Nie załącza akumulatora - stacyjka?

Problemy z prądem.
mcqueen
Żółtodziób

Nie załącza akumulatora - stacyjka?

Post autor: mcqueen »

Ostatnio pojawił się u mnie problem - po przekręceniu kluczyka akumulator włącza się na ułamek sekundy i zaraz potem wszystkie kontrooki gasną. Tylko w jednym ookreślonym punkcie kluczyka w stacyjce akumulator trzyma. Po ponownym przekręceniu auto zapala ale oczywiście najczęściej zaraz gaśnie po puszczeniu kluczyka. Ma ktoś jakiś pomysł czy to stacyjka padła czy coś innego? Popozdrawiam
JokerNH
Natchniony

Post autor: JokerNH »

Stacyjka wadliwa albo wina kabli może gdzieś Ci coś nie łączy warto to sprawdzić..
"Nie trąb gdy zwalniam, jadę na glebie, zaraz wahaczem, o coś przyjebie"
Suchy
Berbeć

Post autor: Suchy »

Sprawdzałeś okablowanie ?
Miałem bardzo podobny problem i akurat to była wina kabli ale u Ciebie może to być też stacyjka.
pyotrec90
Podwójny As

Post autor: pyotrec90 »

Przeczyść styki w stacyjce.
mcqueen
Żółtodziób

Rozebrałem stacyjke i przeczyscilem styki. I niby ładnie zapala i nie gaśnie, no ale przed zapłonem dalej nie widzi akumulatora. Może kable rzeczywiście, ale jak je sprawdzić, w których miejscach miernikiem? Dzięki wszystkim za pomoc
mcqueen
Żółtodziób

Dzisiaj znowu gasł mi po odpaleniu, zgasł nawet raz w trakcie jazdy. Jak sprawdzić kable, one idą do alternatora? Wymiana całej kostki ma sens czy to raczej nie to jeśli czasem widzi akumulator a czasem nie i trzeba znaleźć odpowiednie miejsce kluczykiem? Na allegro koszt stacyjki to ok 60 zł mógłbym to zrobić sam ale szkoda wyrzucać pieniądze jeśli to na pewno nie to.
Suchy
Berbeć

Post autor: Suchy »

Jeśli Ci gaśnie nawet w trakcie jazdy to raczej wina stacyjki w takim razie , a nie okablowania .

Jeśli przeczyściłeś trochę pomogło a nadal ten sam problem jest to kupuj nową stacyjkę ale przed tym sprawdź kable idące od początku akumulatora czy niczego nie stykają czy nie są przerwane itd.
mcqueen
Żółtodziób

Kupiłem stacyjke na allegro i wymieniłem, akumulator się załącza przy zapłonie, ale przy rozruchu wszystko gaśnie (gasną wszystkie lampki, oczywiście nie zapala) i przy opuszczeniu kluczyka znowu wszystkkie lampki zapalają. Co to może być akumulator rozładowany, bezpiecznik czy jakieś kable?
Ostatnio zmieniony pt 08 lut 2013, 14:56:20 przez mcqueen, łącznie zmieniany 1 raz.
mcqueen
Żółtodziób

podwójny post można usunąć
pyotrec90
Podwójny As

Post autor: pyotrec90 »

Przeczyść klemy i naładuj aku jeżeli długo stał nie odpalany.
mcqueen
Żółtodziób

Akumulator naładowałem prostownikiem, klemy przeczyściłem ale to nic nie dało. Być może to wina kostki, którą kupiłem ale to mmało prawdopodobne bo sprzedawca pisał że sprawna (ale była używana)..
Dj Diablo
Potrójny As

Post autor: Dj Diablo »

moze niemasz masy na silniku przy karesori sprawdz tej masy co idzie na skrzynie z podłużnicy.
ODPOWIEDZ