Dziwne dzwieki z tylu ???? o co kaman?

OdJutraNiePije

Dziwne dzwieki z tylu ???? o co kaman?

Post autor: OdJutraNiePije »

Od jakiegos czasu podczas skretow lub ruszania cos dziwnie trzeszczy albo raczej stuka z tylu, dzwiek dochodzi jakby gdzies z okolicy mocowania amora prawego albo cos kolo tego, raczej u gory. Dzwiek przypomina obijanie sie metalowej rurki o karoserie ze spora czestotliwoscia drgan tej rurki. Co to moglo by byc? Moze mial ktos podobnie? z góry dzieki za pomoc
ALn

Post autor: ALn »

raczej sworznie lub tulejki... Najlpiej jak podniesiesz auto sciagniesz kolo i zobaczysz wszytske elemnty metalowo - gumowe. Jednak jak obstawiam, ze to sworzenie :)
OdJutraNiePije

kurde po tym dzwieku raczej nie, chodz sprawdze wszystko. Myslalem ze to kielich amora ze luz jakis czy co ale nie wyczulem tam luzu jak sprawdzalem. To tak jak by rureczka jakas obijala sie o karoseri. dziwny dzwiek
szczwanyhenio
Żółtodziób

Post autor: szczwanyhenio »

OdJutraNiePije pisze:kurde po tym dzwieku raczej nie, chodz sprawdze wszystko. Myslalem ze to kielich amora ze luz jakis czy co ale nie wyczulem tam luzu jak sprawdzalem. To tak jak by rureczka jakas obijala sie o karoseri. dziwny dzwiek
siema mam to samo;/ robione zawiecha amor + sprezyna, lożysko i oba cukierki, stuki z prawego tylnego koła i dokładnie takie jak kolega wyżej opisuje; na podnośniku w kole nic nie lata, na szarpakach też nic nie pokazuje, rozbierałem kanapę półkę i niby ciszej było ale sam niewiem myślałem że plastiki, dorzuciłem rozpórkę górną tył licząc że coś poradzi ale duupa
następną akcją będzie chyba wywalenie boczków i wymiana zatrzasków + może jakiś materiał wyciszający napchać tam do środka? stuki głośne nie są ale wk......ące!strasznie!
wojtu
Potrójny As

Post autor: wojtu »

Może lata gdzieś jakaś luźna część (śrubka, mocowanie jakieś się odczepiło itp). Bo jak pisałeś problem najbardziej się objawia przy skręcaniu, ruszaniu czyli wtedy gdy działają największe siły i mogą coś przestawiać luźnego.
Taka moja teoria :gunsmilie:
Ale czasem najbanalniejsze rozwiązanie może być prawidłowe
MarceL
Berbeć

Post autor: MarceL »

ALn pisze:raczej sworznie lub tulejki... Najlpiej jak podniesiesz auto sciagniesz kolo i zobaczysz wszytske elemnty metalowo - gumowe. Jednak jak obstawiam, ze to sworzenie :)
Z tyłu są jakieś sworznie?? :)

Sprawdź sobie czy tłumik się dobrze trzyma i czy nie spadł z zaczepów, ogólnie cały wydech zobacz. Zwłaszcza w miejscu gdzie przechodzi nad wahaczem, może być za nisko i uderzać.
Pecado
Natchniony
Kontakt:

Post autor: Pecado »

Sprawdz, czy nie wala Ci sie nic w bagazniku oraz czy masz dobrze przykrecone koło zapasowe. Uderz energicznie w zapasówke i zobacz czy nie wywołasz tgo hałasu.
OdJutraNiePije

dzieki za zainteresowanie, dzisiaj postprawdzam ale wydaje mi sie ze najblizej tego dzwieku moze byc Marcel z wydechem bo to własnie taki gluchy dzwiek, z tym ze on jest slyszalny duzo wyzej ale mozliwe ze sie tak niesie. Dam znac jak sprawdze
OdJutraNiePije

wojtu pisze:Może lata gdzieś jakaś luźna część (śrubka, mocowanie jakieś się odczepiło itp). Bo jak pisałeś problem najbardziej się objawia przy skręcaniu, ruszaniu czyli wtedy gdy działają największe siły i mogą coś przestawiać luźnego.
Taka moja teoria :gunsmilie:
Ale czasem najbanalniejsze rozwiązanie może być prawidłowe
tez tak uwazam tylko wlsanie takie najbardziej blache rzeczy najtrudniej jest zlokalizowac a irytuja strasznie
OdJutraNiePije

to nie wydech jednak, ma ktos inne propozycje?
francuz
Żółtodziób

Post autor: francuz »

Mi tak stukało wymieniłem cukierki bo były do wymiany , jednak po wymianie nadal coś stukało ale dużo dużo ciszej okazało się że jeszcze trzeba wymienić tulejki na dolnych wahaczach i na wahaczach od zbieżności po wymianie wszystkich tulejek jest teraz cichutko i lepiej się auto prowadzi
ODPOWIEDZ