Skrzynia biegów z 1.4 VI Gen do 1.3 V Gen
-
- Berbeć
Skrzynia biegów z 1.4 VI Gen do 1.3 V Gen
Witam , mechanik powiedział mi że wałek zdawczy szumi w skrzyni i raczej jest to raczej nie opłacalne by zrobić tego remont . Kumpel ma skrzynie z 1.4 VI Gen (Angielka ) . Pytanie teraz sie nasuwa , czy ta skrzynia będzie pasowała do mojego silnika 1.3 ?
Kolego poszukaj skrzyni z EG3 Noblesse jest mega krótka i civic ładnie na niej jeździ a jak już masz wsio na wierzchu polecam odchudzić zamach i w połączeniu z krótką skrzynią jechał by naprawdę ładnie jak na D13 pomyśl a skrzynie wszystkie podejdą z D serii więc bez obaw jednak celuj w tą od Noblesse
jestem Danio - jakieś pytania?!
- gruszecky
- Natchniony
- Kontakt:
jaka jest kuna mać różnica między eg3 noblesse a nie noblesse pod kątem mechaniki? to tylko wersja wyposażenia. Najlepszą skrzynią jest taka od d16z6/d16y2/d16y8
dlaczego?
Bo ma duże łożyska które wytrzymują odpowiednio większe obciążenie.
Ponadto taka d16y8 i d16w4 poza dużymi łożyskami ma stalowe wodziki
Skrzynia d13 noblesse to zwykła d13 skrzynia o oznaczeniu s20. Noblesse to wersja wyposażenia.
Wyjątkiem jest skrzynia z d13b2 z 95 roku w której można znaleźć FD 4.4.
Ale to dotyczy nie tylko Noblesse. Noblesse to wersja wyposażenia.
Tak jak College tylko w drugą stronę
dlaczego?
Skrzynia d13 noblesse to zwykła d13 skrzynia o oznaczeniu s20. Noblesse to wersja wyposażenia.
Amen. Dodam jeszcze, że niektóre skrzynie z 1.4 też mają fajne FD (co innego przełożenia poszczególnych biegów).gruszecky pisze:jaka jest kuna mać różnica między eg3 noblesse a nie noblesse pod kątem mechaniki? to tylko wersja wyposażenia. Najlepszą skrzynią jest taka od d16z6/d16y2/d16y8
dlaczego?
-
- Berbeć
- gruszecky
- Natchniony
- Kontakt:
jest spoko, jeśli masz oznaczenie S40 na tej skrzyni to znaczy że masz stalowe wybieraki i to już jakiś progres-nie pękają tak jak w s20.
Natomiast prawdopodobnie masz tam FD w okolicach 4,05 czy coś takiego... Masz jeszcze swoją skrzynię z d13b2? Jeśli tak, przełóż z niej przełożenie główne -to to duże koło zębate. To będziesz miał fajną skrzynię nawet troche krótszą niż d16vtec
Natomiast prawdopodobnie masz tam FD w okolicach 4,05 czy coś takiego... Masz jeszcze swoją skrzynię z d13b2? Jeśli tak, przełóż z niej przełożenie główne -to to duże koło zębate. To będziesz miał fajną skrzynię nawet troche krótszą niż d16vtec
Byłem przekonany, że tylko w noblesse'ach taka była i o to mi chodzi. Raczej do D13 nie potrzeba mu stalowych wodzików i tych łożysk. Co więcej ma krótsze biegi co jest pozytywne dla D13gruszecky pisze:Wyjątkiem jest skrzynia z d13b2 z 95 roku w której można znaleźć FD 4.4
jestem Danio - jakieś pytania?!
-
- Berbeć
Moja skrzynia dalej jest w ruchu ale nie mogę już słuchać tego szumu więc rozglądam się i trafiło się takie coś Jutro wypytam o wszystko i dam znaćgruszecky pisze:jest spoko, jeśli masz oznaczenie S40 na tej skrzyni to znaczy że masz stalowe wybieraki i to już jakiś progres-nie pękają tak jak w s20.
Aaaa , jeszcze jedno . Koledzy z forum powiedzieli mi że mam tylko słupek z 13b2 reszta z 1.5. Jak myślicie ktoś wstawił sam słupek 1.3 czy razem ze skrzynią ?
-
- Berbeć
- gruszecky
- Natchniony
- Kontakt:
nie no to będzie zwykła s40... d14a4 lub d14z2 : patrz na tabele:
http://img235.imageshack.us/img235/4708 ... niaub6.jpg
http://img235.imageshack.us/img235/4708 ... niaub6.jpg
Albo 1M: http://zapodaj.net/b4c42b8fefe22.png.html (np. lata produkcji się zgadzają.). Za mało wiemy, żeby konkretnie powiedzieć co to za skrzynia.
-
- Berbeć