Cieżko chodząca szyby
-
- Podwójny As
Cieżko chodząca szyby
Mam taki problem odkąd kupiłem civica strasznie ciężko chodzą mi szyby słychać ewidentnie ze silniczek się męczy opuszczając i podnosząc szyby co bym musiał robić by ładnie płynie i bez oporów chodziły?
-
- Podwójny As
Musisz zdjąć boczek nastepnie odkrecić dwie śruby mocujące szybe. Nastepnie wyjąć szybe, odkrecić pozostałe śruby mocujące silnik i mechanizm. Potem musisz cały mechanizm wyjąć przez wnękę w drzwiach i Twoim oczom ukaże się silniczek. Przy silniczku jest takie okrągłe denko musisz je zdjąć tam w środku jest ślimak i plastikowe koło zębate najlepiej jest rozebrać to na części pierwsze i wyczyścić do sucha. Nałóż tam nowego smaru np towot i powinno śmigać lepiej. Często gęsto dostaje sie tam woda i wszystko jest podrdzewiałe przez to silnik się meczy, ewentualnie tak jak kolega wyżej napisał przesmaruj prowadnice szyb
-
- Podwójny As
No to u mnie sprawa wygląda tak, że jak jest ciepło na dworze to szyby chodzą elegancko ale jeżeli na dworze zrobi się trochę chłodnie zaczynają chodzić bardzo powoli. Smarowałem te prowadnice ale niestety nie było żadnej poprawy, koło uszczelki również smarowałem, tak samo ma się sprawa z szyberdachem jak jest ciepło otwiera się płynnie ale tylko temperatura spadnie do ok 10 stopni zaczyna podskakiwać podczas otwierania...
Jakieś pomysły ?
Udało się rozwiązać problem Olej sylikonowy i jest miodzia Dostępny w Lidlu koszt jedynie 3.33
Jakieś pomysły ?
Udało się rozwiązać problem Olej sylikonowy i jest miodzia Dostępny w Lidlu koszt jedynie 3.33
Ostatnio zmieniony ndz 27 paź 2013, 10:53:50 przez Poldek44, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie udało się rozwiązać ten problem dokręcając prowadnice oraz nasmarowanie mechanizmu i szczelin w których idą szyby olejem sylikonowym. Efekt rewelacyjny szyby chodzą tak szybko jakby miały zaraz wylecieć w powietrze. Dodam że olej kupiłem ostatnio w lidlu w cenie 3.33 !
Nasmarowałem przy okazji wszystkie uszczelki oraz mechanizm szyberdachu i jest mega. Polecam !
Nasmarowałem przy okazji wszystkie uszczelki oraz mechanizm szyberdachu i jest mega. Polecam !