Brak napięcia na akumulatorze

Problemy z prądem.
Mahcin
Berbeć

Brak napięcia na akumulatorze

Post autor: Mahcin »

Witam.
Pożyczyłem samochód ojcu który to pozostawił włączone światła w samochodzie (jakby nie słyszał sygnału...).
Po jakimś czasie próbowałem coś zrobić w samochodzie ale po przekręceniu kluczyka nie zapaliła się żadna kontrolka. Okazało się, że problemem była "bateryjka" ;)

Brat podłączył do prostownika, wyświetliło się że wszystko jest OK z akumulatorem, ładował 3 godziny.

Po podpięciu akumulatora w samochodzie przekręcił zapłon, kontrolki się zapaliły, ale silnika nie udało się uruchomić. Włączył więc światła i w tym momencie wszystkie kontrolki zgasły (światła się nie zapaliły). Dziś sprawdziłem napięcie na akumulatorze... w sumie to nie byo czego sprawdzać bo miernik nie pokazał ani jednego volta...

I teraz pytanie. czy może być jakieś zwarcie? czy to wina akumulatora?

Jutro będę próbował sprawdzić akumulator w innym samochodzie ale chętnie usłyszę jakieś porady od Was :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

Post autor: grrruby »

ja tak miałem jak mi się rozładował akumulator przez to, że auto stało dłuższy czas, coś ok. 2tyg z tego co pamiętam. Padł na amen, nawet immobiliser nie gasł jak go deaktywowałem ;) kaplica, o światłach też nie było co marzyć :P po podładowaniu udało się odpalić ale akumulator tym zabiłem, po kilku dniach musiałem wymienić na nówkę.

Próbowałeś odpalić "na kable"?
Mahcin
Berbeć

Nie próbowałem.
Ale u mnie też stała Hania dość długi czas niestety bo nie miała OC, bo miałem problem z przerejestrowaniem ;)
też stała koło 2tyg...
Ciekawe czy gwarancja na akumulator to obejmie ;P
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

jak masz nowy to mogło coś po prostu nie łączyć, chociaż nie możesz wykluczyć padnięcia aku... Lepiej zajmij się tym jak najszybciej, bo rozładowując baterię do końca zabijasz ją ;)
Mahcin
Berbeć

No bateria jest praktycznie nówka, ze 2 miesiące ma.
jutro raz jeszcze sprawdzę w samochodzie brata. Jak będzie to samo to jadę do norauto :P
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

może faktycznie jakaś wade ma, niech to sprawdzą ;) tylko mogą Ci kit wciskać, wiec nie daj sie podejść że niby Twoja wina, bo nowa bateria nie ma prawa paść w ciągu dwóch tygodni nie używania ;)
Mahcin
Berbeć

Okazało się że to jednak nie Akumulator. (w innym samochodzie działa).

Ostatnio zdejmowałem boczki drzwi, może przy zakładaniu ich spowrotem zrobiło się jakieś zwarcie?

Przy dzisiejszej próbie w Hani światła się zapaliły lecz za pierwszym razem samochód nie chciał odpalić a za drugim przekręceniem kluczyka znowu zgasły kontrolki i nic nie dało się zrobić... :(
Mahcin
Berbeć

Nikt nie ma żadnych pomysłów?
kaczor44
Żółtodziób

Post autor: kaczor44 »

sprawdź bezpieczniki :gossip:
Mahcin
Berbeć

To było pierwsze co zrobiłem :P
Awatar użytkownika
grrruby
Nałogowiec

Bezpieczniki i masy raz jeszcze, bezpieczniki pod kierownicą i te w skrzyneczce koło akumulatora. Dokładnie sprawdź, bo mogą być zaśniedziałe i mimo, że wyglądają jak nówki to nie pozwalają na przepływ prądu.
Mahcin
Berbeć

Ale to w takim razie musi być jakiś główny bezpiecznik, no nie? bo prądu nie ma wszędzie...
Od radia, przez zapalniczkę i światła, po sam zapłon
Mahcin
Berbeć

Okazało się, że akumulator padł do końca. Domowy prostownik przez to pokazywał full.
W norauto naładowali, chociaż trwało to tydzień :P
temat do zamknięcia
Zablokowany