Tłumik - drgania, rezonans

Serce samochodu niedomaga ?
ernest90s
Forumowy As

Tłumik - drgania, rezonans

Post autor: ernest90s »

Siemanko,
chciałem poruszyć taki temat związany z nieprzyjemnym "buczeniem" które objawia się przy rozpędzaniu na obroty a znika gdy już silnik ma większą prędkość obrotową. U mnie jest zamontowany "sportowy tłumik" jak na zdjęciu. Czy dało by radę coś zrobić, poza wymianą, żeby nie było takiego efektu? Dodam że wytłumiłem tył auta i teraz cała moc tłumika idzie do wnętrza :D

http://4.bp.blogspot.com/-kCkdbXP_yHo/U ... 040628.jpg
Sebastian3190
Żółtodziób

Post autor: Sebastian3190 »

Jedyna opcja to wymiana
zulf
Berbeć

Post autor: zulf »

Jeżeli chodzi o takie brzęczenie w średnim zakresie obrotów to dużo osób mówi, żeby zamontowac 2 tłumiki środkowe i efekt zniknie :)
ernest90s
Forumowy As

Masz rację dotykało zderzaka i biło przy odpalaniu i na niskich obrotach o karoserię ale to poprawiłem (rzuciłem z powrotem na niższy wieszak) ale nie o tym mowa... po pospawaniu dobrze tłumika uspokoił się bardziej, poza tym nauczyłem się w końcu jeździć w takim zakresie żeby to nie przeszkadzało i jest w miarę spoko :) dopiero powyżej 120 km/h robi się głośno. Wydech jak zasysa powietrze gdzieś z boku to staje się głośniejszy
Awatar użytkownika
gruszecky
Natchniony
Kontakt:

Post autor: gruszecky »

no tak, ssanie na wydechu, Że ja na to nie wpadłem :gunsmilie:
: http://ttgarage.pl

a oto moja Funky JDM toczka:

viewtopic.php?t=18302
ernest90s
Forumowy As

Dobra może się źle wyraziłem nie tyle zasysa co przepuszcza strumień powietrza przez dziurę...
ernest90s
Forumowy As

Tak, pospawane :) nawet temacik o tym był :P szyjka końcówki niestety jest w słabym stanie że powinno się ją wymienić ale też to jakoś pospawaliśmy i zobaczę ile to wytrzyma. Aczkolwiek myślę nad wymianą na oryginalny końcówkę jednak. Będzie brakowało tej "muzyki" ale będzie można porozmawiać w aucie chociaż na spokojnie :) bo teraz powyżej 130 robi się głośno...
ODPOWIEDZ