podświetlenie zegarów by maciej29
Re: podświetlenie zegarów by maciej29
Sory za odświeżenie tematu ale na tarczy oprócz tych czarnych smug które zmywamy zmywaczem do paznokci, jest taka jakby niebieska taśma ją też zmyć czy ona ma zostać Chcę uzyskać taki efekt jak Kobriii
Kobriii pisze: fabryka
[url=http://images32.fotosik.pl/103/efaab9b50742822cm.jpg]Obrazek[/URL]
nasze dzielo
[url=http://images33.fotosik.pl/103/6da21598c70214adm.jpg]Obrazek[/URL]
Hm a ja myslalem o zrobieniu takiego czegos:
1) kupic na alledrogo zwykle biale tarcze
2) zmyc z licznikow to 'przyciemnienie' z tylu
3) zamienic zwykle zarowki na biale diody
4) wskazowke pomalowac na fluorescencyjny dowolny kolor (u mnie niebieski)
Jak myslicie, wygladalo by to w miare ciekawie? chodzilo by mi o osiagniecie takiego efektu 'czystych' nowoczesnych cyfrowych licznikow, tak zeby cala biala tarcza byla ladnie podswietlona rownomiernie, no i gustowna niebieska wskazoweczka Nosze sie z tym zamiarem od dluzszego czasu i caly czas sie zastanwiam czy to dobra opcja. Te biale tarcze na alledrogo to koszt ok 50zl.
Z poczatku chcialem sobie zrobic takie niebieskie podswieltenie jak na wielu fotach w temacie, ale nie do konca mi sie jednak podoba efekt. Dlatego zastanwiam sie jakby wygladal moj pomysl w praktyce...No i czy nie bedzie to zbyt jasno swiecic?
1) kupic na alledrogo zwykle biale tarcze
2) zmyc z licznikow to 'przyciemnienie' z tylu
3) zamienic zwykle zarowki na biale diody
4) wskazowke pomalowac na fluorescencyjny dowolny kolor (u mnie niebieski)
Jak myslicie, wygladalo by to w miare ciekawie? chodzilo by mi o osiagniecie takiego efektu 'czystych' nowoczesnych cyfrowych licznikow, tak zeby cala biala tarcza byla ladnie podswietlona rownomiernie, no i gustowna niebieska wskazoweczka Nosze sie z tym zamiarem od dluzszego czasu i caly czas sie zastanwiam czy to dobra opcja. Te biale tarcze na alledrogo to koszt ok 50zl.
Z poczatku chcialem sobie zrobic takie niebieskie podswieltenie jak na wielu fotach w temacie, ale nie do konca mi sie jednak podoba efekt. Dlatego zastanwiam sie jakby wygladal moj pomysl w praktyce...No i czy nie bedzie to zbyt jasno swiecic?
zawsze możesz zamówić sobie tarcze grawerowane na www.moman.pl mało kto to ma a efekt wg mnie bardzo fajny
Ktoś mógłby wrzucić zdjęcia jak wygląda seryjny filtr który powoduje, że żarówki z przeźroczystą bańką dają delikatne, biało-niebieskawe światło? Wiem, że we wnętrzu na T5 siedzą kapturki, a jak w zegarach?
Co zrobić, jeśli chcę przywrócić serię? Poszukać niebieskich kapturków na licznikowe żarówki czy macie inny pomysł?
Co zrobić, jeśli chcę przywrócić serię? Poszukać niebieskich kapturków na licznikowe żarówki czy macie inny pomysł?
- Drix
- Natchniony
Moze mi ktos powiedziec jaki jest typ oprawki na zarowki , w zegarach do podswietlania?
B8.5D??
B8.5D??
Czymś tam się jeździ.. http://civic5g.pl/viewtopic.php?p=11131192
T5/R5Drix pisze:Moze mi ktos powiedziec jaki jest typ oprawki na zarowki , w zegarach do podswietlania?
B8.5D??
Ja zastosowałem w takich cokołach jak te z linku.
- Drix
- Natchniony
Też się nad nimi zastanawiałem. Tylko pytanie czy bez problemu weszły w oprawki? ładnie oświetlają zegary?Emeref pisze:T5/R5Drix pisze:Moze mi ktos powiedziec jaki jest typ oprawki na zarowki , w zegarach do podswietlania?
B8.5D??
Ja zastosowałem w takich cokołach jak te z linku.
Gdy przymierzyłem za mały, ledowy zamiennik z oprawką B8.3D to zegary były bardzo ładnie, równomiernie, jasno oświetlone.
Z kolei gdy włożysz T5/R5 w oprawkę, to sam led (chyba) będzie zbyt blisko tarczy przez co będzie gorzej oświetlony??
Hmmm, w zasadzie to zegary oświetlają równomiernie No powiedzmy że są dwa nieznacznie jaśniejsze punkty, jednak wcale to nie przeszkadza. Bardzo podoba mi się natomiast "sposób" w jaki te diody oświetlają zegary temperatury i paliwa
Co do cokołów, to wchodzą bez problemów - trochę na wcisk, dzięki czemu są stabilnie osadzone, o wiele stabilniej niż standardowe żarówki.
PS.
Diody z linku - czyli wykonane w technologii SMD mają szeroki kąt świecenia i dają bardziej rozproszone światło niż zwykłe LED'y, które to świecą praktycznie punktowo.
Co do cokołów, to wchodzą bez problemów - trochę na wcisk, dzięki czemu są stabilnie osadzone, o wiele stabilniej niż standardowe żarówki.
PS.
Diody z linku - czyli wykonane w technologii SMD mają szeroki kąt świecenia i dają bardziej rozproszone światło niż zwykłe LED'y, które to świecą praktycznie punktowo.
- Drix
- Natchniony
Okej. Wszystko juz wiem dzieki
Z tym, ze zdazylem, na ryzyko zamowic diody wlasnie w oparciu o technologie SMD w oprawce b8.5d no i zobaczymy czy trafilem z oprawka, czy nie.
Jak nie wypali to kupie T5.
Z tym, ze zdazylem, na ryzyko zamowic diody wlasnie w oparciu o technologie SMD w oprawce b8.5d no i zobaczymy czy trafilem z oprawka, czy nie.
Jak nie wypali to kupie T5.
Czymś tam się jeździ.. http://civic5g.pl/viewtopic.php?p=11131192
- Drix
- Natchniony
Oprawki B8.5D okazały się wielkością okej, tylko problem był, żeby je zakotwiczyć.
Dlatego dokonałem przeróbki. Odlutowałem smd od oprawek b8.5d po czym przylutowałem do oryginalnych oprawek.
Efekt jak najbardziej zadowalający. Jest tylko jeden minus. Nie wiem dlaczego ale 120 km/h jest bardzo słabo oświetlone. Zastanawiam się, czy właśnie na wysokości 120--140 km/h nie zmyć farby z tarczy (na zdjęciu tego nie widać, lecz w rzeczywistości jest słabo).
A tak to wygląda:
Dlatego dokonałem przeróbki. Odlutowałem smd od oprawek b8.5d po czym przylutowałem do oryginalnych oprawek.
Efekt jak najbardziej zadowalający. Jest tylko jeden minus. Nie wiem dlaczego ale 120 km/h jest bardzo słabo oświetlone. Zastanawiam się, czy właśnie na wysokości 120--140 km/h nie zmyć farby z tarczy (na zdjęciu tego nie widać, lecz w rzeczywistości jest słabo).
A tak to wygląda: