Oleje - zbiorczy temat
- zielonysko
- Forumowy As
Witam!
Musze u siebie zmienić olej. 147k mil czyli powiedzmy 240k km w silniku D15B7. Z tego co widzę to silnik raczej oleju nie bierze - na pewno nie widać żadnego dymienia ni nie czuć oleju. Na pewno poci się uszczelka, prawdopodobnie pod zaworami i ją chcę przed wymianą oleju też mienić. Miałem brać Valvoline 10w-40, ale w bagażniku znalazłem litr na dolewki Shella HX7 10w-40. Jest to pełen syntetyk.
http://www.shell.pl/products-services/o ... 10w40.html
Auto jest od nowości na gazie, była więc zmieniana uszczelka pod głowicą kilka lat temu. Co mi w takim wypadku doradzicie? Brać pół-syntetyk valvoline czy inny, pełen syntetyk?
http://allegro.pl/valvoline-maxlife-10w ... 20750.html
Musze u siebie zmienić olej. 147k mil czyli powiedzmy 240k km w silniku D15B7. Z tego co widzę to silnik raczej oleju nie bierze - na pewno nie widać żadnego dymienia ni nie czuć oleju. Na pewno poci się uszczelka, prawdopodobnie pod zaworami i ją chcę przed wymianą oleju też mienić. Miałem brać Valvoline 10w-40, ale w bagażniku znalazłem litr na dolewki Shella HX7 10w-40. Jest to pełen syntetyk.
http://www.shell.pl/products-services/o ... 10w40.html
Auto jest od nowości na gazie, była więc zmieniana uszczelka pod głowicą kilka lat temu. Co mi w takim wypadku doradzicie? Brać pół-syntetyk valvoline czy inny, pełen syntetyk?
http://allegro.pl/valvoline-maxlife-10w ... 20750.html
- Grzybohun
- Natchniony
Zasada jest.generalnie taka, ze jak nie bierze Ci oleju to lejesz jak najrzadszy - ja mam silnik o.przebiegu 117k i mam 5W40 Mobila i nie bierze nic (poza pocącym sie aparatem). Jak ten.olej na ktorym.jezdziles byl dobry to lej ten ktory byl no i tyle. No chyba ze to castrol, to castrole od razu wywalaj z silnika
- Grzybohun
- Natchniony
i znowu niejasności. napisałem że JA jeżdzę na oleju 5W40 przy przebiegu silnika 117k km bo NIE UBYWA i jest ok. I jesli nie ubywało można na próbę zalać tego 5W jeśli ma się jakies parcie na pełen syntetyk
Generalnie:
O Castrolu po prostu mam złe zdanie, myślę że nie tylko ja
Generalnie:
i tego sie trzymajmy .Jak ten.olej na ktorym.jezdziles byl dobry to lej ten ktory byl no i tyle
O Castrolu po prostu mam złe zdanie, myślę że nie tylko ja
W takim razie jeszcze spróbuję się skontaktować z byłym właścicielem, może coś mi więcej powie na ten temat.
Gdyby faktycznie był pełen syntetyk 10w-40 to mogę brać tego Shella czy coś innego polecicie? Z tematu wyczytałem, że Motul i valvoline jest godny polecenia ale tego drugiego w pełnym syntetyku nie znalazłem.
Swoją drogą nie mam już pojęcia, czy to pełen czy pół syntetyk. W zależności od sklepu widzę różne informacje.
http://allegro.pl/shell-helix-hx7-10w40 ... 10585.html
Gdyby faktycznie był pełen syntetyk 10w-40 to mogę brać tego Shella czy coś innego polecicie? Z tematu wyczytałem, że Motul i valvoline jest godny polecenia ale tego drugiego w pełnym syntetyku nie znalazłem.
Swoją drogą nie mam już pojęcia, czy to pełen czy pół syntetyk. W zależności od sklepu widzę różne informacje.
http://allegro.pl/shell-helix-hx7-10w40 ... 10585.html
Negro, źle zrozumiałem sorki;] i też myślę że castrol jest lipny. Co do shella myślę że to pół syntetyk bo przecież 10w40. Najlepiej by było jakbyś wiedział co było wcześniej wlewane. Tutaj wszyscy polecają motula i valvoline. Sam mam Motula 10w40 przebieg 380kkm i przy normalnej jeździe nic nie ubywa.
Przeczytałem cały temat i widzę że najbardziej polecane oleje to :
1. VALVOLINE MAXLIFE 10W40
2. MOTUL 6100 synergie + 10W40
3. ORLEN PLATINUM CLASSIC 10W40 - takim mam zalany
4. SHELL HELIX ULTRA 5W40 - tacie takim zalali jak nową kupował z salonu Honde Jazz III 2009r
5. SHELL HELIX HX7 10W40 - chyba odpowiednik taty do mojej Hondy
Zauważyłem że nikt nie zwraca uwagi na klase jakości API tylko na lepkość typu SAE 10W40
1.API SL/CF ACEA A3/B4
2.API SL/CF ACEA A3/B3/B4
3.SL/SJ/CF ACEA: A3/B3, A3/B4
4.API SM/CF ACEA A3/B4 - według aukcji internetowych API SM a tata ma w garażu identyczny i jest SN
5.API SN/CF ACEA A3/B3/B4
Według książki Sam naprawiam samochód - Honda Civic w której są ujęte IV,V,VI gen w rozdziale Układ smarowania na 80 stronie jest napisane :
Według tego to Orlen pod względem API najbardziej pasuje. Jeszcze się nie spotkałem z tatą żeby ktoś zwracał uwagę na API lub ACEA tylko na SAE, kupowało się tej samej marki i było dobrze.
Póki co najbardziej by mi pasował Valvoline z racji że tak chwalony i Shell bo tacie takim w Hondzie zalali, jednak moja Honda trochę bierze tego oleju i chyba lepszy byłby Valvo.
Czy my to ogromne znaczenie czy liczy się tylko SAE i ciekawe czy tej samej firmy np Valvoline są oleje np 10W40 z różnymi API ?
Co o tym wszystkim sądzicie ?
Dodam ze mój silnik to D15B7 EJ2 ( wyprodukowany w Ameryce)
Peace
1. VALVOLINE MAXLIFE 10W40
2. MOTUL 6100 synergie + 10W40
3. ORLEN PLATINUM CLASSIC 10W40 - takim mam zalany
4. SHELL HELIX ULTRA 5W40 - tacie takim zalali jak nową kupował z salonu Honde Jazz III 2009r
5. SHELL HELIX HX7 10W40 - chyba odpowiednik taty do mojej Hondy
Zauważyłem że nikt nie zwraca uwagi na klase jakości API tylko na lepkość typu SAE 10W40
1.API SL/CF ACEA A3/B4
2.API SL/CF ACEA A3/B3/B4
3.SL/SJ/CF ACEA: A3/B3, A3/B4
4.API SM/CF ACEA A3/B4 - według aukcji internetowych API SM a tata ma w garażu identyczny i jest SN
5.API SN/CF ACEA A3/B3/B4
Według książki Sam naprawiam samochód - Honda Civic w której są ujęte IV,V,VI gen w rozdziale Układ smarowania na 80 stronie jest napisane :
Strona 79:"Właściwy olej silnikowy do samochodu Honda Civic
Honda zaleca stosowanie olejów silnikowych SG,SH,SJ według klasyfikacji API"
Jeszcze jest info które skrócęCharakterystyka oleju silnikowego
Klasyfikacja olejów silnikowych dostarczanych przez amerykańskich producentów odbywa się według norm API(API-Amercian Petroleum Institute). Oznacza klasy oleju zawiera zawsze dwie litery. Pierwsza litera określa przeznaczenie: S-Service,do silników benzynowych; C-Commercial,do silników wysokoprężnych. Druga litera określa jakość oleju wzrastającą zgodnie z kolejnością liter alfabetu. Najwyższą jakość mają według norm API oleje SJ dla silników benzynowych i CF dla silników wysokoprężnych.
Europejscy producenci klasyfikują swoje oleje według normy ACEA (Association des Constructeurs Europeens de I'Aytomobile),która uwzględnia przede wszystkim europejskie technologie obowiązujące w motoryzacji. Oleje do silników benzynowych samochodów osobowych otrzymują klasy ACEA A1-96 do A3-96 zależnie od jakości, oleje do silników wysokoprężnych otrzymują klasy B1-96 do B3-96. Najwyższą jakość mają oleje A3 do silników benzynowych i oleje B3 do silników wysokoprężnych."
Są oleje,które mogą stosowane w obu rodzajach silników. W takim wypadku na opakowaniu są podawane oba oznaczenia) np ACEA A3-96/B3-96 lub API SH/CD
Według tego to Orlen pod względem API najbardziej pasuje. Jeszcze się nie spotkałem z tatą żeby ktoś zwracał uwagę na API lub ACEA tylko na SAE, kupowało się tej samej marki i było dobrze.
Póki co najbardziej by mi pasował Valvoline z racji że tak chwalony i Shell bo tacie takim w Hondzie zalali, jednak moja Honda trochę bierze tego oleju i chyba lepszy byłby Valvo.
Czy my to ogromne znaczenie czy liczy się tylko SAE i ciekawe czy tej samej firmy np Valvoline są oleje np 10W40 z różnymi API ?
Co o tym wszystkim sądzicie ?
Dodam ze mój silnik to D15B7 EJ2 ( wyprodukowany w Ameryce)
Peace
Proszę o wyrozumiałość - pierwszy samochód
D15B2
A do silnika D15B2 jaki najlepszy byłby olej?
Mam przebieg 282 000km, wiem że jest zdrowy, ale uszczelka pod miską jest do wymiany. Kupiłem ją niedawno i po prostu nie znam marki oleju jakim była zalewana ale przy wymianie cały układ będzie i tak czyszczony. Modów w nim nie planuję bo siądzie k20z4. Dlatego chciałbym wiedzieć jaki olej byłby odpowiedni do tego silnika.
Mam przebieg 282 000km, wiem że jest zdrowy, ale uszczelka pod miską jest do wymiany. Kupiłem ją niedawno i po prostu nie znam marki oleju jakim była zalewana ale przy wymianie cały układ będzie i tak czyszczony. Modów w nim nie planuję bo siądzie k20z4. Dlatego chciałbym wiedzieć jaki olej byłby odpowiedni do tego silnika.
Postaram się do niego dodzwonić jak najszybciej ale nie wiem kiedy odbierze
A póki mogę to się jeszcze spytam. Jeśli lał 15W40 to można wlać później 10w?
Bo osobiście jestem zielony w tym temacie który gęściejszy, lepszy gorszy itp.
A jak macie pojęcie to może jakieś propozycje co do marki oleju który będzie najlepszy bo na takich rzeczach nigdy nie skąpiłem siana.
A póki mogę to się jeszcze spytam. Jeśli lał 15W40 to można wlać później 10w?
Bo osobiście jestem zielony w tym temacie który gęściejszy, lepszy gorszy itp.
A jak macie pojęcie to może jakieś propozycje co do marki oleju który będzie najlepszy bo na takich rzeczach nigdy nie skąpiłem siana.
Jaki olej ??
Witam wszystkich
Dzisiaj kupiłem Civica V 1.5 16V niestety nie wiem jaki jest w nim olej a jutro chciałbym go zmienic. Problem polega na tym, że poprzedni właściciel nie wie jaki tam jest ani nie ma kontakt do jeszcze poprzedniego. Posiadał ją 2 tyg. Honda ma przebieg prawie 270 000 i nie wiem co tam wlać. Co polecacie ?
Dzisiaj kupiłem Civica V 1.5 16V niestety nie wiem jaki jest w nim olej a jutro chciałbym go zmienic. Problem polega na tym, że poprzedni właściciel nie wie jaki tam jest ani nie ma kontakt do jeszcze poprzedniego. Posiadał ją 2 tyg. Honda ma przebieg prawie 270 000 i nie wiem co tam wlać. Co polecacie ?