czujnik temperatury??

Problemy z prądem.
ARKADE09
Berbeć

czujnik temperatury??

Post autor: ARKADE09 »

Witam mam taki mały problem w mojej Hondzie wskazówka od temperatury wody co jast na zegarach wgl sie nie podnosi a silnik pracuje normalnie nic sie nie dzieje woda sie nie gotuje bo słyszałem że jak by był uszkodzony termostat to woda by sie gotowała. czy jest to wina czunika termostatu??? i czy wymienie sobie sam?? bo nie jestem jakimś mechanikiem :d
Zwolin
Berbeć

Post autor: Zwolin »

Mógł Ci paść wskaźnik na zegarach, albo czujnik temperatury wody ;)
motomaniek10
Pełnoprawny User

Post autor: motomaniek10 »

Jak wskazówka jest zawsze na dole to obwód przerwany. Jak jest na górze to obwód zwarty do masy. Wypnij z czujnika i zewrzyj do masy. Jak wskoczy na górę to zepsuty czujnik, jak się nie ruszy to uszkodzona wiązka lub wskaźnik.
ARKADE09
Berbeć

ok dzięki spróbuję :d
Awatar użytkownika
gruszecky
Natchniony
Kontakt:

Post autor: gruszecky »

ale zależy jak uszkodzony jest termostat- gdy jest zawieszony na obiegu krótkim to obieg pomija chłodnicę i woda się gotuje. Gdy jest zawieszony na pozycji otwartej to ma obieg długi non stop i woda wciąż przepływa przez chłodnice przez co temperatura się nie podnosi
: http://ttgarage.pl

a oto moja Funky JDM toczka:

viewtopic.php?t=18302
ARKADE09
Berbeć

woda sie nie gotuje nic z tych rzeczy, a w środku normalnie sie nagrzewa
motomaniek10
Pełnoprawny User

Post autor: motomaniek10 »

Możesz tez zrobić "termostat" z tektury i założyć na próbę na chłodnicę.
ARKADE09
Berbeć

motomaniek10 pisze:Wypnij z czujnika i zewrzyj do masy
jak mam dotknąć masy jak tam jest taki śmieszny plastik... jakis kabelek wsadzic i dołożyc do masy??
ARKADE09
Berbeć

a jeszcze powstał mi nowy problem..a mianowicie nie świeci mi kontrolka od rezerwy a żeby wymienić tą żarówkę to chyba duzo roboty jest co??
Smirnoff

Post autor: Smirnoff »

Też tak miałem, wymontuj termostat ugotuj go i zobacz czy się otwiera i zamyka...

U mnie do wymiany był termostat, bo był otwarty, cały czas pompował wodę w obieg, przez co też palił jak smok :)
Smirnoff

ARKADE09 pisze:a jeszcze powstał mi nowy problem..a mianowicie nie świeci mi kontrolka od rezerwy a żeby wymienić tą żarówkę to chyba duzo roboty jest co??
Wymiana żarówki z zegarów to przy dobrych wiatrach 20min roboty z demontażem - wymianą - montażem... Poradniki są na forum.

Zresztą to nie filozofia odkręcasz śrubki wyciągasz awaryjny guzik kolejna śrubka i ciągniesz plastik :)
ARKADE09
Berbeć

a jaka żarówka tam idzie??
Smirnoff

Powyciągaj i posprawdzaj żarówki, jak są spalone od razu zauważysz... Chyba że w ogóle nie masz żarówki od rezerwy ... (Ja nie mam :) )
ARKADE09
Berbeć

żarówka jest na pewno bo wcześniej świeciła..
Smirnoff

To masz taką samą hondę jak ja ? EG3 95' D13B2 ? I masz żarówkę a ja nie :P zostałem poszkodowany :( , jak świeciła to musi tam być wyciągnij "zegary" wykręć żarówkę i ją wymień... Jak nie wiesz która to wyciągaj wszystkie po kolei i sprawdź która spalona a która nie, poznasz od razu (srebrny/czarny nalot wewnątrz żarówki)

P.S. Powinna być albo blisko wskaźnika albo w którymś porcie ... jak masz symbol dystrybutora to problem rozwiązany.
rafal124jdm

Post autor: rafal124jdm »

Panowie mam problem z wskazówką od temperatury wody mianowicie gdy zapale auto wskazówka albo podnosi się odrazu na maxa albo wogóle nie drgnie ewentualnie przy dodaniu gazu skacze jak oszalała o co kaman?? I jeszcze taka sprawa nie świeci mi kontrolka od ładowania,żarówka jest dobra bo sprawdzałem i ładowanie też jest macie jakieś pomysły jak to naprawić?
Awatar użytkownika
Danio
Nałogowiec

Post autor: Danio »

Zegarek raczej padł musisz nowe zegary włożyć a temperatura hmm może kostka od czujnika nie styka dobrze lub ma zwarcie albo sam czujnik padł ;>
jestem Danio - jakieś pytania?!
Awatar użytkownika
Laskosz
Natchniony

Post autor: Laskosz »

UWAGA ODKOP!

Odpalam auto i po jakichś 2 minutach wskazówka od temperatury leci do samej góry. Jakieś pomysły zanim zacznę szukać? Bardziej wskaźnik w liczniku, czy czujnik?

Sam sobie odpowiadam. Upierdzielił się ten cienki drucik pod wskaźnikiem w liczniku. To tak dla potomnych.
Ostatnio zmieniony śr 04 lut 2015, 20:00:28 przez Laskosz, łącznie zmieniany 1 raz.
VTEC - there is no better way to fly
viewtopic.php?t=12878
ODPOWIEDZ