przekaźnik??

Problemy z prądem.
pawello0071
Berbeć

przekaźnik??

Post autor: pawello0071 »

Witam
Zauważyłem dzisiaj, że w przednich lampach coś jest nie tak. Na światłach mijania wygląda, że jest wszystko ok, ale jak dam długie to jedna strona świeci ok, a druga praktycznie się nie zmienia co do jasności. Zmierzyłem oby dwie kostki i na tej, która świeci teoretycznie dobrze, czyli długie jest mocniejsze niż krótkie, jest napięcie na oby dwóch "krokodylach" zarazem po ok 14V na każdym (i na długich i na krótkich) - przy włączonym silniku. Druga strona zaś pokazuje normalnie. Jak są mijania to napięcie jest na jednym krokodylku, a jak dlugie to jest na drugim.
Na wyłączonym silniku ta strona, która przy włączonym pokazywała napięcie na oby dwóch, pokazuje dalej na oby dwóch, ale na jednym krokodylu np. 8V a na drugim 4V. Druga strona pokazuje normalnie. Na jednym 11,8V i na drugim po właczeniu długich też 11,8V.
Ktoś wie w czym może tkwić problem? Jeśli jest to wina przekaźnika to można gdzieś taki dostać nowy, czy tylko używane wchodzą w grę? Oglądałem poglądowo na necie dostępność takich przekaźników, ale nie znalazłem takich z układem "nóżek" odpowiadającym do D13B2.
pawello0071
Berbeć

Czytam teraz i oglądam schematy elektryki ii...są w ogóle przekaźniki do świateł przednich? Ten, który oglądałem dziś to wg. schematu od przeciwmgielnego jest.
BartekGib
Nałogowiec

Post autor: BartekGib »

Przednie światła są na starej technologii. Na bezpiecznikach.

5Gen na przekaźnikach nie wychodził :)

Sprawdź manetkę i jej styki. Oraz czy nigdzie zwarcie nie idzie.
A&B pisze:If you don't play you'll never win.
pawello0071
Berbeć

Ok. W weekend się tym zajmę. A z ciekawości zapytam, co to za kostki, do których wchodzą kable z wiązki idącej do przednich lamp. Wchodzi 8 kabelków. Są różne od siebie. Jedna przykręcona obok wlewu zbiornika płynu do spryskiwaczy, a druga po przeciwnej stronie.
BartekGib
Nałogowiec

Szczerze ? Pomimo myślę dosyć "obfitej" wiedzy nt. układu oświetlenia w Hondzie - sam nie wiem :D
pawello0071
Berbeć

Ok problem rozwiązany. Na szczęście to była wina kostki. Wymieniłem i działa jak powinno. Widocznie coś w niej było nie tak.
Czy napięcie 13,2V na kostkach (kostki wpięte w żarówkę) przy napięciu aku 14,2V na załączonym silniku to jakaś norma w "jajku" czy zbyt mało?
Ostatnio zmieniony ndz 24 mar 2013, 19:26:30 przez pawello0071, łącznie zmieniany 1 raz.
pawello0071
Berbeć

Sory za tego kolejnego posta ale przez przypadek stworzyłem go, a usunąć chyba się nie da.
BartekGib
Nałogowiec

Nie masz przekaźników. I będziesz miał zawszę niższą wartość V na kostce. Idzie to wszystko nie przez przekaźnik sterujący a przez skrzynkę bezpieczników i manetkę. I tak się ciesz, bo 13,2v na kostce to i tak jest dobrze. Także to jest normalna normalistycznie norma.
pawello0071
Berbeć

Ok ;) To mnie uspokoiłeś. W wolnej chwili chyba zajmę się montażem przekaźników, żeby trochę chociaż zyskać, tym bardziej, że gdzieś w garażu mi leżą. Więc na razie dzięki za porady.
BartekGib
Nałogowiec

Nie ma za co. Ciesz się, bo jak na taki rocznik to 13,2v jest dobrym wynikiem. Mógłbyś mieć koło 12, wtedy już jest kiszka .... Przekaźniki Ci za wiele nie dadzą, bo zyskasz koło 1v także wieeeelkiej różnicy nie będzie. Ale śmiało możesz zamontować.
ODPOWIEDZ