Forum Civic5g.pl
Forum Hondy Civic 5 generacji - c5g

Elektryka - Problem przeciwmgielne.

tyniek - Nie 23 Lis, 2008
Temat postu: Problem przeciwmgielne.
Sluchajcie mam taki problem. Zorbilismy razem z Panem Uszym USDMy i wszystkie wiazki mialem zgodnie z instrukcja i wszystko pieknie podlaczylem i po zapaleniu pali sie caly czas przycisk do przeciwmgilenego swiatla i nawet nie dziala z tylu. O co moze chodzic??
Maverick - Pon 24 Lis, 2008

Trzeba wstawić diodę prostowniczą w obwód. Najlepiej jedną dla przeciwmgielnych, jedna dla mijania i jedna dla stopu (jeśli masz w wewnętrznych lampach).
tyniek - Pon 24 Lis, 2008

Dzieki za info ale szczerze to sie na tym kompletnie nie znam:/ Musze to dac osobie, ktora sie na tym zna :bored:
Maverick - Pon 24 Lis, 2008

Taka dioda przepuszcza prąd tylko w jedna stronę, wiec jesli zapalisz swiatła to nie bedzie ci swiecił przycisk w kokpicie, nic trudnego, wystraczy ja wlutowac w kabel którym idzie sygnał (zwracając uwage na biegunowość diody).
tyniek - Pon 24 Lis, 2008

Spoko http://www.civic5gen.pl/viewtopic.php?t=282 bralem z tego i tutaj jest ten kabel od przeciwmgielnego. I gdzie to mam wlutowac?? Przeciac kabel na pol i tam wlutowac??
Maverick - Pon 24 Lis, 2008

Wg tego co jest napisane odnośnie wiazki to diode prostowniczą 3A należy wlutować w przewody:
- czerwono-czarny przewód odpowiada za światło pozycyjne
- zielono-bia3y przewód to światło przeciwmgielne
tak aby przepuszczały prąd do żarówki

P.S. Tak jak piszesz trzeba po prostu przeciąc kabel (ewentualnie wyciac kawałek i zastąpic go diodą).

radziok - Wto 25 Lis, 2008

o czym wy piszecie :!: jakie diody :!: rozumiem, ze chodzi o tylne swiatla. musisz miec jakies zwarcie, przejzyj dokladnie instalacje z miernikiem, sprawdz czy napewno masz zarowki dwu włóknowe, ale nie lutuj tam zadnych diod :?:
ja robilem wedlog tego opisu i wszystko dziala bez problemu.
opisz dokladnie co ci swieci. ta kreska na przycisku :!:

Maverick napisał/a:
Taka dioda przepuszcza prąd tylko w jedna stronę, wiec jesli zapalisz swiatła to nie bedzie ci swiecił przycisk w kokpicie, nic trudnego, wystraczy ja wlutowac w kabel którym idzie sygnał (zwracając uwage na biegunowość diody).

przejzyj sobie schemat ukladu tylnej przeciwmgielnej i zastanow jaki sens mialo by wlutowanie diody. co ma podswietlenie przycisku do zarowki... :bangin:

Youtro - Wto 25 Lis, 2008

a ma :gunsmilie:

wg mnie w tej chwili pali mu się również żarówka w gnieździe przeznaczonym na żarówkę przeciwmgielną i dlatego na kokpicie masz komunikat o zapalonym przeciwmgielnym.

Ja mam też taką sygnalizację ale dopiero gdy wcisnę stop :)

również miałem wszczepianą diodę prostowniczą, nie wiem po co, dlaczego i jak, bo ja to do elektryki dwie lewe ręce mam, ale po działaniach kolegi jest dobrze :D

tyniek - Wto 25 Lis, 2008

radziok, tak swiecie ta krezka na przyciuski caly czas. Dwu wloknowa jest na bank. To bylo tak, ze po podpieciu jeje wszystko ladnie chodzilo, a w momencie skladania tego wszystkiego zaczela sie palic ta lampka.
radziok - Wto 25 Lis, 2008

na 90% masz gdzies zwarcie, posypalo sie jak skladales kostke czy jak oprawki w lampy wciskales :!:
sprawdz jeszcze czy kable w kostce masz w dobrej kolejnosci.

tyniek - Wto 25 Lis, 2008

Sprawdze to wszystko. Zaczelo sie tak to robic jak kostke podpialem bo zarowek nie dotykalem.
radziok - Wto 25 Lis, 2008

tyniek napisał/a:
Zaczelo sie tak to robic jak kostke podpialem bo zarowek nie dotykalem.

a przelozyles kable w kostce jak to instrukcja opisuje :sly:

Uszy - Wto 25 Lis, 2008

Dobra ja sie wypowiem bo widze ze sie motacie troche, kable zostały przepiete zgodnie z manualem na naszym forum. Po założeniu pierwszym na auto przycisk swiecil sie caly czas,z tynkiem rozebralismy raz jeszcze, ja worcilem do domu po inna oprawke, natomiast w miedzy czasie tyniek cos tam modzil i jakw orcilem mowi ze dziala, zamnotowalismy lampy na auto, zapalilismy swiatla i dzialalo wszytsko, pozycja, wsteczny, przeciwmgielne, potem zajelismy sie wywalaniem lisci z nagrzeniwcy , po tej operacji wlaczylismy ponownie siwtala i przycisk w wenatrz uata juz sie swiecil a przeciwmgielne nie dzialalo.
radziok - Wto 25 Lis, 2008

ja obstawiam przebicie kabla zasilajacego wlokno przeciwmgielnej na mase ;)
jak masz dostep do miernika to posprawdzaj opor miedzy przewodami.

tyniek - Sro 26 Lis, 2008

Uszy, wszystko ladnie ujal :flex:
Stoowa - Sro 10 Gru, 2008

no i co? zrobili ?! nie zrobili ?!
tyniek - Sro 10 Gru, 2008

Dzieki pomocy Aniulka i ruszaniu kablami USDMy nie daja po oczach tylko ladnie spokojnie swiece natomiast przeciwmgielne jest z prawej strony :flex:
Aciulek - Sro 10 Gru, 2008

chyba dzieki aciulka :P
tyniek musiales zle podlaczys oprawke ta po prawej.
sprobuj zrobic tak ze odlacz te kostki w klapie i wlacz swiatla,
a nastepnie podlacz jedna kostke, potem droga, pacz tez na kokpit jak jest z ta kontrolka przeciwmglowych
to jest jakas pierdulka napewno


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group