popalona izolacja i kable halogenów
popalona izolacja i kable halogenów
Witam
Mam problem. Otóż po zamontowaniu halogenów i podłączeniu ich, wszystko działało dopóki samochodem nie wyjechałem z garażu. Po włączeniu ich na zewnątrz, cała wiązka została spalona, tzn izolacja. Tu rodzi się moje pytanie co może być tego przyczyną? Dodam że wciąż pali bezpiecznik od halogenów. Proszę o odpowiedź jak dla laika, ponieważ w sprawach elektryki jestem całkowicie zielony.
Pozdrawiam
Mam problem. Otóż po zamontowaniu halogenów i podłączeniu ich, wszystko działało dopóki samochodem nie wyjechałem z garażu. Po włączeniu ich na zewnątrz, cała wiązka została spalona, tzn izolacja. Tu rodzi się moje pytanie co może być tego przyczyną? Dodam że wciąż pali bezpiecznik od halogenów. Proszę o odpowiedź jak dla laika, ponieważ w sprawach elektryki jestem całkowicie zielony.
Pozdrawiam
http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=halogeny wszystko podłączyłem tak jak w tym schemacie, a zwarcia szukać, po całej długosći kabli? czy jest może jakiś newralgiczny punkt gdzie może dojść do zwarcia?
Zdemontuj instalację halogenową. Wyjmij ją z tego pancerza/wężyka weź miernik ustaw na nim opcję wykrywanie zwarcia/obwodu zamkniętego (symbol to taki jakby dźwięk) podłącz bieguny miernika do instalacji i jeśli piszczy to masz styk gdzieś, ale jest na bank skoro wywala bezpiecznik. Przejrzyj dokładnie kabelki czy nie mają uszkodzeń pancerza jeśli będziesz pewny na 100%, że nie to owiń kabelki izolacją/wężykiem i sprawdź miernikiem jeszcze raz.
jestem Danio - jakieś pytania?!
jak kupiles nowe chinczyki to to masz zamienione fabrycznie kabelki przy fogu taki bialy i jeszcze inny tam Ci sie zwarcie robi i daltego topi wiazke, mialem kiedys identyczny problem i w sumie nire tylko ja gdy byl robiony zakup grupowy na ckpl proponuje to sprawdzic ale uprzednio wymienic kable te potopione