak wygladaja diody po wlozeniu
pamietajmy zeby lepiej sprawdzic w aucie wczesniej czy pala nim skrecimy wszystko w samochodzie UWAGA to sa diody musza byc wlozone odpowiedni chodzi tu o plus i minus jesli nam nie pala odwracamy je i swieci
6.Mysle ze w jakis sposob wytlumaczylem wam co i jak .jest na innych forach duzo takich pomocy ale chcialem zebysmy mieli swoje .
a tak wyglada to na gotowo
-srubokret krzyzowy i plaski
-diody zastepujace zarowki w5w oraz t5 do poswietlenia nawiewu
-zmywacz do paznokci
-patyczki do uszu
-farba do wskazowek ale to w nastepnej czesci
-tasma malarska
To foto story jest podgladowe mozna wykonac podobnie w kazdym aucie
No to zabieramy sie do pracy nie bede dokladnie opisywal jak sie licznik wyciaga mysle ze wiekszosc wie co i jak jesli nie bedzie to dobra baza do nauki grzebania w aucie
1.Troche stufu do grzebania
2. Mamy wciagniety licznik mozna isc na latwizne i wymienic tylko zarowki bedzie dobrze ale nie beda swiecic tak jak u mnie na tym zdjeciu pokazane sa zarowki ktore nas interesuja
sa to diody tz wkrecane zeby je wyjac trzeba lekko przekrecic dziecinnie proste
3. Zeby ladniej to wszystko wygladalo musimy otworzyc licznik i zmyc orginalna farbe to znaczy poprawic fabryke .zeby otworzyc musimy wypiac przedni panel licznika z zaczepow pokazany tu jest dol ale tak samo jest u gory
4.Jak mamy juz otwarty przystepujemy do demontazu zegarow od tylu licznika sa one przykrecone na srubokret krzyzowy jesli nie wiemy jakie sruby dojdziemy wlasnym pomyslem do tego . i mamy juz predkosciomierz oraz obroty na zewnatrz ,zegarow od paliwa nie musimy odkrecac bo nie damy rady ich przygotowac chyba ze ktos chce sie podjac sciagania wskazowek ja nie polecam to smierc dla licznika .po to wyciagamy te czesci zeby poprawic fabryke teraz bierzemy zmywacz do paznokci i patyczki i myjemy tyl zegarow az beda bialutkie jak zauwazylismy to czarne przycmi swiatlo nowych lampeczek dlatego ta praca
fabryka
nasze dzielo
5.Mamy juz umyte to przechodzimy do skladania .skladamy w odwrotnej kolejnosci jak rozkladalismy i montujemy w aucie. tutaj przedstawiam fotke jak wygladaja diody po wlozeniu
pamietajmy zeby lepiej sprawdzic w aucie wczesniej czy pala nim skrecimy wszystko w samochodzie UWAGA to sa diody musza byc wlozone odpowiedni chodzi tu o plus i minus jesli nam nie pala odwracamy je i swieci
6.Mysle ze w jakis sposob wytlumaczylem wam co i jak .jest na innych forach duzo takich pomocy ale chcialem zebysmy mieli swoje .
a tak wyglada to na gotowo
Białe diody dadzą Ci delikatnie niebieskie podswietlenie. To chyba spowodowane jest farba na samej tarczy zegarów, nie wiem, jak po zmyciu tej farby, ale bez zmycia bedziesz miał delikatnie niebieskie podświetlenie.gvader pisze:Moje pytanko w tym temacie. Może ktoś napisać jakie żarówki stosowane są do podświetlenia zegarów na biało i ewentualnie jeżeli gdzieś ma wrzucić zdjęcie takiej żaróweczki.
ok diody....ale jakiego koloru maja byc by uzyskac barwe czerwona na zegarach?
EDIT: najlapiej użyć zielonych, albo niebeiskich, litośći co to za pytanie... jasna sprawa że czerwone diody, albo farbka czerwona i diody/zarówki białe.
EDIT: najlapiej użyć zielonych, albo niebeiskich, litośći co to za pytanie... jasna sprawa że czerwone diody, albo farbka czerwona i diody/zarówki białe.
Ostatnio zmieniony czw 18 gru 2008, 07:35:53 przez umek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kobriii, wiesz kolego nie jestem zbyt biegły w tym temacie i miałbym prośbe napisał bys mi jak wyjmujesz zegary żeby zmienić oświetlenie...to mój mail jesli bys byś tak uprzejmy mi napisać to byłbym zobowiązany:)
samtron86@poczta.fm
z góry dzięki
samtron86@poczta.fm
z góry dzięki
blaster, Polecam adres : http://fotoporadnik.prv.pl/ jest tam wiele rzeczy pokazanych na zdjeciach. Jak sobie obejrzysz to juz nie bedziesz miał watpliwosci, od czego zaczac
Właśnie z tymi zegarami miałem niezłą akcję. Kupiłem rzekomo lakier luminescencyjny. Okazało się, że zostałem oszukany. Oczywiście w swoim czasie to naprawie. Podobno w sklepach dla plastyków są farby luminescencyjne. Zabiore się za to przy okazji robirnia podświetlenia ludzików.
Z niezużytej taśmy led zrobiłem sobie podświetlenie biurka, które włącza się gdy uruchamiam komputer. Przydatne do pisania w nocy :laugh:
Pozdrawiam
Z niezużytej taśmy led zrobiłem sobie podświetlenie biurka, które włącza się gdy uruchamiam komputer. Przydatne do pisania w nocy :laugh:
Pozdrawiam