kod błedu nr 9?????????

Problemy z prądem.
PAWEL1199911
Berbeć

kod błedu nr 9?????????

Post autor: PAWEL1199911 »

Witam potrzebuje pomocy .po samodiagnostyce odczytałem kod nr 9 z tabeli wynika że to czujnik identyfikujący 1 cylinder - co to oznacza i co mam z tym zrobić???? to coś poważnego??? mam silnik d6a9.
Barthez

Post autor: Barthez »

Było już, wystarczy poszukać.
Aciulek
Potrójny As

Post autor: Aciulek »

Barthez pisze:Było już, wystarczy poszukać.
nie jest tak latwo znalesc, ja nie znalazlem
kod nr9 to tak jak piszesz "czujnik polozenia pierwszego cylindra" i tak jak Ty nie wiem jak to wplywa na silnik i najwazniwsze jaka jest przyczyna takiego bledu
"strzelam" ze to moze byc cos w aparacie zaplonowym,
chlopaki opis kodow samodniagnostyki jest lawo znalesc, ale oprocz kodow przydala by sie wiedza jak takie kody niwelowac(naprawiac usterke), ja wiem ze te kody juz duzo nam mowia i naprowadzaja nas,
ale nie zawsze jest tak latwo :/
ja sam mam co jakis czasz "wysyp" bledow i niby wiem od czego sa i juz cudowalem z nimi, a one i tak wyskakuja
Barthez

Post autor: Barthez »

Wiesz nie chodzi o to że nie łatwo znaleźć tylko wczoraj czytałem temat i chłopaki tłumaczyli co można zrobić w temacie.
Kowson
Berbeć

Post autor: Kowson »

Witam,
dzisiaj również podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka check engine. Sprawdziłem kod i wyskoczył błąd nr. 9. Przeszukałem forum nie znalazłem nic na ten temat, więc piszę w tym wątku. Otóż, jakie mogą być przyczyny tego błędu? Czytałem, że może być to spowodowane popsutym czujnikiem, jednak w manualu jest napisane, żeby tego czujnika nie rozbierać. Wymieniłem dzisiaj kopułkę zapłonu, bo poprzednia miała sporo takiego rdzawego osadu i była lekko mówiąc bardzo wyeksploatowana. Jednak to nie pomogło, kontrolka dalej się pali podczas jazdy. Dodatkowo zaobserwowałem nieregularną pracę silnika podczas jazdy, co jakiś czas odczuwalne są zadławienia i lekkie szarpnięcia.

Silnik to d15b7 z kanadyjskiego hb, aparat zapłonowy seria.

Pozdrawiam serdecznie, Kowson.
Awatar użytkownika
SiVy
Obeznany
Kontakt:

Post autor: SiVy »

wymień aparat zapłonowy bo tego czujnika nie dostaniesz

ewentualnie mozesz spróbować rozebrac aparat zapłonowy i przeczyścić stuk czujnika z wałkiem

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... a1acc7e456

ten czujnik to CYP czasem to pomaga - u mnie nie pomogło
Części Honda OEM, markowe zamienniki. Zapraszam
ODPOWIEDZ