Optymalne spalanie honda
- Walnuts.inc
- Nałogowiec
- Walnuts.inc
- Nałogowiec
ja jezdzac tempem innych aut dosc dynamicznie to po lodzi pali mi 10litrow potrafi zejsc do 9 ale co chwila swiatla, ssanie i tak po miescie bierze,jezdzac w cyklu mieszanym lodz rzgow zeszla mi do 6 litrow a nie sadzilem ze da rade tak nisko zejsc, osobiscie sadze ze ponizej 8litrow w miescie tym bardziej takim wiekszym jak lodz sie nie da zejsc ale wszystko zalezy od tego jak dana osoba jezdzi i od stanu technicznego auta.
- Laskosz
- Natchniony
Ten temat to taka never ending story się robi. Jedź na złom, weź sonde przełóż, zobacz czy się poprawi, jak nie to oddaj. Nie pamiętam czy pisałeś coś o gaźniku. Regulowałeś go Filtry wymieniłeś ? Widział jakiś mechanik ten samochod ?
VTEC - there is no better way to fly
viewtopic.php?t=12878
viewtopic.php?t=12878
Samodiagnostyka to pierwsze
Silniczek krokowy wyczysc
Filtry wymien
Sonda Lambda ..
a jak nadal za duzo pali na twoje mozliwosci to albo wrzuc gazoline albo sprzedaj auto
jeszcze mozesz wyczyscic przepustnice dla pewnosci no i chyba to by było na tyle
Jest duzo czynnikow ktore moga wplywac na spalanie ... nawet zbyt szerokie opony
Silniczek krokowy wyczysc
Filtry wymien
Sonda Lambda ..
a jak nadal za duzo pali na twoje mozliwosci to albo wrzuc gazoline albo sprzedaj auto
jeszcze mozesz wyczyscic przepustnice dla pewnosci no i chyba to by było na tyle
Jest duzo czynnikow ktore moga wplywac na spalanie ... nawet zbyt szerokie opony
Witam ponownie .Auto bylo u miechanika sprawdzal gaznik powiedzial ze jest juz podana minimalna dawka paliwa ze auto pracuje dobrze filtry sa okey silnik ladnie pracuje .Wspomnialem mu o sadzie lambda mowil ze to bardzo malo prawdopodobne i ze raczej jest okey bo nie wyrzuca bledu ani nic .Wiec co moze byc nie tak auto nadal pali 10 l w miescie.
to i ja się dorzucę po przestudiowaniu całej opowieści dziwnej treści.
Moje piękne d13b2 przez zime i piekny marzec palił 10 l / 100.
Odcinki 15 km w jedna i w drugą strone.
Wczoraj byłem zobaczyć co tam ecu wymiga - nic nie wymigało, kompletnie lampka ani razu nie błysła i dupa. Tak sprawdzałem 3 razy. - ktos ma pomysł dlaczego nic sie nie pali i czy moze być tak ze komputer działa w 'trybie awaryjnym' i robi sobie dobrze paliwem ?
Jak pisze głupoty to prosze mnie poprawic
Moje piękne d13b2 przez zime i piekny marzec palił 10 l / 100.
Odcinki 15 km w jedna i w drugą strone.
Wczoraj byłem zobaczyć co tam ecu wymiga - nic nie wymigało, kompletnie lampka ani razu nie błysła i dupa. Tak sprawdzałem 3 razy. - ktos ma pomysł dlaczego nic sie nie pali i czy moze być tak ze komputer działa w 'trybie awaryjnym' i robi sobie dobrze paliwem ?
Jak pisze głupoty to prosze mnie poprawic
My Civic 95' HB
viewtopic.php?t=12569
viewtopic.php?t=12569
Witam. Ja dzisiaj doznałem szoku:) Honda civic hb 1.6 vtec sohc, na pełnym syntetyku. Spalanie mojej hondy na trasie wyszło 4 litry na 100km.... Wcześniej wymienione łożyska, i tłoczki hamulcowe wymienione i posmarowane smarem zmniejszającym tarcie tłoczyska. Opony 195/50/15:)
Spalanie mierzone w ten sposób, tankowanie do pełna do drugiego odbicia, przejechałem około 200 km zatankowałem (do pełna drugie odbicie) i spalanie wyszło dokładnie 4.05. Wcześniej inną hondą civic v gen ale z d15b2 spalanie wychodziło miedzy 4.7-4.9 bez specjalnego oszczędzani. Teraz się na trasie postarałem i 4 litry:D
Z tego co zauważyłem to moja honda jest okropnie wrażliwa na styl jazdy, bo spalanie na poziomie 10 litrów na 100 w mieście traktuje jako normalne przy nieco dynamiczniejszej jeździe.
Komuś jeszcze się tak zdarzyło:>??
Dla porównania seat Ibiza rodziców z silnikiem sdi pali na trasie 5 a w mieście 5.5 i styl jazdy niewiele zmienia.
Spalanie mierzone w ten sposób, tankowanie do pełna do drugiego odbicia, przejechałem około 200 km zatankowałem (do pełna drugie odbicie) i spalanie wyszło dokładnie 4.05. Wcześniej inną hondą civic v gen ale z d15b2 spalanie wychodziło miedzy 4.7-4.9 bez specjalnego oszczędzani. Teraz się na trasie postarałem i 4 litry:D
Z tego co zauważyłem to moja honda jest okropnie wrażliwa na styl jazdy, bo spalanie na poziomie 10 litrów na 100 w mieście traktuje jako normalne przy nieco dynamiczniejszej jeździe.
Dla porównania seat Ibiza rodziców z silnikiem sdi pali na trasie 5 a w mieście 5.5 i styl jazdy niewiele zmienia.
No cóż, dziwnie się tego słucha... b18+, trasa 350km, 12l/100, na autostradzie (połowa trasy) 220-240(licznikowe) i na zwykłej do 180, okolo 130 przez wiekszość czasu..
a w mieście - bez klimy 12 trzeba liczyć. Nie mówię tu o ciągłej oszczędnej jeździe - na ciepłym oleju dotykając shiftlighta. Z klimą trochę można doliczyć.
a w mieście - bez klimy 12 trzeba liczyć. Nie mówię tu o ciągłej oszczędnej jeździe - na ciepłym oleju dotykając shiftlighta. Z klimą trochę można doliczyć.