Radio się wyłącza gdy odpalę silnik

Tematy związane z odsłuchem muzyki w samochodach.
BlachaKSA
Pełnoprawny User

Radio się wyłącza gdy odpalę silnik

Post autor: BlachaKSA »

Witam mam problem z radiem gdy kupiłem samochód go nie było więc kupiłem sobie sony GT40u . Po zamontowaniu wszystko dobrze chodzi jednak gdy tylko odpalam silnik radio się wyłącza czasem włączy się podczas jazdy ale to po dłuższej chwili oraz ma tendencje do wyłączania się wtedy i załączania ponownie . Co może być przyczyną ?
IWAN
Żółtodziób

Post autor: IWAN »

sprawdz wszystkie łaczenia kabli / kostek, przeczyść piny w panelu i radiu
jacolosiem
Żółtodziób

Post autor: jacolosiem »

Tak jak mówi IWAN warto zajrzeć za radio i sprawdzić czy jakiś domorosły elektryk nie robił tam żadnej rzeźby, sprawdzić czy kostki nie są luźne, czy nie było nic lutowane, a jeśli było to sprawdzić czy nie ma "zimnych" lutów i wtedy ewentualnie to poprawić.
pyotrec90
Podwójny As

Post autor: pyotrec90 »

Może przewody w kostce są pozamieniane.
hondagostyn

Post autor: hondagostyn »

kabelek od pamięci może nie jest podpięty albo coś jest źle połączone w kostce
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

Post autor: grrruby »

kabelek od pamięci może i nie jest podpięty, ale radio wtedy powinno jedynie nie zapamiętywać ustawień i stacji radiowych zapisanych. nie powinno się wyłączać.

nie pali bezpieczników? mogą być zamienione przewody i to wydaje się być bardzo prawdopodobne ;) prosty miernik za 5zł żeby sprawdzić gdzie i kiedy masz plus i kiedy masę no i do tego schemat kostki iso z neta, albo z instrukcji ;) i jedziesz :D nie ma dużo roboty ;)
BlachaKSA
Pełnoprawny User

Post autor: BlachaKSA »

Szczerze to nie znoszę elektryki nigdy w tym mocny nie bylem jak kupiłem radio to na tej przejściówce co mi dołożyli do radia są dwa kabelki żółty jest połączony z żółtym a czerwony z czerwonym może trzeba je zamienić co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

musiałbym przeanalizować schemat kostki, jeśli nikt wcześniej tego nie zrobi, ogarnę to jutro ;)
elPresidente

Post autor: elPresidente »

A na chłopski rozum, to nie jest czasem słabe połączenie kabli? Powiedzmy jak odpalasz nie ma styku, potem wjedziesz w jakąś dziurę, przejedziesz trupa itp i nagle się włącza. Przynajmniej u mnie tak było, bo kostki ISO były słabo podpięte do ori kabli.
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

na pierwszy ogień założyłbym inne radio i zobaczył jak się zachowuje. Pożycz od kogoś na dwa dnia sprawne radyjko i zobaczysz ;)

Sprawdzać te kabelki na schemacie?
JokerNH
Natchniony

Post autor: JokerNH »

może gdzieś zwiera jakiś kabalek , zobacz czy kabelki których nie używa radio są zabezpieczone izolacją ;) POZDRAWIAM
"Nie trąb gdy zwalniam, jadę na glebie, zaraz wahaczem, o coś przyjebie"
ODPOWIEDZ