Pierwszy Samochód młody kierowca

Dyskusje ogólne.
Suchy
Berbeć

Post autor: Suchy »

Jeśli się ma dużo cierpliwości dużo jeździ , ogląda to można i po taniości bardzo dobrą Honde znaleźć.
Cena nie zawsze jest adekwatna do ogólnego stanu samochodu a czasami nawet wymysłem właściciela , tzn. Możesz dorwać szrota za 6koła albo idealną za 2tyś ale to rzadkość.
Z mojego przykładu to wiem , udało mi się dorwać Honde V w doskonałym stanie od starszej osoby ze wszystkimi możliwymi papierami , udokumentowanym małym przebiegiem , papierami na każdą wymienioną część w tym samochodzie itd... itd...
Za 2600zł.

Dobra więcej nie spamuje :schnauz:
BartekGib
Nałogowiec

Post autor: BartekGib »

Ale Wy mieszacie mieszacie ;)

Kolega podał konkretne oczekiwania a tu się zaczyna robić gruby projekt niedługo na B16, ITB i ori BBS'ach ....

Masakra.
A&B pisze:If you don't play you'll never win.
Olek60

Post autor: Olek60 »

spokojnie kolego kup silnik 1,3 w gazie lub sam go załóż za resztę kasy. Tylko trzeba pamiętać że 1,3 to gaźnik wiec nie kupuj o ile nie będzie tip top (sprawdź ssanie, powinno być na 1,4tys obrotów przez dosłownie 1-2min).
Możesz jeszcze kupić 1,5 lub w ostateczności 1,5 na pełnym wtrysku ale tylko w coupe(większość egzemplarzy z jakimi się spotkałem ciągło olej jak smok). Nie polecam 1,6 bo jest to jak na zwykłe auta drogowe już pocisk, a w Twoich wymaganiach nie było mowy o nocnej jaździe po górach ;) a i nie chcemy byś po takim pierwszym aucie musiał mieć czas rekonwalescencji.
Hakier
Nałogowiec

Post autor: Hakier »

Olek60 teraz mówisz tak jakby chciał kupić co najmniej lamborghini czy ferrari ;)
BartekGib
Nałogowiec

Po prostu nie popadać w skrajności.

Bo rozbieżność zdań, opinii, etc. może chłopaka przerazić ....
kamilq24

Post autor: kamilq24 »

Dziękuje za wypowiedzi na pewno jakaś informacja od was się przyda przy zakupie Hondy :) Mam kolegę mechanika wiec go wezmę ze sobą i sprawdzi samochód :) Coś tam się wybierze. Myślę że kupie tą na gaźniku za jakieś 4500-5000 i wbije w nią Gaz :) Wiec wyniesie mnie to jakieś 6000 za całość :)

ps. Widzę że fajne forum z fajnymi ludźmi :happy:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Laskosz
Natchniony

Post autor: Laskosz »

Nie czytałem całego tematu ale nie wiem dlaczego chcesz szukać gaźnika. Wg mnie nie ma gorszego sprzętu i bardziej problematycznego niż gaźnik. Jak już zostajesz przy pomyśle na jojko to szukaj chociaż 1.5 na wtrysku
kamilq24 pisze:ps. Widzę że fajne forum z fajnymi ludźmi :happy:
ta fajnymi :D :P
VTEC - there is no better way to fly
viewtopic.php?t=12878
BartekGib
Nałogowiec

Dla mnie też za taką kwotę to już szukaj kolego 1.5 nawet i B2 czyli na dwupunktowcu.

Pozatym gazu od początku nie montuj - pojeździj chwilę, zobacz jak się sprawuje na benzynie i ile Ci pali. Decyzja z gazem podjęta od pierwszego dnia zakupu to kiepska decyzja.

U mnie po przesiadce dosłownie z samych diesli też myślałem, że samochód będzie mi palił masakryczne ilości paliwa. A teraz ? Gazu w mojej Hondzie NIGDY W ŻYCIU ! Po mieście jakim jest WWA teraz mi spaliła dokładnie 7.6 litra a z racji na CAI i fajny dźwięk całego układu dziadkowo nie jeżdżę :)
Awatar użytkownika
Danio
Nałogowiec

Post autor: Danio »

BartekGib pisze:CAI i fajny dźwięk całego układu dziadkowo nie jeżdżę :)
CAI nie mam :D

Podtlenek LPG ale czerwone pole to podstawa :D lubię na 7500 RPM poobracać przepalić ten nagar :D ale więcej jak 10 mi nie spalił gazu ;> (mowa o D15B2) właściwie to tak koło 9 poza miastem ;>

Kolego kamilq24 szukaj wersji Noblesse EG3 silnik D13B2 ale ta wersja jest z bogatszym wyposażeniem tj.:
el. szyby,
el. lusterka,
klima - moim zdaniem kiepski pomysł bo zabierze coś tych KM i spalanie wzrasta no ale...
czarne wnętrze tyle, że nie jak z wersji EG5, ale zawsze coś,
zegary z obrotkiem,
szyber powinien być,
lotka tylnia długa,
chyba srs,
długa konsola (chodzi tu o te schowki w tunelu gdybyś się nie orientował)
i możliwe, że więcej..
jestem Danio - jakieś pytania?!
Paweł.
Nałogowiec

Post autor: Paweł. »

laskosz480 pisze:Nie czytałem całego tematu ale nie wiem dlaczego chcesz szukać gaźnika. Wg mnie nie ma gorszego sprzętu i bardziej problematycznego niż gaźnik. Jak już zostajesz przy pomyśle na jojko to szukaj chociaż 1.5 na wtrysku
Jeździłeś/posiadałeś kiedyś hondę na gaźniku skoro piszesz że gaźnik jest problematyczny? Ja prawie 7lat mam d13b2 i jeszcze problemu z gaźnikiem nie miałem i złego słowa o silniku d13b2 nie powiem. Problem jest wtedy gdy ktoś bez pojęcia po przeczytaniu forum zaczyna zabawę w zdejmowanie fabrycznych blokad i sitek.
Hakier
Nałogowiec

pawełtkn pisze:
laskosz480 pisze:Nie czytałem całego tematu ale nie wiem dlaczego chcesz szukać gaźnika. Wg mnie nie ma gorszego sprzętu i bardziej problematycznego niż gaźnik. Jak już zostajesz przy pomyśle na jojko to szukaj chociaż 1.5 na wtrysku
Jeździłeś/posiadałeś kiedyś hondę na gaźniku skoro piszesz że gaźnik jest problematyczny? Ja prawie 7lat mam d13b2 i jeszcze problemu z gaźnikiem nie miałem i złego słowa o silniku d13b2 nie powiem. Problem jest wtedy gdy ktoś bez pojęcia po przeczytaniu forum zaczyna zabawę w zdejmowanie fabrycznych blokad i sitek.
a ile ci to auto pali? ;)
Paweł.
Nałogowiec

Spala mi 7-8litrów paliwa. Zaraz mi pewnie napiszecie że pali jak smok :D
Hakier
Nałogowiec

jak smok to nie, ale twój 1,3 pali ci 7-8 litrów, mój 1,6 przy pewnie takiej samej jeździe spala litrę mniej na setkę. masz tu teraz świetne porównanie i przede wszystkim powód dlaczego nie warto sobie zawracać głosy silnikiem 1,3
Awatar użytkownika
gruszecky
Natchniony
Kontakt:

Post autor: gruszecky »

ew. EG4 D15Z1 VTEC-E , pali ten litr mniej
: http://ttgarage.pl

a oto moja Funky JDM toczka:

viewtopic.php?t=18302
Paweł.
Nałogowiec

Kolega pyta o tanie, mało awaryjne i łatwe w naprawach auto z gazem za 4-5k do codziennej jazdy, padło też z Jego strony pytanie o d13b2 i Ja mu tylko napisałem jakie mam doświadczenie z tym silnikiem, a jakieś tam kilkuletnie doświadczenie posiadam, więc napisałem tylko że awaryjny gaźnik w d13b2 to mit. Tyle z mojej strony.
Awatar użytkownika
Grzesieek
Moderator

Post autor: Grzesieek »

Szukasz Hondy? Bardzo dobrze. Szukaj IV, V albo VI- nie nastawiaj się na konkretny silnik i wyposażenie- bierz to co będzie w najlepszym stanie (a o ocenie stanu auta było trochę na tym forum)(i zostaw sobie przynajmniej tysiaka rezerwy, bo zawsze coś po drodze wyjdzie- chyba, że te 6k jest na sam zakup auta, nie na wszystko).
Awatar użytkownika
Danio
Nałogowiec

pawełtkn pisze:Spala mi 7-8litrów paliwa. Zaraz mi pewnie napiszecie że pali jak smok :D
joony ma D13B2 i gazu mu pali 8l także jestem w stanie uwierzyć ;>

gaźnik Hondy to dopracowana rzecz ludzie jeżdżą i problemów nie mają i daje to radę jak na 75km dobrze jedzie ;>
gruszecky pisze:ew. EG4 D15Z1 VTEC-E , pali ten litr mniej

ale czy to pod gaz jest dobre?
Awatar użytkownika
gruszecky
Natchniony
Kontakt:

Post autor: gruszecky »

to była propozycja orędownika jazdy na benzynie - w miarę oszczędny silnik i długa skrzynia powodują że można się nim ekonomicznie poruszać bez instalacji gazowej :gunsmilie:
: http://ttgarage.pl

a oto moja Funky JDM toczka:

viewtopic.php?t=18302
Awatar użytkownika
Danio
Nałogowiec

gruszecky pisze:to była propozycja orędownika jazdy na benzynie - w miarę oszczędny silnik i długa skrzynia powodują że można się nim ekonomicznie poruszać bez instalacji gazowej :gunsmilie:
Ok zrozumiałem ;D ale takie D15Z1 ciężko znaleźć ;P większość EG4 ma D15B2 ;]
soulem
Forumowy As

Post autor: soulem »

Kolego poprzeglądaj dział sprzedam, także na sąsiednich forach. Ostatnio co chwile coś widzę w podobnej kwocie. np:

http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=16832

http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=16831

http://www.civicklub.pl/forum/showthrea ... USDM-d15b7
ODPOWIEDZ