Witam,
Mam problem z moja Hania (D13B2)-95 rok. Ostatnio w trasie po przejechaniu około 200 km przy sredniej prędkości ok 110-120 poczułem zapach jakby palila się guma i nagle silnik sam się wylaczyl a samochod stanal. Po chwili probowałem go wlaczyc ale po przekreceniu kluczka nic się nie działo(nie palily się zadne kontrolki ale swiatla dzialaly) Po jakis 3-5 minutach sprobowalem jeszcze raz i samochod zapalil, tyle ze na luzie mial bardzo niereguralne obroty- silnik cały drgal (nigdy wcześniej się to nie zdarzylo a silnik zawsze chodzil cicho i rowno) dlatego go wylaczylem i po jakims czasie sprobowalem ponownie i teraz bylo juz ok. Ruszylem i przy wiekszych szybkosciach znowu pojawiał się ten smrod dlatego sie zatrzymywalem ( a byłem juz jakies 2 km od domu). Po jakis 3 postojach samochod zaczal pracowac normalnie i dojechalem. Wskaznik temperatury byl w normie i caly czas dzialal prawidlowo wiec chyba sie nie zagrzal .Teraz samochod pracuje normalnie ( przejechalem jakies 100 km tyle ze po miescie i nic sie nie dzialo ). Bylem u kilku elektromechanikow - jeden sprawdzil napiecie na alternatorze i na akumulatorze - podobno wszystko dobrze. Nie znalazl przyczyny. Inny powiedzial ze moze to cos z kostka stacyjki albo immobilaizerem i tez bez zadnych konkretow( czy mozliwe ze przez kostke samochod stanalby w trakcie jazdy? ) Robilem samodiagnostyke- nie pokazalo zadnych bledow. Moze macie jakis pomysl?
z gory dzieki za wszytkie odpowiedzi.
Problem
Możliwe. I całkiem prawdopodobne, że to będzie przyczyną, biorąc pod uwagę to drganie silnika - w kostce stacyjki jest bezpośrednie połączenie z rozdzielaczem zapłonu przy silniku - jeśli w kostce stacyjki lub po drodze od stacyjki do rozdzielacza (właśnie immobilizer) będą przerwy w połączeniu to silnik będzie gasł lub będzie chodził bardzo nierówno (iskrzenie).piotrek00 pisze:Inny powiedzial ze moze to cos z kostka stacyjki albo immobilaizerem i tez bez zadnych konkretow( czy mozliwe ze przez kostke samochod stanalby w trakcie jazdy? )
Ostatnio zmieniony sob 18 paź 2008, 13:36:42 przez vidar, łącznie zmieniany 1 raz.