Pierwsze rzeczy jakie trzeba zrobić?
Pierwsze rzeczy jakie trzeba zrobić?
Tak jak w temacie. Kupiłem Civic 92 HB 1.5 260 000km. Jakie części eksploatacyjne powinienem wymienić i co jeszcze zrobić aby auto wróciło do dawnej świetności? Zaznaczam, że specjalnie kupiłem auto w nienajlepszym stanie lecz tańsze ażeby mieć frajdę przy pracy którą włożę w jego naprawy.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Do zrobienia:kwiatek87 pisze:Na sam początek rozrząd (pasek, napinacz, być może pompa wody, ja nie wymieniałem), olej i filtr oleju. Sprawdź w jakim stanie są świece i filtr powietrza, hamulce i zawieszenie. To moim zdaniem najważniejsze, co powinieneś zrobić, na resztę przyjdzie czas. Bezawaryjności.
-rozrząd
-filtr oleju + wymiana oleju
-świece
-hamulce (klocki i szczęki+ewentualnie cylinderki?)
Co do filtru powietrza to założony jest jakiś stożek. Odświeżać go czy kupić nowy? Jak ocenić stan zawieszenia? Po stukach i pukach mam rozumieć??
- K23
- Natchniony
- Kontakt:
Stożek warto czyścić i smarować odpowiednimi płynami. Skocz do mechanika niech popatrzy Ci na wszystkie tulejki. Zerknij w jakim stanie masz wszelkie płyny, nie tylko olej. Czyli wspomagania, chłodniczy, hamulcowy.
Podjedź do kogoś kto wie jak Honda powinna pracować i jak powinna jeździć, może okaże się, że warto wyregulować zawory, ustawić zapłon. Te dwie rzeczy nie są drogie, ale jeśli samochód chodzi w cały świat to może się okazać, że troszkę siły odzyska, będzie pracował ciszej i spalanie może odrobinę się zmniejszyć.
Poza tym odkurzyć, umyć szyby od środka, jakiś ładny zapaszek i już się milej jeździ
Podjedź do kogoś kto wie jak Honda powinna pracować i jak powinna jeździć, może okaże się, że warto wyregulować zawory, ustawić zapłon. Te dwie rzeczy nie są drogie, ale jeśli samochód chodzi w cały świat to może się okazać, że troszkę siły odzyska, będzie pracował ciszej i spalanie może odrobinę się zmniejszyć.
Poza tym odkurzyć, umyć szyby od środka, jakiś ładny zapaszek i już się milej jeździ
Przydałoby się żeby jakaś osoba która ma już długo Civica obejrzała go. Czekam aż ktoś z Warszawy sie zaoferuje. A czyszczenie dogłębne potrzebne bez dwoch zdań!Kwapcio23 pisze:Podjedź do kogoś kto wie jak Honda powinna pracować i jak powinna jeździć, może okaże się, że warto wyregulować zawory, ustawić zapłon.
moze nie koniecznie trzeba regulowac zawory bo czasami jak wymieni sie olej na nowy to luz zaworowy sie kasuje i przestaje stukacSopel_XL pisze:Przydałoby się żeby jakaś osoba która ma już długo Civica obejrzała go. Czekam aż ktoś z Warszawy sie zaoferuje. A czyszczenie dogłębne potrzebne bez dwoch zdań!Kwapcio23 pisze:Podjedź do kogoś kto wie jak Honda powinna pracować i jak powinna jeździć, może okaże się, że warto wyregulować zawory, ustawić zapłon.