Spręzyny/ amorki/ ki ch*j? ;)

Coś puka i stuka? Trzeba to wymienić, a nie wiesz jak ?
Mahcin
Berbeć

Spręzyny/ amorki/ ki ch*j? ;)

Post autor: Mahcin »

Witam.
Mam taki problem że Hania krzywo stoi, tj są różne prześwity przy kołach (chociaż nie wiem czy stoi na równym, a nie chce mi się specjalnie gdzieś jechać na równe, bo są też inne objawy). Przy lewym przednim kole i prawym tylnym jest podobny, ale prawy przód i lewy tył ma prześwit mniejszy o około 3cm. różnica jest widoczna gołym okiem
W zaznaczonym miejscu był swego czasu jednorazowy wyciek jakiś (nie wiem czy to ma coś wspólnego z amorkiem)
Obrazek

Dodatkowo przy wkręcaniu na obroty Hanka skręca w stronę gdzie przednie koło ma większy "prześwit" od błotnika (w lewo). Wykluczam drążek kierowniczy, końcówkę drążka, tuleje wahacza, poduszkę wahacza i zbieżność też niby mechanior zrobił

A przy skręcaniu w lewo (gdzie przednie kolo ma większy prześwit) słychać stuki...

Opony nowe, wyważone, poprzednio było tak samo (w sensie przed zmianą)
pasta725
Nałogowiec

Post autor: pasta725 »

Wariat, a nie założyłeś tył na przód? :o
Ile byś nie włożył do tego interesu, to dobre koło podstawą sukcesu :]
Mahcin
Berbeć

ja nic nie zakładałem :P
wszystko jest tak jak było jak kupiłem, ale wcześniej wszystko było OK (albo byłem ślepy i nie widziałem)
Pio

Post autor: Pio »

Patrze na to zdjecie co podales i nie wiem czy na civica patrze:) Nie ufaj nikomu co niby bylo rtylko jedz na controle pojazdow daj dwie dychy i sie dowiedz...
Mahcin
Berbeć

No pewnie że na Civica :P tylko trzeba z boku patrzeć :P
No ogólnie to ten zakład w którym robiłem to raczej dobry jest itd
Ale chyba pojadę z tym gdzieś, w końcu od Civica wymaga się prowadzenia jak po sznurku ;)
Na stacji kontroli pojazdów sprawdzą mi to na szarpaku jakimś? i tylko 20 złociszy? (w sensie chodzi o to ściąganie samochodu przy wciskaniu sprzęgła)
Michalll_1991
Berbeć

Post autor: Michalll_1991 »

no jak masz zawieszenie porypane to sie dziwisz ze Ci sciaga ?

z tego co widze o ile chodzi o zielony okrag to zaznaczyles poprostu śrubę wachacza górnego.
Mahcin
Berbeć

Sory że tak późno ale nie było kiedy napisać ;)
Rozkręciliśmy przód, wyjęliśmy sprężyny, poszukaliśmy co może być problemem, ale nie znaleźliśmy nic :P
Złożyliśmy i jest lepiej - nie ściąga już, samochód stoi prosto ;) Może coś było źle założone czy coś a my to założyliśmy dobrze - nie wiem :P
Ważne że już się dobrze jeździ :)
ODPOWIEDZ